Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
işçiliği, mamulleri, mesleği, metal, montaj

Metal Mamulleri Montaj İşçiliği Mesleği

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Metal Mamulleri Montaj İşçiliği Mesleği

TANIM
Hareketli veya sabit montaj hattında, metal eşya imali için hazırlanan parçaları birbirine takan ve kontrol işlemini yapan kişidir

GÖREVLER

- Hareketli veya sabit bantlarda (montaj hattında), montaj planlarına göre çeşitli türdeki malzemenin montajında çalışır,
- Montaj sırasında, her türlü ayar, ölçme, alıştırma ve kontrolleri yapar,
- Makine, motor veya diğer metal parçalarını cıvata, maşa, vida, perçin, lehim, kaynak veya diğer metotlarla birleştirerek takar, bozuk parçaları ilgililere bildirir,
- Belirli safhalardaki montajın hata ve aksaklıklarını giderir,
- Montaj işlemlerini verilen kroki, plan ve talimatlara uygun olarak, belirlenmiş hızda yürütür,
- Montajı yapılan mamulleri gösterilen yerlere taşır ve istifler, çalıştığı aletlerin bakım ve temizliğini yapar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Çeşitli montaj takımları, alet ve teçhizatları, ölçme, ayar ve kontrol aletleri, takma, çakma, birleştirme işlemleri için, takım anahtarları, tornavidalar, kesici bıçaklar, kaynak makineleri, değişik ölçülerde vidalar, ayarlı penseler vb

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Metal mamulleri montaj işçisi olmak isteyenlerin:
- Bedence sağlıklı ve güçlü,
- Gözleri ve elleri sağlam,
- Gözlerini ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
- Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
- Hızlı ve hareketli çalışma ortamına uyum sağlayabilen,
- Dikkatli,
- Hep aynı işi yapmaktan sıkılmayan
kimseler olmaları gerekir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Metal mamulleri montaj işçisi fabrika ve atölyede çalışır Çalışma ortamı gürültülüdür İş ayakta yürütülür Çalışırken çok dikkatli olmak ve seri hareket etmek gerekir Montaj işçisi birinci derecede makine ve malzeme ile çalışır Gerektiğinde diğer çalışanlarla iletişime girebilir

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Metal mamulleri montaj işçisi ,seri ya da parti tipi metal mamul üretimi yapan fabrikalarda, montaj atölyelerinde, makine, motor ve diğer alet, cihaz ve makine üretimi yapan işletmelerin montaj bölümlerinde çalışabilirler Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın gibi beyaz eşya ve otomobil üreten işyerleri bu meslek elemanlarının yoğun olarak çalıştıkları yerlerdir
Orta ve büyük ölçekli işletmelerde maliyeti düşürüp, üretimi artırabilmek için seri üretime geçiş eğilimi olmaktadır Teknolojinin de gelişmesine paralel olarak montaj hattında çalışan elemanların sayısı giderek artmaktadır

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

- Mesleğin, bu isimle eğitimini veren bir eğitim kurumu yoktur Ancak; endüstri meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinde torna, tesviye, freze, taşlama ve alet bileme, kalıp, metal işleri (soğuk demircilik, kaynakçılık, sac işleri, kaporta tamirciliği, ziraat makine ve aletleri yapım ve tamirciliği, alüminyum doğramacılığı), motor konularında meslek eğitimi alanlar bu mesleği yürütebilirler
- Montaj işlemleri yapılan işletmelerde, usta gözetiminde çalışılarak pratik olarak öğrenilebilir
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Çıraklık eğitimine başlayabilmek için;
- En az ilköğretim okulu mezunu olmak,
- 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir
- Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak,
- Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir
Endüstri meslek liselerinde eğitime devam edebilmek için, ilköğretim okulu mezunu olmak ve bu okullara giriş şartlarını taşımak gerekmektedir

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim süresi, eğitim görülen meslek alanlarına ve mezun olunan eğitim kurumlarına göre değişiklik göstermektedir Endüstri meslek liselerinde ise eğitim süresi 4 yıldır Kişiler, işyerlerinin montaj bölümlerinde, usta gözetiminde çalışarak, en az 3 aylık bir sürede belirli işleri yapabilecek düzeye gelebilirler
Pratik eğitim yoluyla işyerlerinde mesleği öğrenmek isteyenlere:
- Bu meslekte kullanılacak makine donanımı ile malzemeleri kullanma ve kalitesini ayırdedebilme,
- Montaj işlemlerinin nasıl yapılacağı,
- İşin doğurabileceği tehlikeleri ve korunma yolları,
- Verilen işin; talimatlara, plan ve krokilere uygun olarak yapılması,
- Mamulün kalite kontrolünün nasıl yapılacağı,
- Birleştirme, takma, çakma, metalleri şekillendirme konuları,
- Metal ayarlama ve alıştırma işlemleri,
- Çalışılan yerin ve aletlerin temizlik ve bakımının yapılması,
- Metal mamulleri montaj işlemleriyle ilgili

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com