İzmir'de Hıdırellez |
07-31-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İzmir'de Hıdırellezİzmir`de Hıdrellezz Kimileri dilek kağıtlarına gönüllerinden geçeni yazıp denize attılar Denize uzak olanlar ev istiyorlarsa ev, araba istiyorlarsa araba resimleri çizdikleri kağıtları toprağa gömdüler Sayıları hayli az da olsa birileri dileklerini üfledikleri çömleklerin başında maniler söylediler Beş bin yıldır kutlanan Hıdrellez bu İzmir`in tarihi kadar eski bir gelenek Yaygın kabule göre Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gündür Hıdrellez Kışın gidişi, bahara merhaba deyiş ve yaza da el sallamaktır aslında Hıdrellez Bu kutlamaların keyfini en çok çıkaranlar da Romanlar`dır Hıdrellez denildiğinde aklıma çocukluğum ve `ateş` gelir; üzerinden atladığımız ateş Nedense Hıdrellez bana aynı zamanda ısırgan otunu da hatırlatır! Çorapsız kızların bacaklarına sürüp onların tenlerini yakan adı üzerinde `ısırgan` otu! İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin düzenlediği `Hıdrellez`de Roman Ateşi Şenliği` için İzmir`deyiz İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin önde gelen isimleri, dün saat 1900`da; Konak Meydanı`ndan, Gündoğan Meydanı`na kadar ilginç, görülmeye değer bir yürüyüş yaptılar Tabii, biz de peşlerinden! Kültür ve uygarlıkların buluşma noktası İzmir`de dün yine harika bir buluşma gerçekleşmişti 2030`da Gündoğan Meydanı`nda bir konser vardı; Kibariyeli, Yıldız İbrahimovalı ve Hüsnü Şenlendiricili Hüsnü Şenlendirici`nin klarneti, sadece Gündoğan Meydanı ve `Alsancak`ın değil, inanıyorum ki, Karşıyaka`dakilerin kanlarını da fıkır fıkır kaynatmıştır Özetle, İzmir`de harika bir Hıdrellez geçirdik Roman`ı, Arnavut`u, Boşnak`ı, Laz`ı, Kürt`ü, Çerkez`i, Yörükleri ile Türkiye`de yaşamanın nimetlerini görebilen `Ben Türk`üm, bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum` diyebilen insanlarla birlikte Kışa `güle güle`, bahara `hoş geldin` deyip, yaza da el salladık Dilekler tuttuk sevgi adına, güzelliklere ulaşmak özlemiyle Dostluk, barış, özgürlük, mutluluk, esenlik, sağlık dileklerimle herkese Ege`-den kucak dolusu bahar çiçekleriyle Teşhis PKK bu kez tekrar çocuklara saldırmış Ona `saldırmak` değil `İtleşmek` denilir! Açık! `Biraz komünist olmak bence iyi bir şeydir` * Abdüllatif Şener- Devlet Bk Cevapsız soru Başbakan Tayyip Erdoğan`a, 9 Cumhurbaşkanı Demirel`in yönelttiği soru çok net: - Hükümet, seçimlerden önce vaat ettiği halde, 35 yıldır türban yasağını kaldıramamışsa, bu aczin ifadedisir Başbakan`ın çocukları niçin ABD`de okuyor? Evet Şimdiye kadar bu konu değişik biçimlerde gündeme getirilmişti ama hiç bu kadar net bir soruya dönüşmemişti Şimdiii Başbakan Erdoğan`ın, bu soruya aynı netlikte cevap vermesi gerekiyor Hepsi Hakan Aksay`ın Cumhuriyet`teki köşesinden ABD Başkanı Bush hastalanır Doktoru, Bush`u muayene etmeye başlar: - Lütfen Başkan, ağzınızı açın ve a-a-a-a deyin Bush hayretle `nasıl yani` diye sorar: - Hepsini birden mi?! Biliyor musunuz? PROF Emre Kongar`ın yeni kitabına `Tarihimizle Yüzleşmek` adını verdiğini Kongar`ın kitabının piyasaya çıktığı günden itibaren tartışılmaya başlandığını Kitabın çok kısa sürede 12 Baskı`ya ulaştığını (Remzi Yay) Benim Köşem Sıtkı SİNİRLİ Tayyip`e tavsiye Tayyip her sabah olduğu gibi, dün de sabah namazından sonra telefonla aradı: - Hayırlı sabahlar olsun Sıtkı Abi; ellerinden öperim - Eyvallah gardeşim - Sıtkı Abi ne olur benimle `Demirel şivesi` ile konuşma - Niye? - Abi `niye`si var mı? Demirel`le polemiğe girince, vücut kimyam bozuluyor! - Neee? - Vallahi öyle abi Demirel`in adını duyduğum zaman zaten her zaman tüylerim diken diken olmuştur - Eeeee? - Kendisiyle girdiğim son polemikten sonra uykularım kaçtı vallahi Vücut kimyam da bu arada bozuluverdi - Senin için ne yapabilirim? - Abi bana `Demirel` deme, ne dersen de `Demirel şivesi` ile konuşma, nasıl konuşursan konuş - Bak Tayyip, bu Demirel denilen adamla en kısa zamanda arana mesafe koy Aksi halde seçim yolu görünür demektir Sen de perişan olursun, ben de olurum Şunun şurasında özelleştirmelerden üç kuruş para kazanacağım; aman dikkat - Peki abi Hepinizin ağabeyi Sıtkı NOKTA Bir insanın elinden geldiği kadar insan olması muhteşem bir şeydir (C Roberts) 06052006 |
|