Anaokulu |
06-24-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
AnaokuluAnaokulu 26 yaş arasındaki çocukların bedensel, duygusal ve toplumsal gelişimlerini sağlamak amacıyla eğitim veren bir bakım, oyun ve öğrenim kuruluşudur İlköğrenim çağı öncesinde çocukların bilgi ve becerilerini geliştirmeyi; çocuğun güven duygusunu pekiştirerek, kişiliğinin oluşumuna katkıda bulunmaya çalışır Anaokulunda eğitim belirli bir program çerçevesinde ve çoğunlukla oyun aracılığıyla gerçekleştirilir Çocuk anaokulunda kendini denetlemeyi, sorunlarını çözebilmeyi ve bağımsız olmayı öğrenmelidir Bunlan öğrenebilmek için de bilgili, bilinçli ve sevecen öğretmenlere gereksinimi vardır Anaokulu Programı Anaokulları günde en az 2,5 saat süren bir program uygular Birçoğu, öğle yemeği ve öğle uykusunu da programına almıştır Eğitim programları çocukların gelişme düzeyine uygun bir biçimde belirlenmelidir En çok 20 çocuktan oluşturulacak her gruba, bir Öğretmen ve bir öğretmen yardımcısı gereklidir İlk kez evinden, anne ve babasından ayrılan çocuk anaokulunda yaşıtı olan başka çocuklarla ilişki kurmayı, birlikte oyun oynamayı, oyuncakları ve eşyaları paylaşmayı öğrenir Anaokulunda müzik dinlemek, şarkı ya da oyun öğrenmek, açık hava gezintileri yapmak gibi etkinlikler belirli bir program çerçevesinde yürütülür Kum havuzu oyunları, kaydırak, tırmanma, bilmece oyunları ve resimli kitaplara bakma türünden etkinliklerde ise duruma göre esnek bir yol izlenir Anaokullarında kullanılan değişik biçimli tahta parçaları, çeşitli boyalar, kâğıt, kil, renkli macun, kum, su, bebek evi, bozyap kutuları, sayıları öğrenmek için boncuklar, çubuklar ve değişik kılıklara bürünmek için giysiler, çocukların zekâ ve yaratıcılığını geliştiren temel oyun gereçleridir Sınıflar aydınlık, havadar ve yeterince büyük olmalıdır Kum havuzu, tırmanma, kayma ve jimnastik araçlarının bulunduğu bir bahçe ve kışlık, kapalı bir jimnastik salonu bulunmalıdır Eşyalar çocukların boyuna göre, taşınması kolay, sağlığa zarar vermeyen maddelerden yapılmış olmalıdır Okulöncesi Eğitimin Tarihi İlk kez 18 yüzyılda Fransa'nın kırsal kesimlerinde, 19 yüzyılın başlarında da İngiltere ve İtalya'da küçük çocuklar için bazı okullar açıldı Ancak bu okulların, öbürlerinden pek farkı yoktu; oyuna çok az zaman ayrılıyor, dinsel eğitime, alfabenin ve gündelik ev işlerinin öğretilmesine ağırlık veriliyordu İngiltere'de Sanayi Devrimi sırasında küçük çocuklar için okullar açılması düşüncesini ilk uygulayan Robert Owen oldu 1816'da İskoçya'nın New Lanark kentinde açtığı okulun amacı, çocuklara ilginç etkinliklerle dolu, sağlıklı bir ortam sağlamaktı Anaokullarının, çocukların oyun aracılığıyla kendilerini geliştirebilecekleri ve dış dünyayı öğrenebilecekleri özgür ortamlar olması gerektiğini düşünen İsviçreli eğitimci Friedrich Froebel 1841'de ilk kindergarteri'ı (çocuk bahçesi) kurdu Froebel'e göre sağlıklı ve güçlü olabilmeleri için çocuklar da çiçekler gibi özen ve bakım görmeliydi Oyunların en iyi öğrenme yöntemi olduğunu savunan Froebel resmi öğretim yöntemlerine karşı çıktı Okulöncesi eğitim alanındaki ünlü adlardan biri de, 1907'de İtalya'da ilk çocuk evini açan doktor Maria Montessori'dir {bak MONTESSORI, Maria) Çocukları öğretim adına sıkı disiplin kuralları içine hapsetmek yerine, neyi ne zaman öğreneceklerini çocukların kendi kararına bırakmanın daha doğru olduğunu savunan Montessori, öğretmenlere oyun için uygun ve gerekli araçları sağlamalarını ve nasıl kullanılacağını öğrettikten sonra karışmadan çocuğu gözlemlemelerini öneriyordu Gerek Froebel'in gerek Montessori'nin okulöncesi eğitime ilişkin görüşleri tüm dünyada etkili oldu ABD'de anaokulları ilk kez üniversiteler, kolejler ve araştırma merkezleri tarafından çocuk gelişimi konusundaki çalışmalar için,laboratuvar oluşturmak amacıyla kuruldu 1930'daki ekonomik bunalım sırasında ise federal hükümetler işsiz öğretmenlere iş olanağı yaratmak üzere yeni anaokulları açtılar Günümüzde Anaokulları Günümüzde pek çok ülkede yoksul ailelerin çocukları ya da zihinsel ve bedensel özürü olan çocuklar için devlet desteğiyle açılmış anaokulları vardır Normal okulöncesi eğitim için kurulmuş anaokulları ise özellikle SSCB, Doğu Avrupa'daki sosyalist ülkeler, Küba ve Çin Halk Cumhuriyeti'nde yaygındır Günümüz sanayileşmiş ülkelerinde anaokullarına giden çocuk sayısı sürekli artmaktadır Bunun nedenleri, çalışan kadın sayısının artması ve anaokullarının çocuğun toplum içinde uyumlu olmasındaki etkisidir ABD'de beş yaşındaki çocukların yüzde 60'ı, dört yaşındakilerin ise yüzde 40'ı anaokuluna gitmektedir Türkiye'de Anaokulları Türkiye'de ilk anaokulu 1915'te açıldı Cumhuriyet döneminde kız meslek liselerine bağlı olarak açılan anaokullarının öğretmen adaylarının eğitimine yönelik bir işlevi vardı Aynı dönemde özel sektöre de anaokulu açma izni verildi Daha sonra en az 100 kadın işçi çalıştıran fabrikalara, kreş ve anaokulu açma zorunluluğu getirildi Ne var ki işyerlerinde az sayıda kadın işçi çalıştırılması yüzünden bu uygulama gerçekleşemedi Bugün ilaç, tütün ve dokuma fabrikaları gibi kadın işçilerin yoğun olduğu işletmelerde, devlet ve özel sektörce işletilen anaokulları vardır İlkokullarda, bazı kamu kuruluşlarında ve özel işyerlerinde de anaokulları bulunmaktadır