Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
amerikanın, devlet, devleti, osmanlı, tek, verdiği, vergi

Amerika'nın Vergi Verdiği Tek Devlet - Osmanlı Devleti

Eski 10-09-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

ABD bandıralı ticaret gemileri, Akdeniz de 1773 den itibaren seyretmeye başlamışlardı

Fakat bilhassa Akdeniz tamamıyla Osmanlı Denizcileri nin kontrolünde idi

Bu görevi, Cezayir Beylerbeyimize bağlı filolar sürdürüyordu İste bu yüzden ABD gemileri de, Cezayirli görevlilerle anlamsak mecburiyetinde idiler

Yeni kurulan ABD harp gemileri ise, kendi teknelerini gemilerini korumaktan uzaktılar

Durumu gözden geçiren, Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti, Cezayir Beylerbeyimize müracaata karar verdi

Yapılan müzakereler sonunda, anlaşmaya varildi ve 05 Eylül 1775 tarihinde bir anlaşma imzalandı

Bu anlaşmaya göre; Amerika Birleşik Devletleri, her yıl Cezayir Beylerbeyi mize 642000 Altın Dolar ve 12000 Osmanlı Altını vergi ödemeyi kabul ve taahhüt etti

Bu vergi anlaşması ABD tarihinde, İngilizce dışında yabancı dille(Osmanlı Türkçesi) imzalanan tek anlaşmadır

Ayrıca bu anlaşma Amerika nın, tarihleri boyunca başka bir devlete vergi ödemeyi taahhüt ettikleri tek antlaşmadır

Anlaşma 35 sene sonra 1810 da İngiliz gemilerinindi devreye girmesiyle kendiliğinden fesholmuş

Anlaşma fermanları karşılıklı olarak halen İstanbul'daki Deniz Müzesinde ve Washington müzesinde bulunuyor

Anlaşmada ABD yi temsilen Başkan, Osmanlı'yı temsilen Padişah ve hatta sadrazam bile değil, şimdiki Vali statüsünde olan Beylerbeyinin imzası bulunuyor

Bu tarihi vesikayı, devletleri adına imza eden görevliler :

George Washington (ABD Başkanı) ve Hasan Paşa (Cezayir Beylerbeyi)

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com