Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çığ, oluşur

Çığ Nasıl Oluşur?

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çığ Nasıl Oluşur?

çığ oluşumuna uygun bölgeler - çığ nasıl oluşur nedir - çığ nasıl oluşur ve nedenleri - çığ nasıl oluşur kısa bilgi

Çığ, farklı nedenlerden dağdan aşağıya kayan büyük bir kar miktarıdır Bol kar yağışı olduğunda, taze kar tabakasının alttaki eski tabakayla iyi kaynaşmaması sonucu,Rüzgarın kaldırdığı büyük bir kar kitlesinin aşağı inerek alttaki kar tabakası üzerinde kayması sonucu, Ve bir hayvan veya kayakçının oynak kar tabakasını çiğneyerek harekete geçirmesi sonucu çığ oluşabilir

Çığın oluşumuna etki eden faktörlerler
* Arazi: Eğim ne kadar fazlaysa, tehlike o kadar büyüktür Yüzde 30'luk bir eğim çığ oluşumu için yeterlidir Gölgede kalan sırtlarda çığ tehlikesi, güneş gören yerlere göre daha fazladır
* Taze kar: Taze kar tabakası ne kadar kalınsa, çığ tehlikesi o kadar büyüktür Kötü hava şartlarından sonra güneşin açtığı ilk gün çok risklidir
* Fırtına: Kar fırtınası olduğunda, kar tanecikleri dönerek uçuşur ve rüzgarsız sırtlarda birikir Tepe üstlerinde dalga şeklinde birikmiş kar, alttaki sırtta çığ tehlikesini gösterir
* Kar tabakası: Karın tabaka halinde kaydığı yerlerden uzak durmak gerekir Dipten gelen boğuk sesler de tehlike işaretidir
* Isı: Kar yağışından sonra ısı birden düşerse, yeni kar tabakası alttakine iyi işleyemez Hava ısındığında da kar gevşer ve tehlike artar Bu nedenle baharda daha çok çığ olur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com