Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çeşitli, gösterileri, için, oyunlarıçoçuklar, skeç, skeçlermüsamere, skeçlerokul

Çeşitli Skeçler-Müsamere Oyunları-Çoçuklar İçin Skeçler-Okul Gösterileri Skeç

Eski 12-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çeşitli Skeçler-Müsamere Oyunları-Çoçuklar İçin Skeçler-Okul Gösterileri Skeç

YENİ SKEÇLER

1 Gitarımın Tellerine Aşklar Konar

2 Acil Hasta

3 Küçük Diyaloglar

4 İnsan Tornası

5 TBMM'nin Açılışı

oyun Texti

Tiyatromcom okurlarına hizmet amacıyla ve telif haklarına olan saygısı nedeniyle sadece yazar ya da çevirmenlerinin yayınlamamıza izin verdiği oyun tekstlerini okurlarına hizmet amacıyla yayımlamaktadır Bu kültür hizmetine katkıda bulunarak oyunlarını sizlere iletmemize izin veren tüm oyun yazarlarımıza teşekkür ediyoruz Sahnelemeyi düşündüğünüz oyunlardan yazarlarını haberdar etmeniz saygı davranışı olarak önerilir

Oyunu oynamak ya da oyundan yararlanmak isteyenlerin yazarın arkasokaktaki@yahoocom adresine mail atarak haberdar etmeleri yeterli olacaktır

GİTARIMIN TELLERİNE AŞKLAR KONAR

(SKEÇ – KOMEDİ)

YAZAN : TARKAN ÇUHACI

______Sokak Çalgıcısı bir caddede kendinden geçercesine gitar çalıp neşeli neşeli şarkı söylüyordurO sırada genç ve güzel bir kız cep telefonuyla konuşarak oraya doğru gelirKonuştuktan sonra bir arkadaşını beklemek üzere orada beklemeye başlarÇalgıcı dikkatini çekmiştir Bir süre çalgıcıyı izledikten sonra şarkıya o da katılırKızın sesini alan çalgıcı bir anda kız ile göz göze gelir_______

KIZ – Pardon rahatsız etmek istemezdimNe kadar güzel söylüyorsunuzHem de bu halinize rağmen çok neşelisiniz

ÇALGICI – Teşekkür ederimAma halimden gayet memnunumBelki biraz kılık kıyafetimi sevmemiş olabilirsiniz

KIZ – Yook onu kastetmedimSadece halinizden memnun olmadığınızı sanmıştım yanılmışımÖzür dilerim

ÇALGICI – Özüre gerek yok Sizin yerinizde olsaydım, belki bende aynı şeyi düşünürdüm

KIZ – Rahatsız ettim siziLütfen devam edin siz

ÇALGICI – Yok estağfurullah (gitarını alır )

KIZ – (telefon açar) Nerde kaldın ahmet ne zaman geleceksin? Nee! Daha yenimi otobuse bindinSen beni ne sanıyorsun mezarlık çınarımı? Peki tamamAllahım sen bana sabır ver

ÇALGICI – Haddim olmayarak soruyorum ama birini bekliyorsunuz galiba? Yoksa yanınızda biri var da benmi göremiyorum

KIZ – (hafif güler) Evet Beyefendi hazretlerini bekliyorumSanki karşısında eyy Allahım

ÇALGICI – Nasıl olurSizin gibi güzel ve nazik bir bayanı (kısık sesle söyler) bekletmeyi nasıl beceriyor acabaBir formulu olsa gerek

KIZ – Efendim Ne dediniz anlamadım

ÇALGICI – Dedimki sizin gibi güzel ve nazik bir bayanı bekletmeye utanmıyormu dedim

KIZ --İltifatınız için Teşekkürler Sevmesem zaten hayatta beklemem

ÇALGICI – Yine haddim olmayarak birşey soracağım izin verirseniz

KIZ – Buyrun sorun lütfen zaten şu anda konuşmaya çok ihtiyacım varYoksa düşündükçe delireceğim

ÇALGICI – Acaba o da sizi seviyormu?

KIZ – Bir yıldır beraberiz, sevmeseydi herhalde şimdiye kadar ilişkimiz biterdi

ÇALGICI – Peki sizin tahmininiz ne yönde? Acaba sizi seviyormu? Yoksa sadece hoşlanıyormu?

KIZ – Bazen bende anlayamıyorum, seviyormu hoşlanıyormu yoksa sadece gönülmü eğlendiriyorAma ne zaman hatasını arasam, tereyağı gibi üste çıkabiliyorOnun için bende daha ak mı kara mı karar veremedim

ÇALGICI – Anlıyorum Bende bir zamanlar böyle bir çıkmazdaydımBazen kendimi koca bir labirentin içine mahkum edilmiş bir fare gibi hissediyorumGörevimde karşıma çıkan yollardan birini seçip labirentin sonundaki tulum peyniri bulmak (hafif güler) tulum peyniri çok severimdeNeyse, işte hayatda böyle değilmi? Karşımıza çıkan bir yolu seçme macerası

KIZ – Ne güzel konuşuyorsunuz? Bugün sizin gibi biriyle tanıştığım çok iyi oldu

ÇALGICI – Benim ismim Özgür memnun oldum

KIZ – Bende BaharBende çok memnun oldum

ÇALGICI – İsminiz de çok güzelmişHayalimdeki kız ismi

KIZ – Teşekkür ederimSizin isminiz de çok güzel

ÇALGICI – Bende Teşekkür ederim (sessizlik, birden çalgıcı gülmeye başlar)

KIZ – (hafif güler) Hayırdır niye gülüyorsunuz Ters birşeymi söyledimEğer bir kusurum olduysa affedin

ÇALGICI – (gülerek) Yok canım sizinle alakalı birşey değil

KIZ – Peki ne oldu da birden böyle gülmeye başladınız

ÇALGICI – Eee şeyy oldu canımm Çoğu zaman (kendini tutumaz,güler)

KIZ – (güler) Allah allah hayırdır inşallah

ÇALGICI – Hayır hayır Ayy az kalsa göbeğim karpuz gibi çatlayacaktıAffedersiniz, çok özür dilerimAklıma birden birşey geldi de Sizinle alakalı birşey değil

KIZ – Önemli değil anladım zaten bana gülmediğinizi

ÇALGICI – Eee neye güldüğümü sormayacakmısınız?

KIZ – Belki özel bir şeydir diye sormak istemedimMadem sordunuz, hakikaten neye güldünüz?

ÇALGICI – Biraz önce isimlerimizi öğrendikten sonra bir sessizlik oldu ya İşte çoğu zaman halk arasında olur ya böyle hani ne bileyimHanımların beş çayı veya altın günü toplantılarında, bayların kahve sohbetlerinde bazen bir sessizlik olur

KIZ – Evet ne olmuş

ÇALGICI – O sessizlik çoğu zaman daha doğrusu her zaman tahmin et hangi sihirli kelime ile bozulur

KIZ – (ikisi birden) Bu aralar havalarda bayağı iyi gidiyor

ÇALGICI -- Bu aralar havalarda bayağı iyi gidiyor Aaa aynı anda söyledik Bende işte öyle bir giriş yapacaktım da baktım çok komik olacak gülmeye başladım

KIZ – Sakın kızma ama bu o kadar da gülünecek birşey değil yaniBu kadar gülmene şaşırdım doğrusu

ÇALGICI – Aslına bakarsan ben de çok şaşırıyorumNiye dersen, ben o cümlenin söylendiği zamana veya kimin söylediğine gülmüyorumİnsanlara gülüyorum sadece insanlara ve onların hayatın tüm renkliliğine rağmen nasıl olupta bu kadar tekdüze bu kadar monoton yaşayabilmelerineHergün aynı şeyleri konuşuyorlar, aynı duygularla hareket ediyorlar hep aynı yere bakıyorlar ve böylece ölüyorlar Ömrü bir gün olan bir kelebek bile bütün çiçeklerin tadına varabiliyorBütün hoş kokuları, yaşama sevincini ve köküne kadar özgürlüğünü yaşayabiliyor Minicik bir kelebeğin yaptığı şeylere bakarmısın sen heleİşte bunları düşününce ne kadar hüzünlensemde gülüyorum

KIZ – Bazen bende kuşları kıskanırım Nasılda gökyüzünün tadını çıkarırlar değilmi? Her kanat çırpışlarında bir hikaye yatar ve biz anlayamayızDaha doğrusu göremeyiz

Galiba siz tüm bunları görebiliyorsunuz? Bu durumda böyle şakacı ve esprili bir insan olmak için zaten tüm bunları görebilmeli insan

ÇALGICI – Görmek istemesende gösteriyorlar Tüm bunlar

KIZ – (telefon çalar) Pardon! Ne var? Ne demek 10 dakika sonra ordayım5 dakika içinde burada olmazsan bundan sonra beni anca helvanı pişirirken görürsünBirde utanmadan telefon açıp (onu taklit eder) 10 dakika sonra ordayım hayatım demezmi? Çıldırmak içten bile değil

ÇALGICI – Bazen çıldırmak güzeldir, insana herşeyi unuttururBir büyük rakı’nın üstüne konyak içmiş gibi olur insan ve o kadar çok şey aklına gelirki sonunda hiçbirşey hatırlamazsın

KIZ – Yani şimdi ben bir süre sonra bu sinirimi unutacakmıyım?

ÇALGICI -- Ne kadar rakı içtiğine bağlı, şey pardon ne kadar sinirlendiğine bağlı Bizim mahallade selim abi diye biri varHer gün o kadar içiyorki, ne zaman görsem Kadıköy – Haydarpaşa yaparak geziyor

KIZ – Niye acaba o kadar içiyor bir derdi vardır mutlaka

ÇALGICI – Olmazmı? Adamın bir karısı var, görsen erkek sanırsın Fredi krugur ile safiye ayla karışımı birşey

KIZ – (güler) Ciddenmi?

ÇALGICI – (Trakya ağzı ile konuşur) Tebe vallaha be yav Bizim selim abi trakyalıdırŞimdi diyeceksin Trakyalı ise içmesi normal, onlar sever içkiyi diyeceksinKarısı gençken selim abi hiç içmezdiKadın birden kocayınca o da kendini aslına verdi

KIZ – Ne yaparsan yap kaderinden kaçamıyorsun galiba? Ama ben sizi burada saatlerdir işinizden alıkoydum konuşmaya dalınca insan düşünemiyorLütfen siz çalmaya devam edin

ÇALGICI – Bana katılırsanız çalarımYoksa o Ahmet mi ne gelene kadar burada sizin kafanızı ütülerimTamammı?

KIZ – Ama ben pek şarkı bilmemki!

ÇALGICI – Ben biliyorum sanki, aklıma ne gelirse onu söylüyorumHadi lütfen

KIZ – Benim sesimde çok kötüdür

ÇALGICI – O konuda kimse elime su dökemezBenim sesim o kadar kötü ki, hiç unutmamBir gün bir arkadaşım ile sahildeki dalgakıranın orda gündüz vakti kafaları çekiyordukBana bir efkar bastı, şöyle bir şarkı patlatıyım dedimŞarkının daha başındayken bir karga sürüsü etrafımıza toplanmasınmı O kadar güldük ki az kalsa bu yaşta altıma edicektim O günden sonra nerede karga görsem, şarkı söylemeyi bırakıyorum

KIZ – O zaman ben bu durumda karga mı oluyorum?

ÇALGICI – Benle beraber söylemezsen birazcık öyle oluyorsunYoo şaka şaka ee hadi mızıkçılık yok

KIZ – Peki tamamAma daha çok sen söyleyeceksinBende sana vokal yaparım tamammı?

ÇALGICI – Tamam oldu Hadi bakalım başlıyoruz

----------- Çalgıcı ile kız şarkı söyleyip eğlenirler, bir yandan ufak ufak dans ederler-----

KIZ – Ben çok yoruldum biraz ara versek mi? Sana söylüyorum (gözgöze gelirler) sana söylüyorum (birbirlerinin gözlerine bakarlar)

ÇALGICI – Efendim ne var Şeeyyyne olduBirşeymi şey etcektinNe kadar da güzel şeey şarkı söyledin öyle

KIZ – (bakışmaları devam eder) Yok canım rezalettim Baksana kargalar bile gelmeye başladı

ÇALGICI – Yok canım onları demin ben çağırdım (güler) Duymadınmı yoksa(telefon çalar)

KIZ – Şeeyduymadım (iyice gözlerine bakar, telefonun sesini duymaz)

ÇALGICI – Nasıl duymazsın telefonun çalıyor

KIZ – Aa öylemi? Buraya gelen **** olsun Nerde kalmıştık

ÇALGICI – Gözlerinde kalmıştık geçen sene bu sene bakalım nerde olucazBulana büyük ödül

KIZ – Romantik olduğun kadar çok da esprilisin Ayrıca

ÇALGICI -- Eeee yeter İyice Türk filmi gibi oldu Bahar ben sana aşık oldum Benimle evlenirmisin?

KIZ – (kucağına atlar) Evlenirim tabii manyak, hiç söylemeyecek sanmıştım

--------BİTTİ------

ACİL HASTA

Hasta insan modeli sedye içinde iki hasta bakıcı tarafından nani nani dîye ses çıkararak doktor odasına getirilir

Hasta sıra üzerine yatırılır iki hemşire hastanın yanına gelerek

1 HEMŞIRE Hastanın durumu kötü görünüyor

2 HEMŞIRE: Evet hemen doktor beye haber verelim

(ikinci hemşire haşlanın yanından ayrılarak doktora seslenir)

2 HEMŞIRE: Doktor bey, doktor bey ' Acil hasta var!

(Doktor gelerek kısa bir inceleme yapar)

DOKTOR: Hastayı ameliyat edeceğiz hemen hazırlıkları yapın

HEMŞÎRE:Peki doktor hey

(iki hastabakıcı masa örtüsü î/e perdeleme yaparlardoktor ameliyat için araç gereç isten

DOKTOR: Hemşire hanım çekiç

LHEMŞ1RE; Buyurun Doktor Bey

DOKTOR : Takoz ve testere

HEMŞIRE: Buyrun Doktor Bey

(Alınan malzemelerle çeşitli sesler çıkarılarak hastanın kesildiği izlenimi

verilir Doktor hastanın akciğerlerini alarak gösterir)

DOKTOR : Gençliğinde çok sigara içmiş vah zavallı akciğerler fabrika bacası

gibi olmuş, at çöpe gitsin (Der, ciğerl eri çöpe atarBir hemşire kenarda çöp

DOKTOR : Maaşallah maaşallah, mide değil ambar sanki içinde bir ben

yokum ne bulduysa yemiş Bu mide iş yapmaz Al çöpe gitsin ( Der mideyi çöpe atar Karaciğeri a!ır , gösterir ) _

DOKTOR : Vah karaciğer vah, senden organ bağışı bile olmaz/ ( Der, çöpe atar, kalbi eline alır )

DOKTOR : Bu kalp kan yerine alkol pompalamış, pompalamaktan yorulmuş iş yapmaz al çöpe gitsin Der çöpe atar bağırsakları gösterir )

DOKTOR : Şu bağır sak! arın haline bakın Kördüğüm olmuşlar Bu bağırsaklardan kokoreç bile olmaz At çöpe gitsin (der çöpe atar,sonunda hastayı iki eliyle havaya kaldırarak )

DOKTOR Bu adam fazla bite yaşamış Af çöpe gitsin {der adamı çöp kovasına atarlar Kova sedyeye konulur hasta bakıcılar nani nani diye bağırarak oradan uzaklaşırlar

OYUNCULAR

2 Hasta bakıcı : Önlük

2 Hemşire : Beyaz etek yada pantolon , beyaz gömlek kep

Doktor : Beyaz gömlek steteskop gözlük

KÜÇÜK DİYALOGLAR

MEMO

_Ula Memo! Ormanda geziysun Ya karsına bir ayı çıkarsa nabiysun?

---Çekerim tabancamı bum ederim onibum ederim oni

-Yo yanında tabancan yoksa nabiysun?

Çekerim bıçağımı çekerim bıçağımı,,

_Ya yanında biçağin yoksa nabiysun?

_Alırım yerden taşi,ederim oni şasi

_Ya yerde Taş yoksa nabiysun?

_Çıkarım ben ağaca çıkarım ben ağaca,

_Ya ağaç yoksa nabiysun?

_Ula Memo,koskoca ormanda ağaç olmaz mi? Sen benden yana mısın? Yoksa ayıdan yana mı?

KÖYLÜ KIZI

_Testiyi aldın kızım,Çeşmeye vardın kızımKör olası çeşmeden niye geç geldin kızım ?

_Testiyj aldım anaÇesmeye vardım ana kör olası çeşmede mendilim kaldı ana

_Testiyi aldın kızımÇeşmeye vardın kızım,Kör olası çeşmeden niye geç geldin kızım?

-Testiyi aldım onaÇeşmeye vardım anaKör olası çeşmede Mehmet'i gördüm ana,

_ incedir belin kızımTatlıdır dilim kızımAksam ağabeyin gelince kırdıram belin kızım

-İncedir belim ana Tatlıdır dilim ana Yüzbin kardeşim gelse incitmez tenim ana

- Haltına bak haltına Bak şu kızın haltına Öyle hırsım geldi ki alam yumruk altına

-İncedir belim ana Tatlıdır dilim ana Yüzbin kardeşim gelse incitmez tenim ana

- Haltına bak haltına Bak şu kızın haltına Öyle hırsım geldi ki alam yumruk altına

- Kınayı getir ana ,parmağın batır ana ,artık iş işten geçti ,muhtarı getir ana

İNSAN TORNASI

Görüşmecî

Öğretmen

Dekor;Sıradan bir evkanepe ,sehpa, Atatürk portresi

GÖR-:'Efendim ben bir kültür dergisinin görüşmecisiyim Sîz bir arkadaşımın oğlunun öğretmenisiniz, Sizden hep öv*güyle söz ederdi Emekli olduğunuzu söyledi Sizinle bir görüşme yapmak istiyorum; ne dersiniz?

ÖĞR,- İşinize yarayacaksa yapın

GÖR- Çok teşekkür ederim Efendim, ne kadar oldu ayrılalı

ÖĞR- İki ay oldu Ağustosta emekli oldum

GÖR- Sayın hocam ,kaç yaşındasınız?

ÖĞR- Kaç gösteriyorum?

GÖR- Altmış ,altmış beş yaşında gösteriyorsunuz

ÖĞR- Elli yaşındayım, erken çöktük

GÖR- Bu elli yılın kaç yılını öğretmenliğe verdiniz?

ÖĞR- Otuz yılımı verdim Dile kolay, otuz yıl!

GÖR - Otuz yıl Geriye baktığınızda ne görüyorsunuz hocam?

ÖĞR- Toz

GÖR- Toz mu? Ne tozu?

ÖĞR- Tebeşir tozu! -

GÖR- Ha, evet Sanatlı ve esprili konuşmayı seviyorsunuz

ÖĞR-Bizim kuşak hep böyledir Boş sözlerden kaçınırız Geriye baktığımda, gözleri ışıl ışıl parlayan çiçeklerimi, öğ*rencilerimi görüyorum

GÖR- Ne güzel ! Emekli oldunuz, kendinizi nasıl hissediyorsu*nuz?

ÖĞR- Yorgun, çok yorgun Ama mutlu

GÖR- Anlıyorum Otuz yıl öğretmenlik yaptınız; şu an elinizde ne var?

ÖĞR--Bir tesbih!, (Elindeki tesbihi gösterir)

GÖR-Yani?

ÖĞR- Yâni hiçbir şey Yine kirada oturuyorum Bir evim bile yok

GÖR- Emekli paranızla bir şey yapamadınız mı?

ÖĞR- Hiçbir şey yapmaya yetmedi Bir konut kooperatifine girmek istedim Sonra vazgeçtim,

GÖR- Neden?

ÖĞR-Düşündüm; o ev bitinceye kadar, yaş biter

GÖR- Daha yaşınız gençtir, efendim

ÖĞR- Evet, yaşınız yaşım genç ,ama beynim yaşlı

GÖR-Peki emekli paranızı ne yaptınız sonra?

ÖĞR- Şimdilik bankaya yatırdım Emekli aylığım kiraya gidi*yor Geçimimizi de o parayla sağlamaya çalışıyoruz

GÖR- Eşiniz de öğretmen miydi?

ÖĞR- Hayır , ev hanımıdır

GÖR-Biraz da çocuklarınızdan söz eder misiniz?

ÖĞR-Üç çocuğum varİki kız bir erkekÜçü de evli

GÖR: Sokakta okula giden Öğrencileri görünce neler hissedi*yorsunuz?

ÖĞR- Okul benim yuvamdı Şimdi kendimi yuvasından kovul*muş gibi hissediyorum Sokağa çıktığım zaman, ayakla*rım okulların önüne sürüklüyor beni

GÖR-Bir öğretmen olarak Öğretmeni tanımlar mısınız? ÖĞP-- Öğretmen, insan yapan bir tornadır

GÖR-Çok güzel tanımladınız Nerelerde görev yaptınız en çok?

ÖĞR- Hep doğuda, Köylerde çalıştım Son beş-altı kentte çalıştım

GÖR-O köylerde kuşkusuz ilginç şeylerle karşılaştınızRica etsem birini anlatır mısınız

ÖĞR: Ahh! Ne köyler ne insanlar gördüm! Bir köyde soyadı yüzünden çok zorluk çektimToprakKöyde soyadı değişik bir ben vardımKöy bir aşiretten ibaretti Yabancıya kız vermediklerinden hepsi akrabaydıİşin asıl yadırganacak yanı adlarının çoğunun da aynıydı :Ahmet,Mehmet,Ayşe,FatmaOkulda altı tane Mehmet Toprak, dört tane Fatma Toprak vardıOnları numarasıyla çağırıyordum

GÖR- Çok ilginç !Unutamadığınız bir anınız var mı?

ÖĞR- Anım çok Bir olay beni çok duygulandırmışız Olay bir yolculukta oldu Otobüste bulunan yolculardan biri parasının çalındığını söyledi Otobüs karıştı Bir mola yerinde karakola çekildi otobüs Polisler otobüs yolcularını sıra ile teker teker aramaya başladılar Sıra bana gelince, o parası çalınan kişi, polise, "Bu beyefendi öğretmendir, onu arama*yın" dedi Diğer yolcular da "O öğretmendir1" dediler Çok duygulandım Bu olay- öğretmene duyulan saygının, güve*nin bir göstergesiydi Tabir, bu olay çok eskilerde oldu

GÖR- Gerçekten anlamlı bîr olay Peki para bulundu mu?

OĞR- Evet bulundu Genç bir yolcunun üzerinde

GÖR-Sizi üzmüş olacağım, hocam; birde acı anınızı anlatabilir misiniz?"

ÖĞR-Ne yazık ki acı anımda çok Bîr gün bir Öğrencim yanıma: yaklaştı; Utana sıkıla,- "Öğretmenim çok açım Bana bir ekmek parası verebilir misiniz? dedi Çok;üzüldümCebimdeki paranın yarısını zorla verdim Utanmaması gerektiğini söyledim Çocuk birkaç ay sonra, aldığı parayı geri vermek isledi Almadım

GÖR- Yüzlerce öğrenci yetiştirdiniz Yüksek mevkie gelmiş olan var mı?

ÖĞR-'Var Bakanlığa kadar yükselen öğrencim,oldu

GÖR-Hocam, en çok neden rahatsız oldunuz öğretmenlik yaşamınızda?

ÖĞR-Çocuğum yaşında kaymakamların önünde ceketimi düğmelemek oldu

GÖR-Sağlığınız nasıl?

ÖĞR- Ülser,görme zayıflığı,ses kısıklığı,varis varPosamız kaldı kısacası

GÖR-Peki sayın hocanı, bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?

ÖĞR- Anılarımı yazacağım

GÖR- Milli Eğitim Bakanı olsaydınız, ilk iş olarak ne yapardınız?

ÖĞR- Öğretmenlerin sorunlarını öğrenmek için bir anket yapardım

GÖR- Sayın hocam, en güzel görüşmemi sizinle yaptım Bun*dan sonraki yaşamınızda size mutluluklar diler, teşekkür ederim,

ÖĞR- Ben de teşekkür ederim Arkadaşınızın oğluna da selamlar

TBMMM AÇILIŞI

KONUŞMACI – Osmanlı devleti 1 Dünya savaşından yenik çıkmasından sonra Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştıBu anlaşmaya göre ordumuzun silahları elinden alınmış ve ordumuz dağıtılmıştıDüşmanlar istediği yerleri işgal etmeye başlamıştıMustafa Kemal ve arkadaşları yurdumuzu düşman işgalinden kurtarmak için çalışmalara başlamak üzere İstanbul dan Samsun a gittilerHalk onları coşkuyla karşıladı Mustafa Kemal ,Amasya ,Erzurum ve Sivas’ta toplantılar yaparak halkla görüşmeler yaptı Her ilden bir delege Ankara’ya çağrıldı 23 Nisan 1920 günü TBMM ‘nin ilk toplantısı yapıldıŞimdi bu toplantıya gidelim ve konuşmaları dinleyelim

EN YAŞLI ÜYE –Arkadaşlar en yaşlı üye olarak toplantıyı açıyorum hayırlı olsunİşgalde ölen şehitlerimiz için sizleri saygı duruşuna davet ediyorum ( SAYGI DURUŞU YAPILIR) Şimdi meclis başkanı seçimini yapmalıyızAday olan üye var mı?

MUSTAFA KEMAL – Ben adayım sayın başkan

EN YAŞLI ÜYE – Başka aday var mı? El kaldırarak oylama yapmak istiyorum Mustafa Kemal’i kabul edenler ( SAYAR ) Kabul etmeyenler

( SAYAR) Kabul edilmiştir Hayırlı olsun Buyurun Mustafa Kemal bey

MUSTAFA KEMAL- Arkadaşlar teşekkür ederim Sayın delegeler bildiğiniz gibi yurdumuz işgal altında ,padişah İstanbul’da ve elinden hiçbir şey gelmiyorBen Amasya ,Erzurum ve Sivas’a gittim , halkla konuştum Halk bu işgale dur demek ve bağımsız yaşamak istiyorBiz de TBMM olarak burada bazı kararlar almak zorundayız Söz almak isteyen üye var mı?

1 ÜYE – Ben söz istiyorum sayın başkan

MUSTAFA KEMAL- Buyurun sayın üye

1 ÜYE- Sayın delegeler savaştan yeni çıktık ,silahımız yok , cephanemiz yok, ordumuz yok , insanlar aç sefil Yani halk bu durumda savaşamazBenim fikrim İngiliz hükümetinin bizlere daha önce çok yardımları oldu, İngilizlerle birlikte yaşayabiliriz ( OTURAN ÜYELER MASALARA VURARAK- HAYIR HİMAYE KABUL EDİLEMEZ , BAĞIMSIZLIK İSTİYORUZ) 1 ÜYE KÜRSÜDEN İNER

2 ÜYE – Ben de söz istiyorum sayın başkan

MUSTAFA KEMAL-Buyurun sayın üye

2ÜYE- Arkadaşımın fikirlerinin bir bölümüne katılıyorum Ancak İngiliz hükümeti konusunda yanılıyor ,İngilizler bize hiçbir zaman yardım etmedi Benim fikrim İtalyalardan yana (OTURAN ÜYELER –HİMAYE KABUL ETMİYORUZ BAĞIMSIZLIK İSTİYORUZ BAĞIMSIZLIK –MASALARA VURULUR AYAĞA KALKILIR) ÜYE KÜRSÜDEN İNER

MUSTAFA KEMAL –Sayın üyeler burası TBMM ‘i burada herkes bağımsız olarak fikrini söylemelidir, lütfen dinleyelim

3ÜYE – Söz almak istiyorum başkanım

MUSTAFA KEMAL – Buyurun

3ÜYE –Sayın üyeler biz burada TBMM’ni kurduk ,bazı kararlar almaya çalışıyoruz, padişah hazretleri efendimiz bu işe ne der ?

ÜNSAL----(OTURAN BİR ÜYE – PADİŞAHI ÇOK YAŞA )

-İLKER----- OTURANLAR – Padişah İstanbul’ da hiçbir şey yapamaz

Padişah efendimiz bir çıkış yolu bulacaktır elbet (SIRALARA VURULUR ÜYE İNER)

HALİDE EDİP – Söz istiyorum sayın başkan

MUSTAFA KEMAL- Buyurun Halide hanım

HALİDE EDİP –Ağalar , beyler sizler neler söylüyorsunuz? Söylediğinizi kulağınız işitiyor mu?Binlerce vatan evladının kanlarıyla sulanmış bu toprakları nasıl olurda manda yönetimine bırakalım dersiniz?Yüzyıllarca bağımsız yaşamış bir ulusu nasıl olurda başka ülkelerin boyunduruğu altına verelim dersiniz Binlerce şehidimiz ,gazimiz bunun için mi savaştı? Şehitlerin kemikleri sızlamaz mı? Ne İngiliz ne İtalyan ne Fransız ne de başka ülkenin himayesinde olma düşüncesi millete ,vatana ihanettir Savaşarak bağımsızlığımızı kazanmalıyız Yaşasın vatan yaşasın vatan(BÜTÜN ÜYELER AYAĞA KALKAR YAŞASIN VATAN DİYE BAĞIRIRLAR ALKIŞLARLA OTURUM KAPANIR)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com