|
|
Konu Araçları |
atatürk, bilgi, inkılapları, nasıldı, türkiyede, yapılmadan, yaşantı, önce |
Bilgi Atatürk İnkılapları Yapılmadan Önce Türkiye'de Yaşantı Nasıldı? |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Bilgi Atatürk İnkılapları Yapılmadan Önce Türkiye'de Yaşantı Nasıldı?Atatürk inkılapları yapılmadan önce Türkiye'de yaşantı nasıldı? , Atatürk inkılaplarının öncesi ve sonrasını karşılaştırma TC Tarihi Cumhuriyet Dönemi A) Cumhuriyetin İlanı ve Halifeliğin Kaldırılması: 1 Cumhuriyetin İlanı ve Mustafa Kemal Paşa'nın ilk Cumhurbaşkanı Seçilişi 2 Halifeliğin Kaldırılması ve Bunun Önemi B) Partiler ve Çok Partili Döneme Geçiş Dönemleri: 1 Cumhuriyet Halk Fırkası 2 Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Şeyh Sait Ayaklanması 3 Mustafa Kemal'e Suikast 4 Serbest Cumhuriyet Fırkası ve Menemen Olayı C) İnkılabın Gelişimi, Devlet ve Toplum Kurumlarının Laikleşmesi 1 Osmanlı Devletinde Hukuk 2 Din-Devlet ilişkisi ve Aşamaları 3 Türk Medeni Kanununun Kabulü ve Karakteri D) Eğitim ve Kültür Alanında İnkılap Hareketleri: 1 Türk Harflerinin Kabulü 2 Tevhid-i Tedrisat Kanunu 3 Medreselerin Kaldırılmamsı 4 Eğitim-Öğretim Alanında Gelişmeler, (Okullar, Güzel Sanatlar ve Kültür alanında gelişmeler üzerinde durulması) 5 Yeni Tarih Anlayışı 6 Türk Dilinin Gelişmesi E) Toplumsal Yaşayışın Düzenlenmesi : 1 Tekkelerin, Zaviyelerin ve Türbelerin Kapatılması 2 Kıyafette Değişiklik 3 Soyadı Kanununun Kabulü 4 Ölçüler, Saat ve Takvimde Değişiklik 5 Kadın Haklarının Kabulü F) Ekonomik Alanda Gelişme: 1 Milli Ekonominin Kurulması : a) Cumhuriyetin İlk Yıllarında Ekonomi b) Milli Ekonomi İlkesi ve Uygulanması c) Tarım (Köycülük siyaseti, kooperatifçilik, toprak reformu, vergi sistemi üzerinde durulması) d) Ticaret (Kabotaj hakkının açıklanması) e) Sanayi ve Madencilik 2 Bayındırlık Alanında Gelişme 3 Sağlık ve Tıp Alanında Gelişme Atatürk inkılaplarının tümü bir bütün oluşturur Birbirini tamamlarlar kaynak |
|