Bayburt'a Has Destanlar |
10-14-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bayburt'a Has DestanlarBayburt'a Has Destanlar Bayburt'a Has Destanlar BAYBURT DESTANLARI Kirzi Destani -------------------------------------------------------------------------------- Destanda Bayburt’un kırzı köyünde ermeni mezalimi zamanında bir genç kızın ve köyde bulunan diğer kadınlarında namusunu kirletmemeleri için köyün meydanında bulunan su kuyusuna kendilerini atmalarını anlatıyorDestanın yazarı Ufuk KALEKAHYASI 1976 yılında Bayburt merkez İlçeye bağlı Kaleardı Mahallesinde dünyaya geldi halen Bayburt'ta ikamet etmektedir Dana Destani -------------------------------------------------------------------------------- Bu destanda danalık çobanının başından geçen sıkıntılar anlatılmaktadır Bu destanı dile getiren şahıs Bayburt’un taht köyünde 1906 yılında doğmuş ve 1983 yılında ebediyete göç etmiştir İsmi Harun GÜRBÜZ’ dür bakalım Harun GÜRBÜZ Dana destanını nasıl yazmış Borçlu düştük çoban gettük daniya Her ne iş tutarsan sığın mevliya Danalar gelürse koyun havliya Besbelliki bu yıl kaldık çileye Boz büğelek seni arayıp bulsam Bir degenek vurup kanadın kırsam İki elim ile ayağın kırsam Ne işin var geldin kondun daniya Sarı arıda der bende geleyim Bir damla kan ise bende emeyim Ağzın yuyup kanatlarım sileyim Vızıldayam uçam gidem haviya Yaban arısıda der beni sesleyin Hazırlanıp top tüfeğim süsleyim Üç milyondan fazla olur askerim Taarruz edem dağa bağa haviya Gözüme görünmez o zalim miçek Kendisi küçüktür almaz degenek Akşam sabah kurar bizimle bir cenk Namussuzdur şimdi başlar kavgıya Ne meskendir kimse bilmez deresi Ne hoş idi meşesiyle merası Gün be gün kesilir suların sesi Su bulamam yazın verem daniya Kimi kahlar gibi yolağdan gaçar Kimi yel gibi yanımdan uçar Kimi kuyruğun diker, bayrağın açar Çoban bizi tez kavuştur memiye Kimi aslan gibi dağa sarulur Kimi kaplan gibi derede galur Kimin gam basar uyukusu gelür Gezmiyenler muhtaç olun evliya Bütün dere tepe olmuş bayırlar Su ğoşuldu yassağ oldu çayırlar Metin’im yanımda durmayıp ağlar Ömrüm bitti ben ğalmışam çiliye Evyağki gençlikte gezdigüm günler Yaz gelende çiçek açardi berler Kazılmış temeller kurulmuş evler Her neyse getsem yolum biniya Guvvet ver ALLAH’ım iki dizimize Bende uydum gomşulırın sözüne İkibinde azdır çift öküzüme Arpa eksem haftardaki tarliya Dana destanından varmı bi haber Sağ elimbe çubuğ sol elimde teber Ne ses verir, ne ses alır bir haber Benim işim bu yıl kaldı mevliya Köyümüz bozuldi yoğdur adalet Bazı ğomşular der bu da bi nimet Nice dalaşmalar nice rezalet Toplanıpta gelmediler odiya Gel ğardaşım sırrını geçme Soğuy su duruken ılığ su içme Nefsine uyupta yolundan şaşma Nefsine uyanlar düşer beliya Hani bizden evvel gelip gidenler Kotan koyup meralari sürenler Sinor dikip bura benim diyenler Bilinmezki ne götürdi bakiya Geçer zahmetimiz gelürsen harman Altı ay dedügün bi hayli zaman Bir kile arpanın yarısı saman Yürek tutmaz el uzatıp vermiye Harun GÜRBÜZ söyle dana destani Gün be gün zikreyle sen yaradani Ayrılma camiden dersini tanı Günün geçer ömrün gider haviya |
|