Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çiçeği, döner, yanar

Yanar Döner Çiçeği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Yanar Döner Çiçeği

Yanar Döner Çiçeği - Yanar Döner Çiçeği Hakkında

Gölbaşı'nın 'sevgi çiçeği' sonsuza dek solmayacak

Dünyada sadece Ankara Gölbaşı'nda yetişen ve halk arasında 'yanar döner' olarak bilinen 'sevgi çiçeği' koruma altına alındı

Dünyada sadece Gölbaşı'nda yetişen ve halk arasında yanar döner, gelin düğmesi, türbe ya da kırmızı peygamber çiçeği olarak da bilinen 'sevgi çiçeği' yok olma tehlikesinden kurtuldu İlk kez 1800'lü yıllarda Gölbaşı ve Afyon'da tanımlanan bu çiçek türü, tarlalarda uygulanan yabancı ot öldürücü kimyasallar, imarlaşma, yanlış zamanda toplanma gibi nedenlerden ötürü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı

TESADÜFEN BULDULAR

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Ayşe Boşgelmez, bu çiçeği 1995 yılında başka bir projeyle uğraşırken tesadüfen keşfettiklerini söyledi Bu nadide çiçeğin koruma altına alınması için çalışma başlatan Prof Dr Boşgelmez, gelişmeleri şöyle anlattı "Gölbaşı'nda iki bölgede tespit ettiğimiz sevgi çiçeği, bölgedeki tarlalarda yaygın olduğu yöre halkı tarafından ifade edilmesine rağmen, kimyasal madde kullanımı, anız yakılması, yanlış zamanda toplanması ve doğal alanların yerleşime açılması nedeniyle azalıyordu Bu tesbitimiz üzerine bir araştırma grubu kurduk Çiçeğin fiziksel ve yapısal özelliklerini belirledik Şu anda sevgi çiçeği hakkında tüm verilere sahibiz Koruma altına alınan bu nadide çiçeğin neslinin devamı için her kesimden büyük destek alıyoruz"

SEVGİ SEMBOLÜ OLSUN

Prof Dr Ayşe Boşgelmez, sevgi çiçeğini sadece koruma altına almanın tek başına yeterli olmayacağını, eğitim çalışmaları ile tanıtmak ve korunması gerektiğini de vurgulayarak, "Sahip olduğumuz zenginliklerin gelecek nesillere aktarılması için toplumun her kesimine büyük sorumluluk düşüyor" dedi Prof Dr Boşgelmez, dünyada sadece Ankara- Gölbaşı'na bağlı Hacı Hasan Köyü civarında yetişen 'sevgi çiçeği'nin toplanması ve satışının Çevre Kanunu'na göre yasak olduğunu da sözlerine ekledi 'Sevgi çiçeği'nin yaşatılması için her kesimden büyük destek aldıklarını anlatan Prof Dr Boşgelmez, "Gölbaşı Belediyesi'nden çiçeğin yetiştiği alanlarda imara izin vermeme sözü aldık" müjdesini verdi Bu nadide çiçeğin nisan ve haziran arası dönemde açtığını anlatan Boşgelmez, "Bu aylarda kutlanan ulusal bayramlar ve Anneler Günü gibi özel günlerde sevgi çiçeği sembol olarak kullanılabilir Nasıl Hollanda lalesi ile biliniyorsa, Ankara'da bu nadide çiçeği ile tanınabilir" şeklinde konuştu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com