Cümlenin Öğelerine Örnekler |
01-02-2011 | #1 |
Şengül Şirin
|
Cümlenin Öğelerine ÖrneklerCümlenin Öğelerine Örnekler
Şimdi ise bu bilgilerin daha da pekişmesi açısından ve konuyu kavrama yeterliliğinizi görmeniz açısından birkaç örnek paylaştık sizlerle Bu alıştırma örneklerini öncelikle kendiniz çözmeye çalışınız Ardından cevapları karşılaştırmak için diğer sayfaya geçiniz… Çözümlenecek Cümleler 1) Baba, işe gitmek istemiyordu 2) Sağlığına dikkat etmiyorsun 3) Adam evini satmayı düşünmüyormuş 4) Planlı çalışmalısın ki başarılı olabilesin 5) Akla karayı seçtim ilk soruyu çözerken 6) Babam bu şehrin en iyi diş doktoruymuş 7) Artık ne sizi, ne de onu arayacağım 8) Davul bile dengi dengine… 9) Dünkü sınavda sen yok muydun? 10) Sait Faik’i sevmez olur muyum? 11) Para kazanmazsam bu evi alamam 12) Türkçe, siz de bilirsiniz, dünyanın en eski dillerinden biridir 13) Önümüzde bir ova, karşımızda mor ve dumanlı dağlar 14) Bu anlaşmanın sonuçları nelerdir? 15) Babası, sizden iyi olmasın, çok iyi bir insandır 16) Kardeşimi aradım, başarısından dolayı kutladım 17) Kendine bir pasaport çıkar ki yurt dışına çıkabilesin 18) Bütün bunları ben mi yapmışım 19) Ben onu çok severdim; ancak o benden nefret ederdi 20) Eleştiri Türk yazının da çok azdır; yok denecek kadar azdır 21) Ayak baş parmağına ve en küçük olanına baktı kaygılı 22) Seni hem sevdim hem senden nefret ettim 23) Henüz küçük bir çocuktun o yıllarda 24) Offf! Şimdi gel de bu cümlelerin türlerini bul! 25) İzin verin de dışarı çıkalım 26) Fırtına durmuştu; deniz dümdüzdü 27) Arabesk müziği sevmiyorum; çünkü arabesk müzik bizim psikolojimizi olumsuz etkiliyor 28) Hatırada kalan şey, değişmez zamanla 29) Trenin penceresinden seyrettim el sallayan çocukları 30) Büyükbabam: “Sait Faik’i okumalısınız” dedi 31) Biz, onları erkenden gitti, sanıyorduk 32) Öğrenciler, problemleri çözmüştü; doğruluklarından emin değillerdi