Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
besin, güvenliği

Besin Güvenliği Nedir?

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Besin Güvenliği Nedir?

Besin güvenliğinin ne olduğu, nasıl sağlanacağı ve önemiyle ilgili tüm detayları sizler için araştırmış olduğum yazımızda okuyabilir önemli bilgiler öğrenebilirsiniz

Besin zinciri tarlada, bahçede ve ahırda üretim ile başlar, işleme, taşıma, depolama, satış, hazırlama, pişirme ve servis aşamalarıyla sofrada son bulur Üretim-tüketim zincirinin her aşamasında tarladan-sofraya besin güvenliğinin sağlanması, besin kirliliği yoluyla sağlığın bozul¬masının önlenmesinin başlıca koşuludur
Üretim Aşamasında (Tarım ve Hayvancılık) Besin Güvenliğinin Sağlanması
Üretimde uygun tarımsal tekniklerin uygulanması sağlanmalıdır

Bunun için:
a Üreticiler uygun tarımsal teknikler konusunda eğitilmeli, danışma sistemleri oluşturulmalı, etkin ve yaygın denetimler yapılmalıdır
b Tarım ilacı, gübre ve hormon kullanımı konusunda yasal düzenlemelere uyulması sağlanmalıdır
c Besicilikte, hayvan barınaklarının, hayvan yemlerinin, veteriner ilaçları ve hormon kullanımının, sağım ve kesim yerlerinin yasal düzenlemelere uygun olması sağlanmalıdır
Üretilen et, süt, yumurta ve bitkisel besinler mikrobiyolojik kriterler (bakteri, virüs, küf, parazit) ve kimyasal kriterler (tarım ilacı, ağır metal, radyoaktivite) açısından risk taşımamalıdır
REKLAM
Üretici güvenli besin üretmenin sosyal bir sorumluluk olduğu konusunda bilinçlendirilmelidir
İşleme Aşamasında (Besin Sanayiinde) Besin Güvenliğinin Sağlanması
Besinin mikrobiyolojik ve kimyasal risklerini tolere edilebilecek düzeylerin altında tutma, kalite kriterlerini sağlama ve devam ettirme işlemlerine besin işleme denir Besin sanayiinde tüketici bek¬lentilerinin karşılanması başlıca hedeflerden biridir Tüketicinin besleyici, kullanımı kolay ve satın alma gücüne uygun besin beklentilerinin yanısıra, öncelikli beklentisi güvenli besindir Besin sanayi¬inde uygun işleme tekniklerinin ve HACCP (kritik kontrol noktalarında tehlike analizi) ilkelerinin uygulanması, tüketicilerin güvenli ve kaliteli besin beklentilerinin karşılanmasındaki başlıca etmenlerdir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com