|
|
Konu Araçları |
hikaye, ile, yusuf, züleyha|masal, özetleri |
Yusuf İle Züleyha|Masal Ve Hikaye Özetleri |
10-24-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yusuf İle Züleyha|Masal Ve Hikaye ÖzetleriYUSUF İLE ZÜLEYHA Divan edebiyatında birçok şairin mesnevilerine de konu olan bu aşk öyküsü Kuran-ı Kerim´de "öykülerin en güzeli "diye isim bulmuştur Yusuf sûresinde 98 âyet (4-101), Yusuf Peygamber´in ibretli hayat hikâyesinden söz eder Buna göre Yusuf Peygamber´in on bir erkek kardeşi vardır Olağanüstü bir güzelliğe sahip olan HzYusuf babası tarafından çok sevilmektedir Onu kıskanan kardeşleri gezinti için kıra götürürler ve kuyuya atarlar Babalarına ise kanlı elbiselerini gösterip, onu kurdun yediğini söylerler Yoldan geçen bir kervan, su çekerken Yusuf´u bulur ve Mısır´da Hazine Bakanı olan Azîz´e köle olarak satarlar Sarayda ihtimamla yetişen HzYusuf ´a Azîz´in karısı Züleyha aşık olur ve onu yasak ilişkiye çağırırHzYusuf ona şöyle cevap verir: "ALLAH´a sığınırım Efendim bana iyi baktı Doğrusu zulüm yapanlar kurtuluşa eremez" Yüce ALLAH, o arada HzYusuf´un da Züleyha´yı arzuladığını, ancak ihlâslı bir kul olması yüzünden Yusuf´un bu kötülük ve fuhuştan korunduğunu belirtir Eşinin haksız olduğunu tespit eden Azîz, olayın hiç bir şey olmamış gibi kapanmasını istemişse de, dedikodunun önü alınamamıştır Bunun üzerine Züleyha dedikodu yapan hanımları yemeğe davet etmiş ve Yûsuf´u onların yanına çağırarak, şaşkınlık içinde meyve bıçakları ile ellerini kestiklerini görmüştür Bununla, âşık olmakta haklı olduğunu göstermeye çalışan Züleyha, Yusuf´un kendisine ilgi göstermemesi üzerine onun hapse atılmasını istemiştir Güzel bir kadının cinsel isteklerine uymak yerine yıllarca hapiste kalmayı tercih eden HzYusuf bu konuda şöyle dua etti: "Rabbim, bana göre zindan, bunların beni çağırdığı şeyden iyidir Eğer onların düzenini benden savmazsan onlara kayarım ve câhillerden olurum" Rabbi onun duasını kabul etti ve onların düzenlerini ondan savdı Mısır hükümdarı bir gece rüyasında yedi zayıf ineğin yedi semiz ineği yediğini ve yedi yeşil başakla yedi kuru başak gördü Yorumcular bu rüyaya anlam veremediler Bu arada zindanda bulunan HzYusuf isabetli rüya yorumları ile ün yapmıştı Kral onu yorum için saraya çağırdı Ancak Yusuf, Züleyha konusunda iftiraya uğradığını, bu eski davanın görülerek sonuca bağlanmasını istedi Böylece temize çıktıktan sonra rüyanın yorumunu yapabileceğini söyledi Gerçekten sorguya çekilen Züleyha ve dedikoducu kadınlar doğruyu söylediler HzYusuf belge ve delillerle temize çıkınca rüyayı şöyle yorumladı: Yedi yıl çok bolluk, ondan sonra da yedi yıl kıtlık yılları gelecek Kral, tedbir olarak ne yapmak gerektiğini sorunca HzYûsuf, ekonomik ve mali işlerin başına kendisi getirildiği takdirde bu kıtlık ve darlık yıllarına çare bulabileceğini söylediBu göreve getirilen HzYusuf , ilk bolluk yıllarında halkı tasarrufa teşvik etti, tüm fazla hububatı depolara yerleştirdi Bu arada, halk ellerindeki altın, gümüş gibi değerli eşyasını da HzYusuf ´un emanet depolarına teslim etmişti Bunların eline emanet bıraktıkları şeylerin miktar ve niteliklerini belirten makbuzlar veriliyordu İşte bu makbuzlar J Dobretberger gibi iktisatçıların belirttiği gibi M Ö 1600 yıllarında Ortadoğu´ da elden ele kâğıt para gibi dolaşmaya başlar Rivayete göre Mısır Melik´i Hz Yusuf´a taç giydirmiş, kılıç kuşatmış ve inci ile yakut işlemeli bir taht yaptırmıştır Ancak HzYusuf son ikisini kabul etmekle birlikte, taç giymeyi kendisinin ve atalarının giydiklerinden olmadığını söyleyerek reddetmiştir Ülke kısa sürede HzYusuf ´un adaletli yönetimi ile onun nüfuz ve iktidar alanına girmiştir Bu arada Hazine Bakanı Aziz vefat etmiş, eşi Rail, diğer adı ile Züleyha, Melik tarafından Yusuf´la evlendirilmiştir Bir mucize olarak gençleşen Züleyha, kocası iktidarsız olduğu için kız olarak Yusuf´la gerdeğe girmiştir Bunun üzerine Yusuf Züleyha´ya "Bu şekilde meşru olarak evlenmemiz senin haram olarak istediğinden daha iyi değil mi?" diyerek helal ile haram arasındaki farka dikkat çekmiştir Züleyha´nın Yusuf´tan Efrâim ve Menşa adlarında iki oğlunun dünyaya geldiği nakledilir |
Yusuf İle Züleyha|Masal Ve Hikaye Özetleri |
10-24-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yusuf İle Züleyha|Masal Ve Hikaye ÖzetleriHz Yusuf un Hikayesi Yusuf, onbir ağabeyi olan küçük bir çocuktu Yakışıklı ve akıllıydı Babası Yakup en çok Yusuf'u severdi Bir akşam Yusuf uyuyunca ilginç bir rüya gördü Rüyasında onbir tane yıldız, güneş ve ay toplanmışlar kendisinin önünde eğiliyorlardı Uyandığında çok şaşırmıştı Neden bir insanın önünde yıldızlar, ay ve güneş eğiliyordu? Gidip rüyasını babasına anlattı - Babacığım onbir yıldız, güneş ve ay benim önümde eğildiler, dedi Babası Yakup, bir peygamberdi Bu rüyayı duyunca çok sevindi - Yusuf oğlum, dedi Allah seni korusun -daha sonra yusuf kardeşleriyle bir yolculuga çıktı ve dönüşte Ah babacığım, aramızda bir yarış düzenlemiştik, Yusuf eşyalarımızın yanındaydı sonra bir kurt gelmiş onu yemiş, deyip koç kanına bulanmış gömleği gösterdiler Ama Yusuf'un gömleğinde parçalanma izleri yoktu Yakup bu yalana inanmamıştı: Hayır dedi, bu hikayeyi siz uydurdunuz Yusuf'um ölmediFakat Yusuf bulunamıyordu, en iyisi sabretmek ve Allah'a güvenmekti Üvey kardeşler akşam olunca Yusuf'u düşünmeden uykuya dalmışlardı Oysa Yusuf, karanlık derin bir kuyuda ne yemek yiyebiliyor, ne de su bulabiliyordu Sonunda Allah'ın yardımıyla ormandan geçen bir yolcu grubu, yani bir kervan, bu kuyuyu gördüler Kervan çok susamıştı Hemen kuyuya bir kova sarkıttılar Kuyudan kovayı çektiklerinde çok şaşırdılar Çünkü kovanın içinde gözyaşlarına boğulmuş bir güzel çocuk vardı Kervandakiler bu çocuğu bir köle olarak Mısır'da satmaya karar verdiler, Mısır'a varınca pazar yerine gidip: - Bu güzel çocuğu satın alacak var mıdır, diye bağırdılar O pazarda bulunan bir tüccar Yusuf'u satın aldı Onu Mısır kralına götürdü Yusuf'un dış görünümü kadar içi de tertemizdi Kralın hanimi Yusuf'u çok beğenmişti Fakat Yusuf kadının kötü arzularına karşı Allah'a sığındı Kadın çok kızmıştı Hemen kocasına gitti Yusuf bana kötü davranıyor diye şikayet etti Böylece Yusuf zindana atılmıştı Fakat mahkumlar ve gardiyanlar anladılar ki Yusuf soylu bir gençti Yusuf'la aynı gün iki mahkum daha gelmişti Onlar gördükleri rüyalarını Yusuf'tan sordular - Ben, dedi mahkumlardan birisi Rüyamda şarap sıkıyordum Diğeri de: - Ben de başımda ekmek kırıntıları taşıyordum Bunları kuşlar yediler Yusuf'tan bu rüyaları açıklamasını istediler Fakat Yusuf bir peygamberdi Peygamberlerin görevi yalnızca rüyalarla uğraşmak değildi Allah'ın emirlerini yaymaktı Yusuf söze şöyle başladı: - Ben dedi, rüyaları tabir etmeyi çok iyi bilirim Bu bana Allah'ın verdiği bir bilgidir Ve şöyle devam etti: - Rabbimin bana öğrettiği, sizlere ve başkalarına öğretmediği çok şey var Allah ilmini herkese ve özellikle günah işleyenlere vermez Bana verdi, çünkü ben Allah'a inanıyorum ve güveniyorum İşte bakın insanlar nankör, tek olan Allah'a inanmak varken putlar yapıp tapıyorlar, onlardan isteklerini istiyorlar Düşünün bir defa, bir yığın taş parçalan mı iyidir, yoksa bir olan Allah mı? Biliniz ki ey kardeşlerim, krallar, hakimiyetler, tüm dünya, uzay ve evren Allah'ındırOndan başkasına ibadet etmeyin Bu size söylediğim tevhid dini dosdoğru yoldur Gelin bu yola girin Sonra o iki adama: - Biriniz efendisine şarap verecek, biriniz idam edilecek ve kuşlar kafasında beslenecek Sonra şarap vereceksin dediğine dönüp: - Bu gerçek olunca beni hatırla olur mu? dedi Yusuf'un dediği gerçek oldu Mahkumlardan birisi kralın uşağı oldu, diğeri idam edildi Bu arada zaman geçti, Mısır kralı bir rüya gördü Yedi tane cılız öküz, yedi tane şişman ineğin etini yiyorlar ve yine yedi tane başak diğer yedi kurumuş başağa dolanıyorlardı Kral bu rüyayı etrafındakilere sordu, kimseler bilememişti İşte o anda uşağın aklına Yusuf geldi "Kralım bunu Yusuf bilir" dedi Hizmetçi zindana koşup Yusuf'a rüyayı sordu Yusuf da anlattı: - Yedi yıl bolluk olacak, büyük gayretlerle mısır yetişecek Sonra korkunç bir kuraklık olacak, şayet ondan önce ürünlerinizi depo ederseniz kuraklıkta sıkıntı çekmezsiniz Bu kıtlık yedi sene sürdükten sonra yeniden bolluk olacak diyerek sözlerini bitirdi Hizmetçi geri dönüp krala Yusuf'un anlattıklarını aktardı Kral bu felaketi önceden öğrendiği için çok sevindi "Bu rüyayı açıklayan kimdir" diye hizmetçiye sordu Hizmetçi: - Bu kişi Yusuf'tur efendim, dedi Kral: - Onu hemen bana getirin, ben onu özel danışmanım yapacağım, dedi Kral Yusuf'u kendi özel danışmanı yaptı Ancak, kralın etrafındaki memurlar da kral gibi kötüydüler Allah'ın herkesin yararına sunduğu nimetlerde haksızlıklar yapıyorlardı Biliniz ki insanların kalplerinde Allah korkusu olmazsa başkalarının hakkına el koymakta şüphe etmezler Ama içinde Allah korkusu olan, dürüst olur,dünya nimetlerini yerinde ve hakkı ile kullanır Bundan dolayı Yusuf, haksızlıkların düzeltilmesi için kendini öne çıkarıp krala: - Beni hazine sorumlusu yap, dedi Kral da ona bu işi verdi Böylece Yusuf tahıl depolarının da başına geçmiş oluyordu Yusuf'un söylediği gibi büyük bir kuraklık gelip çatmıştı Ancak Yusuf'un sayesinde Mısır'daki depolar ağzına kadar tahıl ile doluydu Onun için çevre memleketlerde yiyecek bulamayanlar Mısır'a gelip, tahıl istiyorlardı Yakup da oğullarını Mısır'a yiyecek almaya göndermeye karar verdi Fakat en küçük oğlu Bünyamin'i göndermedi Yusuf için nasıl korktuy-sa, Bünyamin için de öyle korkuyordu Yusuf'un üvey kardeşleri yola koyuldular Yusuf'u çoktan öldü biliyorlardı Mısır'a varınca unuttukları kardeşi Yusuf'un karşısına çıktılar Yusuf onları yabancı gibi karşıladı Kim olduğunu onlara anlatmadıNereden geliyorsunuz?Kenan ilindenSiz kimlerdensiniz?Biz Yakup'un oğullarıyız Babamız peygamberdirBaşka kardeşiniz var mı? Evet adı Bünyamin - Neden o da gelmedi?Babamız yollamadıNeden, o çok mu küçük? - Hayır ama, onun bir kardeşi vardı adı Yusuf'tu Bir gün bizimle oynarken bir kurt onu yedi Yusuf bunu duyunca içinden bir gülme tutturu-verdi Ancak içinde babasını ve kardeşi Bünyamin'i görmek için büyük bir özlem duymaya başlamıştı Yusuf kardeşlerine istedikleri yiyecekleri verdi Bir daha geldiklerinde kardeşleri Bünyamin'i de getirmelerini, yoksa yiyecek alamayacaklarını söyledi Kardeşleri Yusuf'u tanıyamamışlardı Kardeşler eve döndüklerinde olanları babalarına anlattılar Tekrar yiyecek almaya giderken Bünyamin'i de istediler Fakat Yakup, Yusuf'un başına gelenleri unutmamıştı Bu yüzden Bünyamin'i onlarla göndermekten çekindi Ancak, kardeşlerin hepsi Allah adına yemin edince Bünyamin'in onlarla gitmesine izin verdi Kardeşler, Bünyamin ile birlikte Mısır'a doğru yola çıktılar Mısır'a geldiklerinde Yusuf, kardeşini hemen tanımıştı Onu bir kenara çekip, ben senin kardeşin Yusuf'um dedi Bünyamin bunu duyunca çok sevindi Yusuf, kardeşinin kendi yanında kalmasını istiyordu Ama bunu nasıl yapacaktı? Bünyamin'in kalmasını sağlamak için gizlice Bünyamin'in çantasının içine kralın gümüş kupalarından birini sakladı Kardeşler saraydan ayrılırken, hizmetçiler gümüş bardaklardan birinin eksildiğini gördüler Bütün kervanlar durduruldu Eşyalar aranınca gümüş bardak, Bünyamin'in çantasından çıkıverdi O zamanki kanunlara göre, böyle bir şey yapan cezasını çekene kadar o ülkeden çıkamazdı Yusuf da zaten bunu istiyordu Böylece Bünyamin'in gitmesine izin verilmedi Büyük kardeşler çok üzgündüler Şimdi babalarına ne cevap vereceklerdi? Bünyamin de işin farkına varmıştı ama ağabeyleri çok üzgündü Yusuf'a koşup yalvardılar Ama Yusuf, Bünyamin'in kendisiyle kalmasını istediği için onların tekliflerini, yalvarmalarını kabul etmedi Büyük kardeşlerden birisi: - Ben babama 'Bünyamin'i geri sana sağ salim getireceğim' demiştim Ben Bünyamin dönene kadar gitmeyeceğim siz gidin, dedi Bunun üzerine geri kalanlar babalarına döndüler Olup biteni anlattılar Ancak Yakup, olup bitene inanmak istemiyordu: - Benim Bünyamin'im hırsızlık yapmaz ama ben de onun için birşey yapamam Sabredip bekleyeceğim, dedi Gece, gündüz dua etmeye başladı O kadar çok üzüldü ki artık gözleri görmez olmuştu Sonra oğullarını topladı: - Mısır'a gidip kardeşinizi görün, dedi Kardeşler Yusuf'a üçüncü kez gittiler:Biz yine geldik, çünkü bizim kardeşimiz Bünyamin'e ihtiyacımız var, bize tahıl da lazım, çünkü ku raklık devam ediyor Paramız da yok, ne olursun bize yardım et, diye yalvardılar Yusuf bu yalvarmalardan çok üzülmüştü Fakat onlara kendisine yaptıkları davranışın kötülüğünü anlatmak istiyordu Hatırlayın bakalım, sizin Yusuf diye bir kardeşiniz vardı Ona ne yapmıştınız?Birden kardeşlerin hepsi Yusuf'u hatırladılar Sen Yusuf musun? diye utana sıkıla sordular Evet dedi Yusuf- Şüphesiz biz yanlış yaptık, affet bizi, dedi kardeşleri Yusuf onları affetti Sonra onlara tüm aile bireylerini Mısır'a getirmelerini söyledi Gömleğini de çıkarıp: - Bu gömleği babama verin, inşallah onun gözleri açılacaktır, dedi Kardeşler Kenan iline babalarının yanına döndüler Onlar gelmeden Yakup etrafındakilere: - Bana deli demeyin ama, Yusuf'umun yaşadığını hissediyorum, dedi Halk da: - Hadi canım, Yusuf yıllar oldu kaybolalı, sen nasıl böyle söylersin? dediler Sonunda çocuklar eve geldiler Yusuf'un müjdesini babalarına verdiler Gömleğini de babalarına sundular Yusuf un haberi babasını öyle sevindirmişti ki yeniden görmeye başladı Sonra tüm aile Mısır'a yerleşti Yusuf da Mısır'da yönetici olmuştu Böylece Yusuf'un çocukken gördüğü rüya gerçekleşmiş oluyordu |
|