Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sone

Sone Nedir?

Eski 12-18-2009   #1
Şengül Şirin

Sone Nedir?

Sone Nedir?

Sone, batı edebiyatı kökenli ve 14 dizeden oluşan bir koşuk (nazım) biçimidir İtalyanca "sonetto" sözcüğünden gelen sone gerçekte, Fransızca'da "şiir" anlamına gelen "son" sözcüğünden türetilmiştir Sonenin ilkin kimlerce kullanıldığı kesin olarak bilinmiyor Fransa'da troubadour (trubadur) adı verilen ve 12-13 yüzyıllarda görülen lirik şairlerin sone biçimini bulduklan ileri sürülür

Sone 14 ve 15 yüzyıllarda İtalya'da yaygınlaştı Frances-co Petrarca soneyi çok kullandı ve kendince bir uyak düzeni oluşturdu 16 yüzyıldan başlayarak sone hemen bütün Avrupa edebiyatlarında kullanılmaya başlandı İngiltere'de Sir Thomas Wyat, Shakespeare, Milton, Ke-ats, William Wordsworth, Fransa'da Clöment Marot ve Pierre de Ronsard bu türün başanlı örneklerini vermişlerdir

Sone iki dörtlük ile bir altılıktan oluşur Uyak düzeni İtalyan şiirinde abbalabbalcdc-dcd (ya da cdecde), Fransız şiirinde abbalabbal cedede (ya da ccdced), İngiliz şiirinde abablcdcdlefeflgg biçimindedir İngiliz şiirinde dize sayısının değişmemesine karşılık, kümelendirme ve uyak düzeni hayli değişmiştir Bu tür soneye "Shakespeare sonesi" de denir

Türk edebiyatında sone biçimindeki ilk şiirleri Fransız şiirinin çok etkisinde kalan Servet-i Fünuncular yazmıştır Tevfik Fikret ve Cenab Şahabeddin'in soneleri vardır Daha sonraki dönemlerde Celal Sahir (Erozan), Faik Ali (Ozansoy) gibi Fecr-i Aticiler ve Ziya Osman Saba, İlhan Berk, Oktay Rifat gibi bazı şairler de sone biçiminde şiirler yazmışlardır

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com