Deja Vu |
06-28-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Deja VuVizyona Giriş Tarihi 05012007 Türü Aksiyon Ülke ABD Süresi ve Yapım Yılı 128 dakika - 2006 Yönetmeni Tony Scott Oyuncular Denzel Washington Paula Patton Val Kilmer Jim Caviezel Senaryo Bill Marsilii, Terry Rossio Müzik Harry Gregson-Williams Görüntü Yönetmeni Bill Marsilii, Terry Rossio Ben bu anı daha önce de yaşamıştım Kısaca déjà vu olarak bilinen olayın rahatsız edici gizemini yaşamayan yoktur Birisiyle yeni tanıştığınızda sanki onu yollardır tanıyormuş gibi bir hisse kapılabilir, ilk kez gittiğiniz bir yerde sanki daha önce bulunmuş gibi hissedersiniz Peki ya bu tuhaf ve ürpertici duygu, aslında geçmişten gönderilen bir uyarıysa? Ya bilinmeyen geleceğe dair ipuçlarını barındırıyorsa? New Orleansta bir feribota konulan bombayla meydana gelen büyük patlamanın ardından, kanıt toplamak üzere çağrılan ATF ajanı Doug Carlin, insanların beyninin içindeki deja vuların herşeyden daha güçlü olduğunu keşfeder Bu keşif onu, yüzlerce masum insanın hayatını kurtarmak için, beyninin en derin dönemeçlerinde bir yolculuğa çıkaracaktır Soruşturması derinleştikçe, Carlin patlama kurbanlarından bir kadınla duygusal bir bağının olduğunu keşfeder ve böylelikle tersine işleyen bir aşk hikayesi ortaya çıkmış olur Üstelik yüzlerce insanın geleceğini mahvedebilecek bu büyük felaketi durduracak anahtar da, bu kadının geçmişinde bulunmaktadır Sözcüklerin yetersiz kaldığı, eksiksiz güven gerektiren çok kısa bir zaman dilimi içinde Carlinin herşeyi değiştirmek için tek bir şansı vardır Geçmiş olayların akışını değiştirmek mümkün mü? Man on Fire, Enemy of the State ve Domino filmlerinin yönetmeni Tony Scottun yeni aksiyon-gerilim çalışmasında ATF Ajanı Doug Carlin rolünde Oscar ödüllü yıldız Denzel Washington, Claire Kuchever rolünde Paula Patton, tehlikeli bombacı Oerstadt rolünde Jim Caviezel, FBI Ajanı Andrew Pryzwarra rolünde Val Kilmer ve fizik uzmanı Dr Alexander Denny rolünde de Adam Goldberg kamera karşısına geçmiş Senaryosunu Bill Marsilii ve Terry Rossionun birlikte yazdıkları film, yapımcı Jerry Bruckheimer ile Tony Scottun Enemy of the State, Top Gun, Beverly Hills Cop II, Days of Thunder ve Crimson Tidedan sonra altıncı işbirliği Birbirinden iyi senaryo teklifleri almasıyla tanınan başrol oyuncusu Washington, Deja Vunun senaryosuyla karşılaştığında, hikayenin farklı ve özgün yapısından hemen etkilenmiş Oyuncu, déjà vu duygusu ile ilgili deneyimlerini şu sözlerle ifade ediyor: Sanırım hepimiz daha önce bir yerlerde olduğumuz duygusunu yaşamışızdır Bunu ben de yaşadım Brooklynin belirli bir bölgesiyle ilgili rüyalar gördüğümü hatırlıyorum Sonra bir gün oraya gittiğimde daha önce orada bulunduğum duygusuna kapıldım Bence bu, hayattaki en büyük gizemlerden birisidir Dünya üzerindeki herkesin bu sırrı çözmek isteyeceğinden eminim Tıpkı Washington gibi, Deja Vu projesiyle tanışan herkes projeye hemen o anda ilgi duymuş Ünlü yapımcı Jerry Bruckheimerın, ofisine gelen bir senaryonun sadece birkaç saat gibi kısa sürede satın alındığına pek rastlanmamış olsa da, Deja Vu bu kuralın bir istisnası olmuş Bruckheimer, önündeki senaryoyu okuduğu anda çok özel olduğu duygusuna kapılmış: Bence Deja Vunun tamamen orijinal bir konsepti vardı Sayfalarını adeta soluk soluğa çevirerek okuduğum bu senaryoyu şimdiye kadar okuduğum diğer aşk öyküleri ve gerilim çalışmalarından farklı buldum Senaryoyu ilk okuyanlar olduğumuz için gerçekten çok şanslıydık Böylece senaryoyu elimize geçişinden itibaren 48 saat içerisinde satın alma fırsatını bulduk Zaman içinde geriye dönerek olayların akışını meydana geldiği anda değiştirebilir miyiz? Geçmişimizi değiştirebilirsek geleceğimiz de değişir mi? Yönetmen Tony Scottun bu soruların filmle bağlantısı hakkındaki yorumu şöyle: İzleyicinin sinema salonundan ayrılırken bu tipte bir zaman yolculuğunun mümkün olabileceğini düşünmesini istedim Bilim adamları bugün henüz bu teknolojiyi geliştirecek mükemmelliğe ulaşamamış olsa da, yarın mutlaka yapacaklar İzleyici bu zaman sıçramasını bizimle beraber yaptığı takdirde filmimiz hedefe ulaşmış olacak |
|