Kanser Korkusu (Sorularınızın Yanıtları) |
07-23-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanser Korkusu (Sorularınızın Yanıtları)İyi günler hocam 62 yaşında annem var, oruç ayından çıktıktan sonra mide ağrıları ara ara olmaya başladı Yüzünde solgunluk yorgunluk halleri de var genetik olarak bizde demir eksikliği de var Doktora gitmiyor Kanser olurum duyarım diye korkuyor ve ikna edemiyorum Ne şekeri ne kolesterolü ne de herhangi bir hastalığı var mı bilmiyoruz Acaba annemin mide ağrısı kötü bir durum var mıdır ya da hangi belirtiler kötü olduğuna işaret eder beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim Teşekkürler Annenizin herhangi bir yakınmasına bakarak kötü bir hastalığın olup olmadığını söylemek mümkün olmadığı gibi bazı durumlarda kötü bir hastalık olsa bile (en azından başlangıçta) bir yakınmanın olmayabileceği de unutulmamalıdır İleri yaştaki birinde mide yakınmaları başlamışsa mutlaka tetkik edilmelidir ‘Kanser olurum' korkusunun mantığını anlamak güç Kişi kanserse zaten kısa süre içinde tüm belirtileri ile ortaya çıkacaktır Hekime gitmemekle ertelenen bir durum olmayacağına göre tedavi edilebilir ya da başlangıçta tedavi şansı olan hastalıkların yapılacak tetkikle bulunma olasılığı göz ardı edilmemelidir Genetik olarak demir eksikliği diye bir durum yoktur Demir eksikliğinin bilinen nedenleri vardır ve araştırılıp bulunması gerekir Geçmiş olsun Kapalı yerde duramıyorum Daha önce gırip geçirdim, beynimin ortasında yanma hissediyordum, ondan sonra bu rahatsızlık başladı Arabaya bindiğim zaman bende rahatsızlık başlıyor yolculuk yapamıyorum, ne gibi şey olduğunu anlamadım Çok doktora başvurdum bir sonuca ulaşamadım yolculuk yapamıyor ve kapalı alanda duramıyorum sigaradan kaynaklandığını düşünüyorum unutkanlık da başladı bazen bilinçsizliğe düşüyorum en kısa zamanda sizden cevap bekliyorum teşekkürler Arabaya binemiyor ve kapalı yerlerde kalamıyorsanız bunun geçirdiğiniz griple bir ilgisi yok Bilinçsizliğe düşmekten kastınız da tam anlaşılmıyor Kapalı yerde duramama gibi fobi diye adlandırılan bir durum söz konusu olabilir Sigaradan kaynaklandığını düşündüren durumun da ne olduğu belirsiz; ancak sigara içiyorsanız bırakmalı ve bir Psikiyatri Uzmanına başvurmalısınız Geçmiş olsun Koltuk altında şişlik Sol koltuk altımda bademcik büyüklüğünde şişlik bazan rahatsız edici bir ağrı yapıyo neden acaba ter bezi mi kitle mi neden oluyor? Koltuk altında bulunan şişlikler ya lenf bezidir ya da o bölgede olan bir kıl dönmesi veya başka enfeksiyona bağlı lokal enflamasyon, apse vsdir Bunu bilebilmenin tek yolu bulunduğunuz yerde bir İç Hastalıkları uzmanına muayene olmanızdır Kabızlık Merhaba doktor bey benim 4 seneyi aşkın spastik kolit şikayetim var bundan 3 ay önce doğum yaptım ve sonrasında hemoroit ve çatlak oluştu çatlaktan dolayı bir operasyon geçirdim hemoroitim ise yok oldu şimdi ise sürekli olarak kabızlık şikayetim var ishal durumu ise az oluyor ve ben bu kabızlıktan kurtulmak için nasıl bir yol izlemeliyim? Bana yardımcı olursanız sevinirim Şimdiden teşekkür ederim Kabızlık için öncelikle muayene olmalı, kabızlığa neden olan durumlar araştırılmalı ve sonuca göre gerekli tedavilere başlanmalıdır Daha önce yapılan tetkikler yeterli ise ve iritabl bağırsak sendromu (spastik kolon) tanısı konmuş ise onun tedavisine devam edilmelidir Geçmiş olsun Mide fıtığı MerhabaBen 19 yaşında bir gencim1,5-2 sene öncesinde mide fıtığı teşhisi konuldu ve belli ilaçlar ile tedaviye başlandı,ilaçların ömür boyu kullanılması gerektiği söylendi; ancak ben 7ay öncesinde ilaçlarımı bıraktım çünkü bir faydasını görmedimayrıca astım hastasıyımşu an problemim yürürken ya da herhangi bir hareket halinde mide ve karın kısmında şişme oluyorsizce bunun nedeni nedir? şimdiden teşekkür ederim Mide fıtığı için sürekli ilaç içmek gerekmeyebilir Mide fıtığına bağlı olarak yemek borusunda (özofajit) veya diğer sistemlerle ilgili sorun varsa tedavi önerilir Karında şişme ile mide fıtığının bir ilgisi yoktur Bu yakınmanız büyük olasılıkla kalınbağırsağınızla ilgilidir Bulunduğunuz yerde bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmanızın gerekli olduğunu ve yararlı olacağını düşünüyorum Geçmiş olsun Felç Kardeşimin yaşı 32 4-5 gün öncesinde de çok gergin ve sınırlı bir tartışma yasadı bir gün, başı ıslak biçimde soğuğa çıktı 15 sene önce de annemizi kaybettik onun verdiği bir stres var zaten o gün önce sağ ayağında sonra sağ kolun ve yüzünde uyuşma ve konuşmada zorluk yasadı Hareket ettirdik ve temiz havaya çıkardık kendine geldi daha sonra bir sorun yasamadı ama internette felç ve beyin hasarından bahsediliyor Gerçekte ne olduğunu sizden öğrenmek istiyorum teşekkürler Sıkıntılı ve stresli bir dönemde bir yakınma olur, sonrasında tümüyle geçer ve tekrarlamazsa bunun psikolojik olduğu düşünülür Kardeşinizde olanlar stresle ilgili olabilirse de organik nedenlerin de araştırılması gerekir Bu konu ile ilgili birim Nörolojidir O bölümde yapılacak muayene ve tetkikler sonunda gerekli açıklamalar yapılacaktır Geçmiş olsun Midemde burkulmalaroluyor ve çok ağrıyor tehlikesi nedir? Yakınmalarınızın tehlikeli olup olmadığının anlaşılabilmesi için muayene ve tetkik gerekir Bunun için bir hekime başvurmalısınız Geçmiş olsun Karında şişkinlik ve endoskopi Annemin sürekli karnı şişiyorendoskopi ve koloskopi raporları çok temiz çıktı ancak sebebini çözemiyoruzbu konuda bize yardımcı olur musunuz? Karındaki şişkinlik durumunda kalınbağırsakta bir sorun düşünülür; ancak endoskopik olarak mideye bakmak bu konuda bir yarar sağlamaz Yine şişkinlik durumunda kolonoskopi de fazla yararlı bir yöntem değildir Bazı durumlarda ilaçlı kolon grafisi yardımcı olabilir Karında şişkinlik genellikle iritabl bağırsak sendromu (spastik kolon) durumunda görülür ve yapılan tetkikler de normal çıkar Yakınmaların organik olup olmadığı hakkında bilgi edinebilmek için bulunduğunuz yerde bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmanız yararlı olacaktır Sağlıklı olun mutlu kalın Sigara Sigara sadece akciğerlere mi zararlıdır? Sigara öncelikle damar sistemine zarar verdiğinden tüm organlar üzerinde kötü etkisi vardır Bunun dışında akciğer başta olmak üzere birçok organda kansere neden olabilir Sigara içiyorum, göğsüm ağrıyor Sağ tarafımda göğsümün üstünde hafif bir ağrı var Kolum ağrıyor ve sırtım ağrıyor Bunların hepsi sağ tarafımda oluyor Ben 27 yasındayım ve sigara kullanıyorum acaba ondan olabilir mi? Şikayetlerim sırtım kolum ve sağ göğsümün üst tarafında bir ağrı var, bunların hepsi sağ tarafımla ilgili Kanım temiz çıktı, kalpte bir şey yok sorunum nedir? Aydınlatırsanız sevinirim teşekkürler hocam Göğüste sağ tarafta olan ağrılarda akciğerler, o bölgedeki kemik ve kas dokusu ile omurga sorunları araştırılmalıdır Sigara içerek sağlığınızı bozuyorsunuz ancak yine de sağlığınız için endişeleniyorsunuz Ya sigara içmeyin sağlığınızı düşünün, ya da sigara içiyorsanız sağlığınız için endişelenmeyi bırakın, merak da etmeyin çünkü nasıl olsa bir süre sonra hastalanacaksınız Karaciğerde kütle Annemin bundan 20 yıl önce karaciğerinin dışında 2,5 cm kadar bir damar yumağı oluştuğu söylenmişti Şimdi bu damar yumağı daha da büyüdü ve çok yorulduğunda halsizlik oluşuyor Doktorlar acil ameliyat demişlerdi ama heyetten ameliyat kararı çıkmadı Hızlı şekilde büyüdüğü söyleniyor Karaciğerinin yarısına kadar gelmişama doktorlar hala ne yapılması gerektiğini söylemiyorlar, bir teşhiste söylenmedi henüz? Ankara'da ikamet ediyoruz Karaciğer konusunda gerçekten uzman ve annemi kurtarabileceğimiz bir doktor önerebilir misiniz? Lütfen! Teşekkürler Anlaşıldığı kadarıyla annenizin karaciğerinde damar yumağı (hemanjiyom) oluşmuş ve giderek büyümüş Bu kütle karaciğer fonksiyonlarını etkiliyorsa cerrahi olarak çıkarılmalıdır Annenizin durumu heyette tartışıldığına göre size hem hastalığın teşhisi ve hem de tedavisi ile ilgili bilgi verilmiş olmalıydı Bunu öğrenemediyseniz sorularınızı yeniden sorabilir veya Yüksek İhtisas Hastanesinin Gastroenteroloji Ünitesine başvurabilirsiniz Geçmiş olsun Midemde acıma var Midemin üst kısmında yani boşluk denilen yerde çok rahatsız edici bir acıma var Normal yemek dahi yiyemiyorum Su içemiyorum İçtiğim anda sanki şişme varmış gibi acıyor Kullandığım ilaçlar ise LANSOR ve RENNİE diye şurupla hap yanıtlarınızı bekliyorum Saygılarla Kullandığınız mide ilaçlarına rağmen yakınmalarınız sürüyorsa bu durumun mide ile ilgili olup olmadığı endoskopik olarak araştırılmalı ve sonuca göre gerekli tedavilere başlanmalıdır Geçmiş olsun Makatta yanma Merhaba hocam Öncelikle böyle bir ortamda bizlerle olduğunuz için çok teşekkür ederim Hocam yaklaşık bir aydır makat bölgemde yanma hissi oluşuyor rahat oturamıyorum Bununla birlikte ayak bileklerimde ve kalçalarımda ısınmalar oluyor ve bu beni huzursuz ediyor Yardımcı olursanız çok sevinirim Şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım Makat bölgesinde yanma büyük olasılıkla hemoroit durumuna bağlıdır Teşhis için gerekli tetkikler yapılmalı ve sonuca göre tedavi başlanmalıdır Isınmadan kastınız yanma hissi ise bunun araştırılması için İç Hastalıkları veya Nöroloji Kliniklerine başvurmalısınız Sağlıklı günler Selamlar midemde sürekli ağrı oluyor Yemek yedikten sonra hiç yememiş gibi hem ağrı hem de acıkma oluyor Neden? Midenizde ya da onikiparmakbağırsağınızda sorun olduğu anlaşılıyor Bulunduğunuz yerde bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalı ve endoskopi yaptırmalısınız Geçmiş olsun Sayın hocam, kuzenim yıllardır mide ağrısı çekiyor Reflüsü var Mide asiti fazla ve gitmediğimiz hastane kullanmadığı ilaç kalmadı Ama gene de ufacık bir ilerleme yok Bu sene üniversiteyi kazandı Ama ağrıları yüzünden sanırım bırakmak zorunda kalacak Ne yapılabilir? Hiç mi çaresi yok Neden bir yol bulamadık? Neden iyileşemiyor? Bu hastalık ne biçim bir şey? Bir insanın hayatı mahvoluyor ama bir yol bulunamıyor Ne diyeceksiniz hocam? Bu durumda ne yapalım? Teşekkürler Reflü ağrıya neden olmaz Mide asidinin fazla olması ise mevcut ilaçlar düşünüldüğünde bir sorun değildir Sanırım kuzeninizin ağrılarının hangi organa bağlı olduğu saptanmamış Öncelikle yakınmalarla ilgili yeterli bilgi, muayene ve tetkik gerekir Bulunduğunuz yerde bir Gastroenteroloji Uzmanına başvurmalısınız Geçmiş olsun Dr Nevzat Aksoy İç Hastalıkları Uzmanı Gastroenterohepatolog Net Endoskopi 0 212 210 48 48 |
|