Ümit Yaşar Oğuzcan Şiirleri |
10-05-2006 | #1 |
mate
|
Ümit Yaşar Oğuzcan ŞiirleriÜmit Yaşar Oğuzcan HAYATI 1926 - 22 Ağustos`ta Tarsus`ta dünyaya geldi Babası Lütfi, anası Güzide 1939 - Eskişehir İnkilap Okulunu, 1942 - Konya Askeri Ortaokulunu bitirdi 1942 - Basında ilk kez şiirleri Eskişehir Kocatepe ve Sakarya Gazetelerinde çıktı 1944 - İstanbul, Varlık, Büyük Doğu vb dergilerde şiirleri çıkmaya başladı 1946 - Eskişehir Ticaret Lisesini bitirdi Aynı yıl Ankara ` da Osmalı Bankasına girerek bankacılığı iş edindi 1947 - Babasının Eskişehir`den Adana`ya nakli üzerine Osmanlı Bankasından ayrılarak Adana`da İş Bankasına girdi İlk kitabı İNSANOĞLU basıldı 1948 - İlk eşi Özhan`la evlendi İkinci kitabı DENİZ MUSUKİSİ çıktı 1949 - İlk oğlu Vedat dünyaya geldi 1951 - Turgutlu İş Bankasına atandı 1952 - İkinci oğlu Lütfi dünyaya geldi 1954 - Ankara`da İş Bankası Genel Müdürlüğünde göreve atandı Üçüncü kitabı DİLLERE DESTAN çıktı 1955 - İlk taşlama, rübai ve dörtlüklerini yazmağa başladı DOLMUŞ ve AŞKIMIZIN SON ÇARŞAMBASI adlı kitabları yayınlandı 1956 - BİR DAHA ÖLMEK adlı kitabı yayınlandı 1957 - KÖR AYNA ve İKİ KİŞİYE BİR DÜNYA adlı kitabları yayınlandı 1958 - İlk yedi kitabını BENİ UNUTMA adı altında bir kitapta topladı 1960 - KARANLIĞIN GÖZLERİ, SENİNLE ÖLMEK İSTİYORUM adlı şiir ve AKILLI MAYMUNLAR adlı ilk taşlama kitapları yayınlandı İş Bankası Neşriyat Müdür Yardımcılığına atandı 1961 - Ankara`dan ve İş Bankasından ayrılarak İstanbul` a yerleşti Altı ay Yapı ve Kredi Bankasında çalıştı Yazarlığa ve yayıncılığa başladı ÜSTÜME VARMA İSTANBUL, YENİ DÜNYA REKORU, SAHİBİNİ ARAYAN MEKTUPLAR adlı kitapları yayınlandı İlk şiir plağı çıktı Üç kez intiharı denedi, başaramadı 1962 - İstanbul basınında (Hür Vatan, Hareket, Cumhuriyet, Akbaba, Yelpaze, Varlık vb) şiirleri, taşlamaları yazıları ve röportajları yayınlanmağa başladı SEVENLER ÖLMEZ ve ÇİGAN GÖZLER adlı kitaplarıyla ikinci şiir plağı çıktı 1963 - İlk rubailer kitabı ÖTESİ YOK yayınlandı 1964 - BİR GÜN ANLARSIN ve HÜZÜN ŞARKILARI adlı kitapları yayınlandı Üç sayı Yergi - Dergi adlı bir mizah dergisi çıkardı 1965 - SADRAZAMIN SOL KULAĞI, MİHRİBANA ŞİİRLER ve MEKTUPLAR adlı kitapları yayınlandı Üç şiir plağı daha çıktı 1966 - BİRAZ KÜL BİRAZ DUMAN, TAŞLAR ve BAŞLAR, İNŞALLAHLA MAŞALLAHLA, SENİ SEVMEK adlı kitapları yayınlandı Akbank ` a girdi 1967 - 25 Sanat yılı jübilesi İstanbul`da yapıldı İlk Avrupa gezisine çıkarak anılarını AVRUPA GÖRMÜŞ ADAM adı altında Cumhuriyet ` te yayınlandı ve kitap halinde çıkardı SEN AŞK NEDİR BİLMEZDİN adlı kitabı çıktı 1968 - BEN SENİ SEVDİM Mİ adlı kitabı çıktı 1969 - TOPRAK OLANA KADAR, AŞK MIYDI O, GÖBEK DAVASI adlı kitapları çıktı İkinci Avrupa gezisine çıkarak İngiltere ve Kuzey ülkelerine gitti Akbank`tan ayrıldı Yeniden İş Bankasına girdi İş Bankası Kültür Yayınları Müşavirliğine atandı 1970 - Aşık Veysel`in şiirlerini derleyerek DOSTLAR BENİ HATIRLASIN adı altında İş Bankası Kültür Yayınlarında çıkardı HAKTAN YANA adlı kitabı yayınlandı Enfarktüs geçirdi 1971 - ÖNCE SEN SONRA SEN adlı şiir kitabıyla ŞAİRLERİN SEÇTİKLERİ adlı Antolojisi yayınlandı 1972 - Rübailer kitabı İş Bankası Kültür Yayınları arasında çıktı 1973 - Büyük oğlu Galata Kulesinden atlayarak ihtihar etti 1975 - YALAN BİTTİ adlı şiir kitabı yayınlandı İş Bankası Halkla İlişkiler Müdür Yardımcılığına atandı Babsı öldü Çağrılı olarak İran, Pakistan ve Kıbrıs`a gitti 1976 - İş Bankası İstanbul Parmakkapı Sanat Galerisi ` nin yönetimini öteki görevlerine ek olarak üstlendi 1977 - Kendi isteğiyle İş Bankasından emekli oldu Tüm şiirlerinden yaptığı seçmeler ACILAR DENİZİ adı altında yayınlandı Macaristan, Avusturya, Çekoslıvakya ve Romanya`ya gitti 1978 - İkinci eşi Ulufer`le evlendi EN ESKİ YALNIZLIĞIMDIR AŞK BENİM adlı şiir kitabı yayınlandı SAHİBİNİ ARAYAN MEKTUPLAR adlı nesir kitabı Anna Masala tarafından İtalyanca`ya çevirilerek yayınlandı 1980 - Ümit Yaşar Sanat Galerisini açtı İtalya, Fransa ve İsviçre ` ye gitti 1982 - 40 Sanat Yılını 1 kitap, 1 sergi ve 1 geceyle kutladı Güldürü Üretim Merkezi (GÜM) ne girdi Yeni yergileri Güneş Gazetesinde yayınlanmağa başladı 1983 - DİKİZ AYNASI adlı taşlamalar kitabı çıktı Tüm şiirleri 4 cilt olarak yayınlanmağa başladı 1984 - Şair bu yılda özlemini haklı olarak duyduğu son nefesin mutluluğuna ulaştı * Şairin bazı şiirleri de İngilizce, Fransızca, Rusça, Yunanca, Almanca, Bulgarca, İtalyanca, Yugoslavca, Lehçe ve Arapça ` ya çevrilmiş, çeşitli antolojilerde yayınlanmıştır BAZI ŞİİRLERİ Aşk Okudum - Aşk Dokudum Ben bu gönül tezgahinda Ask dokudum, ask okudum Erenlerin dergahinda Ask okudum, ask dokudum Her güçlügü bile bile Göznuruyla, sabir ile Yumak, yumak, çile çile Ask dokudum, ask okudum Bir ömür yana yakila Yazdigim sigmaz akla Acimadim kirkdört yila Aşk Fısıltıları -1- Giyindin mi? Tırnaklarını boyadın mı? Ya dudakların Onları da boya Tara saçlarını bir güzel Hazır mısın? Çıkabilir miyiz Doruklarına aşkın? O yerlere varabilir miyiz? Denizleri geçebilir miyiz? El ele Hazır mısın? Hadi soyun öyleyse -2- Sağında bir yürek çarpıyor Benim yüreğim Sağımda bir yürek çarpıyor Senin yüreğin Şimdi İki yürek bir bedeniz Sonra İki beden bir yürek -3- Her parçam bir ayrı yerde Bir ayağım bu günde Bir ayağım yarında Bir gözüm göklerde Bir gözüm denizlerde Biri yaşamakta ellerimin Biri ölümse Yüreğimse Bin parçaya bölünmüş Her biri bin yerinde -4- Beni çoğalt Beni artır Beni benimle çarp Seni bin yürekle seveyim Beni kendinle çarp Seni bir milyon yürekli seveyim Beni yerden yere çarp Aşk Çizgisi Bütün yollar aşktan geçiyor, görüyor musun? Bir aşk çizgisi var her şeyden öte O çizgiden başka bütün çizgiler Aşkı tüketmede Kimi dik çizgilerin kimi paralel Eğri büğrüsü, düzgünü, kalını, incesi Ve bir gün sarıyor bütün çizgileri Ölüm çizgisi Bense hep seni çiziyorum kağıtlara, duvarlara Aşk Başlamadan Güzel Aşk başlamadan güzel, Kalplerde heyecan Bakışlarda korku olduğu zaman güzel Arayış Bir taşzehir verin bana içeyim Tek unutmak için acılarımı Baksana; kırdılar kapılarımı Yağmalandı kalbim, ömrüm, herselim Kursuna dizdiler anılarımı Anılarda Yaşarken Çekingen adımlarla sesiz ve ürkek Bir gün uzaklardan bir giz gibi geldin O büyülü şarkılarını söyleyerek Gençliğimi geri getirdi ellerin Sundun paha biçilmez güzelliğini Öylesine diri öylesine sıcak Böylesine bir mutluluk anladım ki Ömür boyunca bir kez yaşanır ancak Anı Ne varsa en güzel üç gün üç gece Bir kıyı şehrinde seninle yaşadık Tutuştum,elim ellerine değince Öylesi sıcaktın,öylesi aydınlık Güzellikten,mutluluktan,sevgiden Altıncı Mektup Bir gün bir yalnızlığa düştüm yine Başımı ellerimin arasına aldım, sessizce ağlamaya başladım Önümde yarıya gelmiş bir konyak şişesi 'beni iç' diye fısıldıyordu, 'beni iç' Sonra yalvarmaya başladı: 'Ne olur' dedi 'ne olur haydi iç beni' Bir bardak doldurdum, tepeme diktim Şişe rahatladı, sustu Hani ellerimiz birbirine değince nasıl oluyorduk? İşte öyle oldum Hani bakışlarımız buluştuğu zaman, bir başka türlü atması vardı yüreklerimizin Onu hatırladım Sonra bir tren hareket etti Sabahtı Karşıkarşıyaydık Konuşuyorduk Ben sevmek diyordum durmadan Gözlerim gözlerine soruyordu: 'seviyor musun?' diye Hep evet diyordu gözlerin, ellerin, dudakların hep Affet Beni Bugün bütün iyi kalpliliğim üzerimde Cümle düşmanlarımı affettim Yediğim meyvalardan Kokladığım çiçeklerden af diliyorum Yerde yürürken gördüğüm Sebebsiz kanına girdiğim Zevk için öldürdüğüm Böceklerden af diliyorum Belki Bir Gün Duyarsın Diye Bu nasıl sevgi böyle? Bu nasıl tutku? Bu nasıl özlem? Ne zaman gözlerini görsem Bir çoğalıyorum, bir eksiliyorum Mutluyum varsın diye Al uzattım ellerimi Seni sarsın diye Ceylanım! Belki bir gün duyarsın diye Çıkmışım bir dağ başına sana türkü söylüyorum Ne güzel ellerin var incecik Ne güzel saçların var sapsarı |
12-12-2006 | #3 |
puslu
|
Mate ümit yaşar oğuzcan hayranı olduğum en önemli şair bu paylaşım için ayrıca teşekkür ederim çok güzel |
|