İnsana Saygı |
06-10-2009 | #1 |
Gözyaşı
|
İnsana SaygıYere düşen bir parça ekmeği alıp öperek ayak altından kaldıran çok insan gördüm, ama yere düşen insanı kolundan tutup şefkatle kaldıran pek az insan gördüm Çok insan gördüm yere düşen insana aldırmayan; ve bir kısım insanı da düşkün insanları tekmelerken gördüm" diyor ve insana saygıdaki hayvansı kusurlarımızdan söz ediyor: - Birbirimize saygılı olma konusunda 3 tip temel kusur işlemekteyiz 1) Avrupa'da yaşayan vatandaşımız, orada yerlere çöp atmıyor, ama Kapıkule'den girer girmez yerlere tükürmeye, çöp atmaya başlıyor Niye burada böyle yapıyorsun diye sorulduğunda, "herkes böyle yapıyor" diyor Kendi fikri olmayan, yani düşünce üretemeyen insanın duruma göre kişiliğine kılıf uydurmasıdır bu 2) İkinci benzer kusurumuz, adamına göre davranışlarımıza ayar çekmektir Karşımızdaki adam iri yarıysa, 'Buyur Abi', diyoruz, ufak tefekse, 'Ne var lan!' diyoruz Oysa ki, insanların onuru hep aynı boydadır 3) Üçüncü kusur, keyfimize göre davranmak Keyfimiz yerindeyse eve girerken 'Merhaba millet' diyoruz, değilse surat asıyoruz Oysa keyfimiz yerinde olsun olmasın insanlara saygılı davranmak zorundayız Yerdeki ekmeğe saygılı olma konusunda ülkemde tam mutabakat var; kimse gördüğü durumda çiğneyip geçmez, ayağıyla dürtüklemez Meleklerine ve peygamberlerine insana saygılı olmayı öğütleyen Allah adına ekmeğe saygıda kusur etmeyiz Ekmek nimettir Peki insan nimet değil midir?