Mevlana'dan İnciler.. |
08-06-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Mevlana'dan İnciler..Mevlana'dan inciler Yangın yerine bak! Ateşten, külden, kordan ne var elinde! Pervane değilsen yaklaşma sakın ateşe! Can’ı Canan’a teslime hazır değilsen “ben Aşk’ım” deme kimseye Aşk gelmesin seninle dile… İncinmesin ne Mecnun ne Leyla ne gül ne de diken seninle! Ayağıma diken batacak diyorsan düşme çöle… Ah u zar ederim diyorsan çekme gözüne sürme! Talipsen kara bahta kör talihe… Dinle! Ve semaya dursun yürekler Aşk’ın önünde… Sukut Kalbin edebi sükûttur Susan kurtulur Güzellik dilin altında gizlidir Sükût, incelik, edep ve zerafet insanı her gittiği yerde sultan yapar Sen yine sükûtu giyin yâr! Dilersen hiç konuşma Ben kelamlarımı çürüttüm yolunda Çarpsa da bir tokat gibi yüzüme, her harfi yoluna heceledim Ve bilesin üstüne aşkı giydirdiğim; söz verdim ben bu yüreğe, hiçbir harfi sensiz bir cümleye kurban etmedim…… Mutlu an odur ki; Bir konakta otururuz ikimiz SEN ve BEN …Bedenle can gibiyiz, Ayrılmaz biz ikimiz SEN ve BEN Mucize odur ki; Bir köşede kavuşmuşuz ikimiz SEN ve BEN Ama aynı zamanda Binlerce mil uzağız ikimiz SEN ve BEN "Ayağın kırıldı diye üzülme Allah sana belki kanat verecek Kuyu dibinde kaldın diye kırılma, belki oradan bile bir kapı açılır Yusuf kuyudan sultan oldu" Ben bende degil, sende de hem sen, hem ben, Ben hem benimim, hem de senin, sen de benim, Bir öyle garip hale bugün geldim ki Sen benmisin, bilmiyorum, ben mi senim Bizi bizden başkası zaten ayıramazdı, bize bunubizden başkası yapamazdı Ah be sevgili hamdım belki, ama piştim, yandım Zaten beni senden başkası yakamazdı" (Mevlana) YoruLacaksan,zorLanacaksan,şikayetçi oLacaksan,keşkeLere sığınacaksan,söze"ama"diye başLayacaksan girmeaşk yoLuna, aşk yoLunda "u" dönüşü yokturAşk der ki sana: YoLumdaysan başım feda,ama biL ki başını da isterim yoLuma Kahır,kapris geLecekse senden amenna ama ayağına diken batarsa yoLumda ah edip vaveyLanmaAşk er kişinin işi derken muradım biLek gücü değiLyürektirYüreğin yetmiyorsa düşme yoLLara (MEVLANA) Bana öyLe bir isim ver ki,senin adının yanında dursunSeni anan beni de ansınSeni hatırLayan beni hatırLamadan oLmasınBir ''iLe'' koy aramıza bizi birbirine bağLasın Hoşçakalı esirgenmiş bir veda sonrasında sensiz hoşca bakamadım kendime Hoşça kalamadımBu aklu fikr-i ile SÜRAHİ OLMAK İÇİN ZORLAMA KENDİNİ,BARDAK OL Kİ SÜRAHİ KARŞINDA EĞİLSİN,İŞDE BU YÜZDEN HERKES ALNINDAN ÖPER BARDAĞI mesnevi ALLAHIN RAHMET KAPISI KAPALIMI Kİ AÇMASINI İSTİYORSUN? RAHMET KAPISI HER ZAMAN AÇIK KAPIN AÇIK MI SEN ONA BAK!(AŞKIN GÖZYAŞLARI ŞEMS-İ TEBRİZİ) Kapı açılır, Sen yeterki vurmayı bil! Ne zaman? Bilemem! Yeter ki o kapıda durmayı bil! (HzMevLana) Anladımki susmak bir cüsse işi Derin denizlerin işi Sığ suları en hafif rüzgarlar bile coşturabiliyor Derin denizleri ise ancak derin sevdalar Anladım ki, derin ve esrarengiz olan her şey susuyor Anladımki susan her şey derin ve heybetli Sana dilsiz, dudaksız sözler söyleyeceğim bütün kulaklardan gizli sırlardan bahsedeceğim bu sözleri sana, herkesin içinde söyleyeceğim ama senden başka kimse duymayacak kimse anlamayacak SEN BENİM GÖNLÜMDE OLDUKÇA YEMEN'DE DE OLSAN BENİM YANIMDASINEĞER SEN BENİM GÖNLÜMDE DEĞİLSEN,YANIMDA DA OLSAN YEMEN'DE SAYILIRSIN Ben bende değil, sende de hem sen, hem ben,Ben hem benimim, hem de senin, sen de benim,Bir öyle garip hale bugün geldim kiSen benmisin, bilmiyorum, ben mi senim(MEVLANA RUBAİLER) Sevenle sevileni ayrı varlıklar sanıyordum meğer onlar bir mişler ben biri iki görmüşüm Aşk altın değildir, saklanmaz Aşıkın bütün sırları meydandadırMEVLANA Akıl ümitsizlik yolunu tutar mı hiç? Aşk gerek ki o yana başını ayak etsin de koşup gitsin, Hiçbir şeye aldırmayan Aşktır, akıl değil Akıl, fayda elde edeceği şeyi arar, Aşk yılmaz, yanar-yakılır, erir, utanma-sıkılma nedir, bilinmez Değirmen taşının altındaki buğday gibi O da belalara düşer de gık bile demez Öyle pek yüzlüdür ki ardına dönmez bile Gönlündeki fayda arama isteğini öldürmüştür O Varını-yoğunu ortaya döker, oynar, yutulur, kar aramaz Allah'tan aldığı gibi hepsini gene Allah'a verir Aşk mezhebinde her şey AŞK'a kurbandır HzMEVLANA Birini anacaksam ne yapar yapar seni anarım Ağzımı açacaksam senden bir şeyler anlatmak içindir Keyfim yerindeyse bil ki sebep sensin Bir hile yapmak istediysem senden öğrenmişimdir, ne yapayım! MEVLANA Leyla değlim dost ; lakin çağırırsan çöllere gelirimSana yalan halde gelmem , toplarım özümü yalın halde gelirim Kapıyı çaldığımda "kim o ? "dersen ; ben olmam kapında sen olur gelirimSen gel de yeter ki , yola yük olmam,yol olur gelirim"MEVLANA''' Diyorsun ki! Aşık oldum, "Yalan" Aşk ile yanmadan gelme kapıma Diyorsun ki: Yanıyorum, tamam ama "kül" olmadan gelme kapıma Güzellik gözdedir,nesnede değilBir şeyi güzel gösteren istektir ,aşktırİsteksiz bakışa güzel de çirkin görünürBu yüzden Leyla'yı sen başka görürsün …! Mecnun başka görür…! O halde güzele kendi aşksız gözünle bakmayı bırak, Mecnun'un tutuşmuş gözleriyle bak[Hz Mevlana] Bir gün kaldığın yerden başlayacaksın, Biri seni bulacak Önce korkacaksın eski acılara yakalanmaktan, Biraz ürkeceksin Ne kadar dirensen de nafile İnsansın sonuçta, seveceksin Eski acılara bakıp da küsme sevdalara, Gavura kızıp da oruç bozulmaz Sök at kafandan acaba'ları! Bir kemik aynı yerden İki defa kırılmaz"// MEVLANA// Sevgilim tekmil cihandan gizlidir Duygudan, her türlü zandan gizlidir Aşikâr gönlümdedir bir ay gibi, Can ve tendir, ten ve candan gizlidir Ben miyim ben, sen misin sen, ben mi sen? Ben miyim, sen sensin elbet, sen de ben Ey hatemli yâr, seninle bir hoşum, Sen mi bensin, ben mi sen, geç şüpheden Âah" kelimesinde, üst üste iki "A" harfi mevcuttur Bunlar ebced hesabına göre; bir+bir= iki eder "H" harfi de yine aynı hesaba göre beş rakamını gösterir O halde; "AAH" = yedi yapar ki, aşıkların derinden cektikleri "AAH" gönlün yedi kat semasından gelmektedir İste bu yüzdendir yakiciligi “Her kimin yakası bir aşktan dolayı yırtılmışsa, o hırstan ve ayıptan tamamıyla temizlenmiştir” “Her kim aşk ile yanıp tutuşmamışsa; o, uçmayan kanatsız kuş gibidir” “Aşk davadır, cefa da şahidi Şahidin yoksa dava düşer” Aşk vefakar olduğu için vefakar olanı satın alır Vefasız adama bakmaz bile” Biri Mevlana’ya sormuş: “Aşıklık nedir? Mevlana: “Ben ol ki bilesin” diye cevap vermiş Ona göre aşk; “Aşk öyle bir alevdir ki parlayınca sevgiliden başka ne varsa hepsini yakar” Kadın Hak nurudurSevgili değilKadın sanki yaratıcıdırYaratılmış değil Allah kadını erkeğe yoldaş yarattı Adem nasıl olurda havadan ayrı kalır görünüşte su ateşten üstündür görünüşte erkek kadına üstündür ama gerçekte su ateşe konulunca fokur fokur kaynar gerçekte erkekler mağluptur mağlupluk muhabbet içinse ne mutlu mağlıplara ! |
|