Şambali (Tatlı sevenler mutlaka baksın) |
08-13-2007 | #1 |
mate
|
Şambali (Tatlı sevenler mutlaka baksın)ŞAMBALİ Adı Şambalı da yanlış yazmış değilim adına izmir de şambali derler arkadaşlar Ege bolgesinde yapilan bir tatlidir, bayram gunlerinde cok yapilirdi eskiden, ama sonra Izmir'in simgesi bir tatli halini aliverdi, Izmir'de yasayan veya ziyaret edenler bilir, Hisar Onu Cami'nin orada bir kahve vardir, kosede bir lokanta ve yaninda meshur sambalici amca, tertemiz beyaz onlugu, gulen yuzu, pespembe yanaklariyla gozumun onune geldi yine su an, yillarca yaz kis demeden hep o kosede durur, ozenle sambalisini satardi, Izmir'de yasadigim donemde bende oglen yemegini o civarda yersem hemen bu amcaya kosar sambalisinden alirdim, uzerinede Hisaronu kahvede kahvemi icerdim Bu sambali tatli tarifi o amcadan alinmis bir tarif amca şu an yaşamıyor yaparda yerseniz bir fatiha okuyun arkadaşlar Malzemeler: 1 su bardagi yogurt 1 su bardagi irmik 1 su bardagi pudra sekeri 1 su bardagi un 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya 50 gr badem veya fistik Nasil mi Yaptim? İrmik, pudra sekeri, un, yogurt, kabartma tozu, vanilya, hepsini iyice karistirip yaglanmıs tepsiye yayilacak Yerlestirdikten sonra uzeine ince bir tabaka el yordamı ile veya temiz bir yaglama fircasi ile sivi yagla yaglanacak ( zeytinyag kullanirsaniz daha iyi sonuc alirsiniz) Bademler veya fıstıklar uzerine duzgunce enine veya boyuna yerlestirilecek ve firinlanacak SURUP ; 2 bardak su ,3 bardak şeker,1/2 limon suyu kaynatılacak Tepsi fırından cıktıktan sonra hazırlanmış sicak surup uzerine gezdirilerek dokulecek Arkasından ilik firinin icine bir sure beklemesi icin yeniden sokulacak Dinlendikten sonra servis edilip uzerine tarcin dokulup tabiki afiyetle yenecek Kolay gelsin |
|