Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anlayışı, çağlara, dil, göre, hakkında, nedirdil, türklerde

Türklerde Çağlara Göre Dil Anlayışı Nedir?-Dil Anlayışı Hakkında

Eski 08-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yazıtların dilinin konuşma dili ile aynı olduğu görüşü yaygındır Yazıtlardaki bir iki yabancısözcük zaten özel addır Uygur yazmalarında dinsel kitaplar aracılığıile bir iki yabancısözcük girer; fakat Türkler o dönemde din terimlerinin birçoğunu olduğu gibi almamışlar Türkçeleştirmişlerdir İslâm dininin etkisi ile düzyazı diline
de önce din terimleri sonra sosyal içerikli sözcükler girmiştir O dönemde dilimize giren yabancı sözcüklerden sanat eserlerinde yoğunluk Farsça sözcüklerde bilim eserlerinde yoğunluk Arapça sözcüklerdedir
Aynızamanda Türk halkının Orta Asya'dan beri kendi içinde anlatımını sürdürdüğü diğer masallar destanlar halk hikâyeleri evliyaların yaşam öyküleri dinsel bilgi vermeyi amaçlayan Kuran açıklamaları kırk hadis açıklamaları ve doğaçlama yarattıkları orta oyunları birer düz anlatı örnekleri sayılabilir Başından beri bunlar
yazıya geçirildiklerinde halkın yararlanabilmesi için dilinin anlaşılırlığına özen gösterilmiştir
Anadolu'da din bilim ve sanat alanlarında yazılmış ilk düzyazılar daha çok Osmanlıdönemine rastlar Osmanlıdöneminde şiirden düz yazıya geçişbirdenbire olmamıştır İlk düzyazı örneklerinde cümle sonu ve sözcük öbeklerinin sonlarında seci denilen bir tür uyak kullanılmıştır Dili anlaşılmayacak kadar Arapça ve Farsça sözcüklerle doludur Cümleleri uzundur Bunlara o dönemdesüslü nesir denir Yine 18 yüzyıldaki Sebk-i Hindiakımıbilmece gibi gizemli anlatımıyla dilin anlaşılırlığını olumsuz etkilemiştir Din bilim ve sanatlanlarında yazılmışdüzyazılarda anlatım daha anlaşılır durumdadır:

Hitabiyyat'tan

Alîmsin ilmine gayet yok Kadîrsin kudretine nihayet yok Kadîmsin ukuul-i mütekaddimîn ve müteahhirîn dâire-i kıdemine kadem basamaz Hakîmsin hükema-yı evvelîn ve âhirîn hikmetin ma'rifetinden dem uramaz Bir mâşûksun ki aşkun havâsında felekler çerhe girüp oynar Bir mahbûbsun ki şevkin derdinden bütün gün âsiyâ-yıçerh inler

Sinan Paşa Tasarrunâme 15yy
Görülüyor ki düzyazıyı kullanmamak bakımından Divan edebiyatı ile halk edebiyatı arasında görüş ayrılığı yoktur İkisinde de ön sırayı şiir almış düzyazı ikinci sıraya itilmiştir Bir farkla; halk arasında okuryazar sayısı çok az olduğu halde Divan şairlerinin hepsi okur-yazardır Buna karşın bu edebiyatın düzyazıörneği birkaç seyahatname tezkire mektup bilim eseri ve yine şiire çok yaklaşan münşeat ile sınırlıdır
Düzyazı dili Tanzimattan sonra başlatılan dilde yalınlaşma çabalarından sonra konuşma diline yaklaştı Günümüzde artık düzyazı ile hem duygular düşünceler anlatılmakta; hem bilimsel bilgiler verilmekte; hem de öykü roman tiyatro gibi sanatlı anlatımlar yazılmaktadır Hepsinin de dili ve anlatımı herkesin anlayacağı kadar yalındır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com