Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Matematik / Geometri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
daire

Daire Nedir?

Eski 12-19-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Daire Nedir?

Daire, çemberin içinde kalan alana verilen addır Burada alandan kasıt, bir çemberin çevrelediği noktaların kümesi olmasıdır Bir dairenin açık daire ya da kapalı daire olmasını dairenin sınırlarını oluşturan çemberin daireye dahil olup olmadığı belirler; çember daireye dahilse kapalı daire, değilse açık dairedir
Daireler genelde D harfiyle gösterilirler Bir çemberi tanımlayan merkezi ve yarıçapı olduğu için, dairenin gösteriminde daireyi tanımlayan çemberin merkezi ve yarıçapı kullanılır Bu nedenle, dairenin merkezi ve dairenin yarıçapı terimleri doğal olarak kullanılmaktadır Mesela r karepng 'deki birim çemberin tanımladığı daireye birim daire adı verilir ve D(0,1) ile gösterilir Burada 0 'dan kasıt r karepng'deki orijindir

Yarıçapı r olan bir dairenin alanı daire alangif formülüyle bulunur
Çevre uzunluğu ise C = 2πr formülüyle bulunur

Kartezyen koordinatlarda merkezi (a, b) ve yarıçapı R olan açık bir D dairesinin tanımı şu şekilde yapılmaktadır:
(a,b) ve yarıçapı R olan açık bir D dairesipng

Benzer bir şekilde, aynı merkez ve yarıçapa sahip kapalı bir dairenin tanımı ise şu şekilde yapılmaktadır:
aynı merkez ve yarıçapa sahip kapalı bir dairenin tanımıpng

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com