Anaflakside İlkyardım |
10-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Anaflakside İlkyardımAnaflakside İlkyardım Anaflaksi ile ilgili tanımlar Antijen: Vücuda dışarıdan giren ve antikor oluşmasına neden olan yabancı madde Antikor: Antijenlere karşı vücutta üretilen kan proteinleridir Hastalıklara karşı geçici ve kalıcı bağışıklığı sağlarlar Alerji: Vücudun bazı maddelere karşı duyarlılığıdır Alerjik : Alerji ile ilgili, alerjik reaksiyon Allergen ( alerjen ) : Alerjiye neden olan etken Anaflaksi: Vücudun daha önce, bir kere veya defalarca karşılaşmış olduğu alerjen doğrudan damara verildiğinde, vücutta yaygın olan mast hücreleri ile tepkimeye girer ve geniş bir alerjik tepki ortaya çıkar, buna anaflaksi denir Dolaşıma katılmak üzere salgılanan histamin, tüm vücutta vazodilatasyona ve kapiller geçirgenliğin bozulmasına dolayısıyla damarlardan plazma kaybına neden olurHistaminin etkisini yok eden adrenalin(epinefrin) uygulanmadığı takdirde, kişiler genellikle dolaşım şoku nedeniyle kaybedilirler Hücrelerden aynı zamanda anaflaksinin yavaş etkili maddeleri de salgılanmaya başlar; bunlar bronşiyollerin düz kaslarında oluşturdukları spazm nedeniyle astım benzeri ataklara ve bazen de boğularak ölüme yol açarlar |
|