Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
sanatlarımecazlar, söz

Söz Sanatları-Mecazlar

Eski 12-14-2009   #1
Şengül Şirin
Icon3

Söz Sanatları-Mecazlar

Söz Sanatları-Mecazlar

Şiirde ve düzyazıda, sözün daha etkili olabilmesi, duyguların, düşüncelerin, izlenimlerin, durumların, olayların günlük dil kullanım ından farklı bir dil kullanım ıyla anlatılmak istenmesi, dilin çeşitli olanaklarının harekete geçirilmesiyle sağlanabilmektedir İşte bu nedenle edebiyatçılar "edebi sanatlar" ya da "edebiyat sanatları" da denen birtakım söz ve anlam sanatlarına başvururlar Bunlar dilin bütün olanaklarıyla ve yetkin kullanım ını sağlar Yazarlar söz ve anlam sanatlarını daha çok bir araç olarak görürler Ama bu sanatlar bazen bir amaç olmuştur Edebiyat metinlerinin iyi anlaşılabilmesi için söz sanatlarının çok iyi bilinmesi gerekmektedir Söz sanatlarını inceleyen kitaplarda bu sanatlar "mecazlar", "anlamla ilgili sanatlar", "sözle ilgili sanatlar" olmak üzere üç bölümde ele alınmaktadır

Mecazlar

Mecaz (değişmece) sanatları sözcükleri gerçek anlamları dışında kullanarak yapılan sanatlardır Böylelikle dile canlılık, güç ve etkililik kazandırılmaktadır Okuyucular üzerinde de bu sanatlar etkili olabilmektedir Türkçe'nin mecaz yönünden zengin olması sanatçıların bu sanatı bolca kullanmalarına olanak sağlamıştır

Mecazlar ana başlığı altında şu sanatları inceleyebiliriz:

Teşbih (benzetme), sözü daha etkili bir duruma getirmek için aralarında türlü yönlerden ilgi bulunan iki şeyden, benzerlik bakımından güçsüz durumda olanı nitelikçe daha üstün olana benzetmek demektir Teşbihte dört öğe vardır: Benzetilen, kendisine benzetilen, benzetme yönü, benzetme edatı (aracı)
Koca kız, çocuk gibi oyuncaklarla oynuyor
(Benzetilen-Kendisine Benzetme-Benzetme yönü-benzetilen edatı)
Ama bütün teşbihlerde bu dört öğe kullanılmaz; benzetme yönü ya da benzetme edatı söylenmeyebilir

Teşbih sanatına örnekler:

Yanmış bir tavan gibi çöken akşam altında, Dinleriz, haykırarak kaçışan kargaları
Ziya Osman Saba
"Akşam" "yanmış bir tavan"a benzetiliyor
Altın kemerler gibi Hatıralar önümüzde
Behçet Necatigil
"Hatıralar" "altın kemerler"e benzetiliyor
İstiare (eğretileme), bir şeyi kendi adının dışında, türlü yönlerden benzediği başka bir Şeyin adıyla anma demektir İstiarenin birçok türü olmakla birlikte yaygın olarak kullanılaniki türü vardır: Açık istiare ve kapalı istiare Açık istiare "kendisine benzetilen" ile yapılır Örnekler:
Gümüş bir dumanla kapandı her yer
Ömer Bedrettin Uşaklı
"Gümüş bir duman" ile "sis" anlatılmış
San, yeşil ve mavi fanuslar iç içedir Ve hepsinin içinde kıpkızıl bir portakal
Fazıl Hüsnü Dağlarca
"Portakal" söyleniyor, güneş söylenmiyor
Kapalı istiare yalnız "benzetilen" ile yapılır Örnekler:
Siyah selvi divan durur Başucunda bütün gece
Orhan Seyfi Orhon
"Siyah selvi" söyleniyor, "insan" söylenmiyor
Yapraktan saçını yerlere yaymış Sonbahar ağlıyor ayaklarında
Necip Fazıl Kısakürek
"Sonbahar söyleniyor", "genç kız, sevgili" söylenmiyor
Mecaz-ı mürsel (düz değişmece), bir sözü gerçek anlamının dışında, benzetme amacı gütmeden kullanma demektir Örnekler:
Dalgalansen de şafaklar gibi ey şanlı hilal
Mehmet Akif Ersoy
"Bayrak" yerine "hilal" deniyor
Deli eder insanı bu dünya
Bu gece, bu yıldızlar, bu koku
Bu tepeden tırnağa çiçek açmış ağaç
Orhan Veli Kanık
"Bahar" yerine "çiçek açmış ağaç" deniyor Kinaye, bir sözü gerçek anlamının dışında, benzetme amacı gütmeden mecazlı anlamda kullanma demektir Örnekler:
Gönlüm gibi ey nâme gidip yârda kaldın Baş üzre yerin var, ham-ı destârda kaldın
Naili-i Kadim
"Baş üzre yerin var" sözü, "çok değerlisin" anlamında kullanılmış
Ey benim san tamburam Sen ne için inilersin İçim oyuk, derdim büyük Ben anınçün inilerim
Pir Sultan Abdal
"İçim oyuk" sözü "dertliyim" anlamında kullanılmıştır
Tariz (dokundurma), bir sözü üstü kapalı söyleyerek ya da tersini kastederek bir kimseyi kınama, iğneleme sanatıdır Örnekler:
Bir yetim görünce döktür dişini Bozmağa çabala halkın işini Günde yüz adamın vur kır dişini Bir yaralı sarmak için yeltenme
Huzuri
On kadın dövse yorulmaz benim İhsan Beyim Bilirim ben ne tosundur
Mehmet Akif Ersoy
Kışlalar sâye-i şahanede cennet gibidir Bir giren sonra içinden gâvur olsa çıkamaz
Eşref
Teşhis ve intak (kişileştirme ve konuşturma), insan dışındaki canlı ya da cansız varlıkları insan kişiliğinde gösterme ve insan gibi konuşturma sanatıdır Örnek:
İçmiş gibi geceyi bir yudumda, Göğün mağrur bakışlı bulutları
Baki Süha Ediboğlu
"Bulutlar"ın insan gibi bakışlarından söz ediliyor

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com