Karadeniz Bölgesi Şiirleri - Karadeniz Bölgesi İle İlgili Şiirler |
08-10-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Karadeniz Bölgesi Şiirleri - Karadeniz Bölgesi İle İlgili ŞiirlerKaradeniz Olsa Aşıkın Aşkı Karadeniz olsa aşıkın aşkı Yüksektir yaylama coşamaz burda Bir yiğit ne kadar kahraman olsa Karlı dağlar vardır aşamaz burda Lutfeyle sevdiğim sana yazuktur Sen bir cevhersin ki sarrafın yoktur Bar veren ağacı erdeyen yoktur Keserler kökünden yaşamaz burda Keda'nın varisi beylerdir dersen Cenneti hacıya hocaya versen Yolun doğrusunu nasa göstersen Celali yaşamaz ölürsün burda Aşık Celali MERHABA KARADENİZLİM Akçakoca, Sarp arası, Cennet gibi manzarası, Karadeniz’dir burası Kor yüreklim al benizlim; Merhaba Karadenizlim! İnsanları heyecanlı, Örf adeti anlı, şanlı, Uşakları delikanlı Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Yalan, dolan, hile bilmez; Kırılır ama bükülmez; Yok olur ama, küçülmez! Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Varım derse geri durmaz, Üç kağıt’a kafa yormaz, Vurursa arkadan vurmaz Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Hangi İl’ine gitseniz, Hangi köyünü görseniz, Yeşil doğa, mavi deniz Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Uğrasanız hangi koya, Kumsalları oya, oya, Huzur verir doya, doya Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Gürcü, Çerkez, Abaza, Laz, Davul, tulum kemençe, saz, Her birinde bir başka haz Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Kurucaşile takası, Ehli-sanat harikası, Gemi inşa fabrikası, Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Kastamonu pastırması, Amasya’nın al elması, Hele de Suluova’sı Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Adım, adım Anadolu, Eriği bol İnebolu, Kurtuluşun, kutlu yolu Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Bozkurt, Türkeli, Helaldı, İnce Burun’a az kaldı Sis düdüğü yine çaldı Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Zonguldak da kara elmas, Elmas’tan da çok daha has; Bartın halkı kadirşinas Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Sinop da mola verelim, Hamsaros ‘u bir görelim, Hem de denize girelim Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Samsun da tütün tellenir, Rize de çay’ım demlenir, Ordu fındıkla şenlenir Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Trabzon tarih belde, Sümela’ya gitme gel de, Buluşalım Uzungöl de! Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Giresun’un kirazları, Artvin’in Gürcü Kızları, Bal döküyor ağızları Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Tokat’ın bahçe bağları, Vakfıkebir’in yağları, Bayburt’un karlı dağları Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Şanı yüce Gümüşhane, Kanuni’den kutlu hane, Elma, armut’u şahane Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Ardeşen de çıkar Anzer, Hilkât iksir’ine benzer, Peteğinden şifa süzer Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizli Hamsi’sini göremedim, Bir palamut yiyemedim, Lüfer bolmuş diyemedim Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Bu nasıl ekmek parası, Hiç hoş değil manzarası, Tirolcular yüz karası Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! Bulancak, Yorma, Araklı, Çayeli, Pazar, Fındıklı, Arhavi, Hopa, Muratlı Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! YAŞ der; gücenme hemşerim, Methine yetmez şiirim, Ben Sinop’lu bir şairim Kor yüreklim, al benizlim; Merhaba Karadenizlim! KARADENİZE BENZİYORUM Hey gidi Karadeniz Seni kendime benzetiyorum biliyormusun Hani yağmurların varya Üzerinde hiç eksik olmayan İşte o yağmurları gözyaşlarıma benzetiyorum Dinmek bilmeyen yaşlarımda hergün boğuluyorum Hani yağmur yağdıktan sonra üzerinde hiç yıldız olmazya İşte o gözükmeyen yıldızlarıda olmayan umutlarıma benzetiyorum Bekliyorum senin gibi Herşeyi zamana bırakmış Umutlarımın yaniden doğmasını, Gözyaşlarımın dinmesini bekliyorum Anlasana senin gibi düşünüyorum Karadeniz Senin gibi zamanın herşeye ilaç olacağını düşünüyorum İşte bu yüzden seni kendime benzetiyorum İşte bu yüzden |
08-10-2012 | #2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Karadeniz Bölgesi Şiirleri - Karadeniz Bölgesi İle İlgili ŞiirlerYemek Lİstesİ (karadeniz) Lahana, turşu,çorpa Asil yemeğumuzdur Mısır ekmeği bizum Ana direğumuzdur Muhlama ile çayı, Bayramlarda paçayı, Sorarsan tziriktayı Oda böreğumuzdur Hamsi bolluk demekdur Otuz çeşit yemektur Beceridur emekdur, Yerel gereğumuzdur Şu mısırun yarması, Bir da arpa çorpası Lahananun sarması Bizum yureğumuzdur Makarna ramazanda, Hep kulaklar ezanda Bulgur kaynar kazanda Yilluk emeğumuzdur Fasulyayi biberle Baklavayi şekerle Kurç peyniri tekerle Kışluk küleğumuzdur Soframuza buyurun Karnunuzi doyurun Tüm dünyaya duyurun Arzu dileğumuzdur Mikdat son verdi söze İnşallah gelmez göze Dünyayı bölgemize Buyur demeğumuzdur Şair : Mikdat Bal |
08-10-2012 | #3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Karadeniz Bölgesi Şiirleri - Karadeniz Bölgesi İle İlgili ŞiirlerKaradeniz Toprağının sırtına beledim adını Hırçın dalgaların ritmiyle çağladın Nazlı bir sis yürürken dağlara doğru Uzaklardan duyuldu o meşhur nağmeler İlk adını duyduğum yerdeyim şimdi Kalksana yine geldim yanına Kalksana ağladığımı yaşadım sanma Maviye ve yeşile büründüm dağlarında Ne çok özlemişim kır çiçeklerini Sanki gökle birleşen uzun yaylalarını Kıvrıla kıvrıla yükselen yollarını İlk ayrılığı yaşadığım yerdeyim şimdi Baksana yine söyledim adını Baksana unutamadım yaşadıklarımı İnsan kokan yüzler gördüm her an Yurdumun tüm insanları gibi Toprak kırmızı kokuyorken bile Gülen gözlerle sevindim İlk vatan dediğim yerdeyim şimdi Sorsana neredeydim bunca zamandır Sorsana eğer ölmediysem isyanımdandır Kemençe nağmesine hayaller bağladım Hamsinin çırpınışları gibi yaşadım Temel amcanın dükkânın önünde Bir Hekimoğlu eyleminde uyandım İlk kurşun sesi duyduğum haldeyim şimdi Vursana kaybolan gençliğim ellerinde Vursana yeşerdim sen her öl dediğinde Zekeriya EFİLOĞLU Karadeniz Coşkulu çırpınan dalgalarınla, Sahilde salınarak gez Karadeniz Derdimle tasamla gireyim sana, Beni de arındır, sar Karadeniz Mavinin tonuna kurban olurum İçinde yüzerek huzur bulurum Kafamda ne varsa ben unuturum Beni de kendinden say Karadeniz İçimde fırtınalar koparken, Derdime türlü dertler katarken, Yüreğimde amansız bir sevda varken, Sinende ateşimi al Karadeniz Hayalini gördüğüm var uykumda, Bilmem umut var mıdır hayat ufkunda? Alıp getirirsem senin koynuna, Onu da ben gibi sar Karadeniz Selim Engin Tunç Karadenizde Şimdi Karadenizde olmak vardı Gülüm Karadenizde Aramızda olsaydı Mustafa Suphi de Martılar yavaş yavaş Süzülse Ve İşaret verse İşte o zaman Bir köhne tekne İçerisinde Mangal gibi yüreği ile Bizi umutlandırsa Başlardık bizim türkümüzü Söyleyeni dinlemeye Bir tarafta zeytin gözlü Yanağında beni Halkımın güzeli (Çav bella çav çav çav) Bir tarafta gözleri güneş gibi Ve de tenor sesli Dilinde buram buram Yanık yanık Yanmış gibi Anadolu türküsü (Alo Yemendir suyu çemendir) Seslendirse Gözyaşları içinde Hele bir ayağını kaybetmişse Yemen çöllerinde İşte o zaman gülüm O zaman Karadenizde Nasyonal Sosyalistlere karşı Göğsümüzü gere gere Direnmek vardı Lodosun getirdiği Dalgalara Sırtımızı dayayıp Sur olmak vardı Haince esen Rüzgara karşı Kanat germek vardı Zifiri karanlıkta Korkunun Üzerine gidip Korkuları yenmek vardı Gülüm Karadenizde Bademler çiçek açıp Bahar geldiğinde Fındık bahçelerinin İçinde Denizle Yusufla Hüseyinle Balık yemek vardı Gülüm Karadenizde Sabahittin Kurtoğlu |
|