Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Güncel Haber Merkezi > Bilim & Teknoloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
doğan, incelenecek, küllerinden, lahana

'Küllerinden Doğan' Lahana Incelenecek

Eski 03-26-2010   #1
Şengül Şirin

'Küllerinden Doğan' Lahana Incelenecek

'Küllerinden doğan' lahana incelenecek

Yozgat'ta aralık ayında pazardan alındıktan sonra evde çürüyen lahananın, daha sonra filizlenip tomurcuk vermesi görenleri şaşırttı

Yozgat'ta 88 yaşındaki Dursun Ozan, AA muhabirine, geçen aralık ayında pazardan satın aldığı lahanayı eve getirip, temizlenip yenilmesi için masanın üzerine bıraktığını söyledi Evde kızıyla birlikte yaşadığını anlatan Ozan, ''Ancak kızım il dışındaydı, uzun süre gelmedi Ben de lahanayı bıraktığım yerden kaldırmadım Bir süre sonra lahanaya baktığımda çürüdüğünü, yapraklarının ince kağıt şeklini aldığını gördüm'' dedi

Lahananın bulunduğu odada sobanın yanmadığını bildiren Ozan, şöyle devam etti:
''Lahananın yapraklarını koparmaya çalıştığım sırada içinde yeşil bir sürgünün geldiğini gördüm, merak ettim Yerinden kaldırmadım, bu sürgün zaman içinde büyüdü, filizlendi Kabuk kısmı ise çürüme sürecine devam etti Hayatımda ilk kez böyle bir durumla karşılaşıyorum Çok şaşırdım, tanıdıklara gösterdim 'hormonlu' veya 'genlerinin değiştirilmiş' olabileceğini söylediler Gelişmeyi takip ettim''

-''EV ORTAMINDA GELİŞMESİ İLGİNÇ''-

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Doç Dr Fatih Seyis, ev ortamında filizlenen lahanayı yerinde inceleyerek, gelişim sürecini takip edip tohumlarını incelemek üzere saksıda toprağa gömdü
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Seyis, kesilen beyaz başın, halk deyimiyle ''kelem''in ev ortamında sürgün geliştirip tomurcuk hale gelmesinin ilginç olduğunu söyledi

Lahanaların genellikle fide ortamında yetiştirilip daha sonra tarlaya ekildiğini bildiren Doç Dr Seyis, şunları kaydetti:
''Beyaz baş lahananın özelliği, tepe tomurcuğundaki farklılaşma sonucu baş oluşturması Bitkilerin, tohum elde edilebilecek döneme geçebilmesi için soğuklama ihtiyacını karşılaması gerekiyor Burada ilginç olan ev ortamındaki bu bitki, soğuklama ihtiyacını bir şekilde karşılamış Tüketilmediği için canlı olan beyaz baş zamanla kendisinde bulunan enerjiyle birlikte sürgünlerini geliştirmiş Aslında bir doğa olayı ama asıl ilginç olanı ev ortamında gelişmesi Lahanalarla uğraşıyorum, elimde bir beyaz baş lahana var Üzerinde küçük başlar oluştu, tohum elde etmek için onu ortadan yarıp sürgün gelişmesine teşvik ediyorum Orada kök var, bitki var, burada sadece baş var Tek farklılık o, bildiğimiz normal bir doğa olayı''

-''TOHUMU ELDE EDİLECEK''-

''Bu bitki illa yaşamak istemiş, güçlü bir bitkiden geliyor'' diyen Seyis, ''Bu nedenle tohumunu çoğaltabilir miyiz diye düşündük Bunu toprağa gömüyoruz ama altta halen taze kısımlar var, bunlar büyük ihtimalle toprakta çürüyecek Gerekirse bunlardan sürgün alıp tüplerde onların çoğaltılması yoluna gideceğiz'' diye konuştu
Dursun Ozan'ın rızasıyla filizlenen lahanayı saksıya gömen Doç Dr Seyis, ''Şimdi lahananın çürümüş kısımlarını atmış, köküyle başın kesildiği kısmı toprağa gömmüş olduk Benim merakım, bu nasıl bir bitki? Tohumlandıktan sonra analizlerine bakıp içinde ne gibi yağ asidi var, onu göreceğiz'' dedi
star

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com