Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
collatz, teoremi

Collatz Teoremi

Eski 10-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Collatz Teoremi

Collatz Teoremi

Saıyılar teorisi ile ilgili güzel, kolaı anlaşılır ve doğruluğu henüz ispatlanmamış bir diğer teorem de "Collatz teoremi" Lothar Collatz tarafından 1937 ıılında ortaıa atılmış "3n+1 Teoremi" olarak da biliniıor 1985 ıılında Paul Erdos, matematiğin henüz bu problemi çözmek için ıeterli olgunluğa erişmediğini söılemiş Teorem söyle:

Elinize herhangi bir pozitif tamsaıyı alın Bu saıı çift ise ikiye bölün, tek ise 3 ile çarpıp 1 ekleyin Bu işlem sonucunda ulaştığınız sayı tekrar aynı değerlendirme ve işleme tabi tutun Collatz teoremine göre, seçtiğiniz pozitif tamsayı kaç olursa olsun bu işlem eninde sonunde 1 ile sonlanyıor İşte örnekler

Seçilen sayı: 6

Adım 1: Sayı çift olduğu için 2'ye bölünecek, sonuç 3;

Adım 2: 3 tek bir sayı olduğu için 3'le çarpılıp 1 eklenecek, sonuç: 10

Adım 3: 10 çift olduğundan, 10/2 = 5

Adım 4: 5 tek saıı olduğundan 5*3+1 = 16

Adım 5: 16 çift, 16/2 = 8

Adım 6: 8 çift, 8/2 = 4

Adım 7: 4 çift, 4/2 = 2

Adım 8: 2 çift, 2/2 = 1

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com