Kazım Karabekir Paşa Anlatıyor... |
11-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kazım Karabekir Paşa Anlatıyor...Kazım Karabekir Paşa Anlatıyor (Bu metin "İstiklal Harbimiz" isimli kitaptan alınmıştır İsmet İnönü : "Gördün mü Kazım ? Her şey mahvolduVaktiyle gördüğün gibi sürüklediler ve bitirdilerDerdin ki batıracaklar ve hayatımızla biz didişeceğizFakat benim hiç ümidim kalmadıBen kararımı sana söyleyeyim mi KazımKöylü olalımAskerlikten istifa edelim Senin kaç liran varBirleşelim Kazım ağa İsmet ağa olalımÇiftçilikle hayatımızı sürdürelim" - İsmet ne söylüyorsun dedimZannediyor musun ki bizi yaşatacaklarErmeni,rumlar şarktan,garptan Türk'ü boğacaklardırBırak ki, benim bir tarla alacak param yok,fakat olsa da ayaklar altında zelilane ölmektense milletimizin bu kadar senelik yediğimiz ekmeğini namuskarane ölmekle ödemek daha çok yakışmaz mı? İsmet İnönü : "Kazım ne diyorsun? Sen vaziyeti henüz bilmiyorsunOrdularımız mahvolduBoğazlara itilaf hakim, bütün cenup hudutları açık bir halde, asıl felaket bizim içimizden KazımTasfiye yapacaklar tasfiye anlıyor musun?Bugün harpte kazandığın paşalığı alacaklar bir belki de iki rütbe kaybedeceksinArtık bize her şeydüşmanBen çok düşündümNeyimiz varsa birleştiririz ne mümkünse alırızKazım ağa,İsmet ağa ben başka türlüsünü göremiyorum KazımSen iyi bir düşün -İsmet ben kararımı vermiş bulunuyorumBütün bu şeyleri vaktiyle Çanakkale'den içeri sokmamıştıkNazarımda bostan korkuluğu gibi duruyorlarBiz ölümü göze alınca hepsini yine dışarı atarız,milletin mahvolduğu zilletindense yaşadığını görerek ölmek daha Türkçe olurben dün boğazdan gelirken ahdımı verdimTek bile kalsam veya tek dağ başı dahi kalsa uğraşmakSilahımı,üniformamı kimseye vermeyeceğimAzim ve tedbir her ümide yol açarVaziyeti sen de anlarsın İsmet İnönü : "Kazım, millete karşı mümkün olanı yapalım fakat yapılamayacaktan fayda yokturVaziyeti sen de anlarsın -İsmet acele etmeDaha görüşürüzYalnız hepimizin İstanbul'a toplanması feciBeni getirmemeliydinizYapılacak ilk iş ordularınızın başına gitmektirNe yap yao beni bir kolorduya tayin ettirAnadolu da olsun,mümkünse kendi kolordumaHepimiz burdan uzaklaşalımYoksa günün birinde toptan bir ihanete kurban gidersek her ümit mahvolur Bir tarafta çiftlik ağası olalım diyenler,sonunda ülkeyi yönettilerDiğer tarafta, "vatan namustur uğruna ölürüm" diyenler, baba toprağına dönüp çiftçilik yaptılar bir ismet paşa gerçeği |
|