Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hak, osmanlı, yermiydi

Osmanlı Hak Yermiydi?

Eski 08-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Hak Yermiydi?

10 asıra yakın dünya siyasetine yön veren milletimizin sadece siyasete yön vermekle kalmadığı arşiv belgelerinin gün yüzüne çıkmasıyla daha iyi anlaşılıyor

Bu günlerde tarih kitapları en çok satanlar arasında yer alıyor İnsanımız okudukça, köklerini daha güçlü hissediyor Ne denli engin bir kültüre sahip olduğumuzu görüyor Tarihimizde kara sayfa yok denirken verilen örneklerden birisi o kadar önemli ki…

ProfDrVahdettin Ergin'in arşiv araştırmaları sırasında bulduğu osmanlı toplumunun yapısını ve devletinin zihniyetini gösteren bir belge tarihimizin ve o tarihi oluşturan atalarımızın ne kadar duyulacak işler yaptığını gözler önüne serdi1857 tarihli belgede şöyle deniyor:

Yük beygirlerinin haftada bir gün tatilleri var Cuma günleri çalıştırılmaları yasak 1857'de bir takım suistimaller olmuş ki bu konuda, devlet bir hatırlatma ihtiyacı hissetmişDiyor ki :
"Öteden beri yük beygirlerinin haftanın bir günü tatil yapmaları adet olduğu halde, bazı kimseler son zamanlarda bu kurala uymuyorlar"
Evet bu belgeden de anlıyoruzki Osmanlı insan haklarında ulaştığı zirveyi hayvanlardan da esirgememiş

Yüzyıllardan beri Osmanlı'da yük hayvanlarının haftada bir gün dinlenme hakları var

Halbuki 19 yy'da Avrupa'da insanlar günde 16 saat çalışıyor, madenlerde ölüyorlardı!

Yine arşiv belgelerinden öğreniyoruzki Osmanlı hayvan hakları konusunda başka tedbirleride uygulamaya sokmuş:

İzin günlerinde bu hayvanlara sahipleri de binmesin diye, semerlerinin çivili olmasına karar verildi
Yani bizim tarihimizde birilerinin iddia ettiği gibi kara sayfa yok Hayvanlara böyle bakan bir toplumun, bir devletin insanlara bakış açısı da çok farklı olur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com