Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sinirli

Sinirli Ot

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sinirli Ot

Sinirli Ot Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Sinirli Ot Yetiştiriciliği - Sinirli Ot Hakkında

SİNİRLİ OT

(Plantago majör)

Sinirliotgiller familyasındandırDiğer adları büyük sinirliot,büyük yapraklı sinirliot,damar otu

10-50 cm boylarında ,hafif tüylü,doğrudan yeraltındaki püsküllü kökten çıkan tam saplı iri geniş 5-7 paralel damarlı yumurtamsı yaprakları olan temmuz-ekim aylarında grimsi yada kırmızımsı renkli silindirik koçanlar halinde küçük çiçekler açan çok yıllık otsu bir bitkidir

Anayurdu Avrupa ve Asya’dır2000 metre yüksekliğe kadar olan yol kenarlarında sürülmemiş yerlerde bulunur

Ülkemizdeki iki alttürü yaygındırBursa’da ilkbahar aylarında pazarlarda satılırBitkinin yaprakları ilkbaharda salata olarak yenirEnginar yemeğine eklenirTohumları öğütülerek ekmek hamuruna yada çorbaya katılır

Daha çok böcek sokmalarının ağrısını dindirmek için kullanılır

Bitkinin bileşiminde potasyum,kalsiyum,fosfor,sodyum,demir gibi mineraller ve A,C ve B grubu vitaminleri bulunur

Yaprakların ve kökün ishal ve iltihap giderici göz iltihaplarını iyileştirici balgam söktürücü,kan temizleyici,ağrı kesici, basur ve yara iyileştirici etkiler vardırSürekli kanamalar verem,kronik bronşit,nefrit,faranjit,laranjit gibi rahatsızlıklarda kullanılır

Kuşların çok sevdiği tohumları da yumuşatıcıdır

Yapraklardan demlenen çay içilir yada yapraklar yapraklar lapa olarak dışardan uygulanır

Bursa’da pazaryerindeki bir esnaf bu ot sayesinde prostattan kurtulduğunu anlatıyordu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com