Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
devletinin, düzeni, hakkında, idari, osmanlı, siyasi, toplumsal

Osmanlı Devletinin Toplumsal, İdari Ve Siyasi Düzeni Hakkında

Eski 09-10-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Devletinin Toplumsal, İdari Ve Siyasi Düzeni Hakkında

Osmanlı devletinin toplumsal, idari ve siyasi düzeni Hakkında
Osmanlı devletinin toplumsal, idari ve siyasi düzeni Hakkında

Osmanlı devletinin toplumsal, idari ve siyasi düzeninin laik olup olmadığı çokça tartışılan bir konudur
Osmanlı toplum düzeninin laik veya şer’i olduğu konusundaki tartışmalara girmeden önce laik kavramından ne anlaşılması gerektiği üzerinde durmalıyızLaique Laicus-ladini, kavram olarak ruhban sınıfına ve ruhaniyete ait olmayan düşün ve yaşam biçimini ifadede kullanılan bir deyimdirGenel sanının tersine dünyada laik tutumlu din yokturHristiyan dininin temelde böyle bir felsefe ve toplum tarzı üzerine kurulmadığı ve dini toplumun, Avrupa tarihinin uzun yıllarını kapsadığı açıktırLaiklik Avrupa kıtasında kanlı kavgalarla tarihte ilk defadır ki bir toplum ve yönetim düzeni olarak ortaya çıkmıştır
Germanik bünyede varlığı ileri sürülen bu özgürlük ve doğal laisizmin, modern anlamdaki laik düzene inkılab etmesi için uzun zaman geçmesi gerekti 13 ve 15 yüzyıllar boyu Avrupa dünyasında laik hareketin başını ne Hussitler, ne Unitarist kilise mensubları, ne Balkanlardaki Bogomiller ve hatta İtalyan rönesansının Pietro Pomponazzi’si ve benzerleri değil,düpedüz hukukçular çektiler Almanya’daki kilise çevreleri hukukçular için << Juristen sind böse Christen-Hukukçular kötü hristiyanlardır>> demiştirRoma hukuk sisteminin principia ve kurumları etüd edilerek bu ilkeler ışığında yeni hayat düzeninin sorunlarını çözmek ve ilişkileri düzenlemek yoluna gidildiHukuk düzeninde gerçek kişi esas alındıAncak devletin ve toplum düzeninin laikleşmesi, Avrupa tarihini dolduran mezhep kavgaları, din savaşları gibi kanlı olaylardan sonra gerçekleşebilmiştirLaik toplum düzeni Avrupa kıtasına da çok güç ve geç yerleşmiştir
Laik toplum standart vemonist bir yönetim düzeninin ve her din ve cinsiyete mensup insanların eşit koşullarla bağlı olduğu bir hukuk mevzuatının bulunduğu toplum düzeni demektir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com