Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Nesil Bilinçlendirme Kampı - Gizli Tehlikeler & Tehditler > Güncel Haber Merkezi > Ekonomi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bozuk, moraller, sanayide

Sanayide Moraller Bozuk

Eski 02-25-2009   #1
Şengül Şirin

Sanayide Moraller Bozuk

Sanayide moraller bozuk

Sanayi işyerlerinin yüzde 681'i son üç ayda üretiminin, yüzde 722'si aldığı sipariş miktarının azaldığını, yüzde 525'i ortalama birim maliyetlerinin arttığını bildirdi Gelecek üç ayda işyerlerinin yüzde 334'ü üretimde, yüzde 331'i toplam siparişlerde düşüş, yüzde 386'sı maliyetlerde yükseliş bekliyor Neredeyse her iki işyerinden biri gelecek üç ayda işçi çıkarma eğiliminde

Sanayi işyerlerinin üretim, sipariş, maliyetler, istihdam gibi konularda son üç ayda yaşadıkları gelişmeler ve gelecek üç aya ilişkin beklentileri oldukça iç karartıcı bir tablo ortaya koyuyor
Sanayi işyerlerinin yüzde 681'i son üç ayda üretiminin, yüzde 722'si aldığı sipariş miktarının azaldığını, yüzde 525'i ortalama birim maliyetlerinin arttığını bildirdi Gelecek üç ayda işyerlerinin yüzde 334'ü üretimde, yüzde 331'i toplam siparişlerde düşüş, yüzde 386'sı maliyetlerde yükseliş bekliyor Neredeyse her iki işyerinden biri gelecek üç ayda işçi çıkarma eğiliminde İşyerlerinin yüzde 626'sı üretimi kısan temel faktör olarak talep yetersizliğini dile getiriyor
Merkez Bankası'nca imalat sanayii işyerlerinde gerçekleştirilen İktisadi Yönelim Anketi'ne verilen yanıtlar üzerinde yaptığı belirlemelere göre, son üç ayda üretim hacminin arttığını bildiren işyerlerinin oranı Şubat ayında yüzde 64'e kadar düştü Buna karşılık üretiminin azaldığını bildiren işyerlerinin oranı ise yüzde 681'e kadar çıktı Geçen yıl Şubat ayında işyerlerinin yüzde 308'i önceki üç ayda üretiminin arttığını, yüzde 292'lik bir kesim ise azaldığını bildirmişti Önceki üç ayda üretim artışı kaydeden işyerlerinin Haziran'da yüzde 427'ye kadar yükselen oranı özellikle küresel krizin etkilerinin derinden hissedilmeye başladığı geçen yılın son çeyreğinde hızla düşmeye başladı Eylül'de yüzde 248, Ekim'de yüzde 196, Kasım'da yüzde 133'e, Aralık'ta yüzde 109'a inen bu oran, bu yılın Ocak ayında ise yüzde 126 olmuştu Üretimi düşüşü bildirenlerin oranı da ilk kez Eylül'de yüzde 30'u aştı, Aralık ayında yüzde 60'i geçti, bu yıl Ocak'ta yüzde 67, Şubat'ta yüzde 681 oldu

İç piyasa siparişlerinde düşüş daha hızlı

Son üç ayda aldığı toplam sipariş miktarının azaldığını bildiren işyerlerinin geçen yıl Şubat'ta yüzde 329 olan oranı bu yıl aynı ayda yüzde 722'ye ulaştı Siparişlerde artış kaydeden işyerlerinin oranı ise yüzde 232'den yüzde 68'e düştü

İç piyasadan alınan siparişlerde azalma olduğunu bildirenlerin oranı yüzde 385'ten yüzde 715'e, ihracat siparişlerinde azalma bildirenlerin oranı da yüzde 265'ten yüzde 649'a yükseldi
İç piyasadan aldığı siparişlerde artış kaydeden işyeri oranı yüzde 169'dan yüzde 54'e, ihracat siparişlerinde artış kaydedenlerin oranı ise yüzde 264'ten yüzde 79'a düştü

Maliyetlerde artış

Küresel krize bağlı olarak yaşanan deflasyon sürecine bağlı olarak yerli girdi maliyetlerinin düşmesine karşılık, kurlardaki artışın ithal girdi maliyetlerini yükseltmesi sonucu sanayi işyerlerinin ortalama birim maliyetlerinde artış yaşayan işyerlerinin oranı yüksek düzeyini korudu Ortalama birim maliyetlerde artış bildiren işyerlerinin geçen yıl Şubat'ta yüzde 579 olan oranı bu yıl aynı ayda da yüzde 525 olarak gerçekleşti

Gelecek üç aydan umut yok

İşyerlerinin gelecek üç aylık döneme ilişkin üretim, sipariş beklentileri de olumsuz bir tablo sergiledi Şubat itibariyle gelecek üç aylık dönemde üretim artışı bekleyen işyerlerinin oranı yüzde 219'da kalırken, yüzde 334'lük bir kesim üretim düşüşü yönünde öngörüde bulundu İşyerlerinin yüzde 447'lik bir kesimi ise üretim düzeyinin değişmeyeceğini bildirdi

Geçen yılın aynı ayında işyerlerinin yüzde 48'i gelecek üç ayda üretim artışı beklerken, yüzde 414'ü üretim düzeyinin aynı kalacağını, sadece yüzde 106'sı ise gerileyeceğini bildirmişti
Gelecek üç ayda toplam siparişlerde artış bekleyen işyerlerinin Şubat 2008'de yüzde 516 olan oranı, Şubat 2009'da yüzde 235'e düştü Siparişlerde düşüş bekleyenlerin oranı ise yüzde 104'ten yüzde 331'e çıktı
Gelecek üç aylık dönemde iç piyasa siparişlerinde düşüş bekleyen işyerlerin oranı yüzde 333, ihracat siparişlerinde düşüş bekleyenlerin oranı yüzde 342 olarak belirlendi
Bu arada "Mevcut sipariş kayıtlarınız üretiminizi kaç ay sürdürmenizi sağlar" şeklindeki soruya verilen yanıtların ağırlıklı ortalamasına göre geçen yıl 51 ay olan söz konusu süre, bu yıl son ankette 38'e kadar düştü

Şubat 2009 itibariyle işyerlerinin yüzde 386'sının gelecek üç ayda ortalama birim maliyetlerinde artış beklediği, yüzde 12'lik bir kesimin satış fiyatlarında artış planladığı saptandı

İki işyerinden biri işçi çıkaracak

Bu arada anket sonuçları sanayideki olumsuz tablonun istihdamı da etkilemeye devam edeceğini ortaya koydu Gelecek üç aylık dönemde istihdamını azaltma yönünde eğilim bildiren işyerlerinin oranı Şubat'ta yüzde 427'ye kadar çıktı Bu oran geçen yılın aynı ayında sadece yüzde 143 düzeyinde bulunuyordu İşyerlerinin yüzde 527'lik bir kesimi istihdam düzeyini koruma yönünde eğilim ifade ederken, sadece yüzde 46'lık bir kesimin istihdam artışı öngördüğü gözlendi

Temel sorun talep daralması

Sanayideki olumsuzlukların temelinde talepte yaşanan hızlı daralma bulunuyor
Uzun yıllar sanayi üzerinde olumsuz etkisini sürdüren bu faktörün, özellikle son aylarda küresel krizin etkisiyle çok daha etkili hale geldiği gözlendi "Şu anda hangi faktör üretiminizi kısıtlamaktadır" sorusuna "Talep yetersizliği" yanıtını veren işyerlerin geçen yıl yüzde 366 olan oranı, bu yıl yüzde 626'ya kadar yükseldi Üretimi kısan temel faktör olarak mali imkansızlıkları dile getiren işyerlerinin oranı yüzde 112'den yüzde 79'a, iş gücü yetersizliğini gerekçe gösterenlerin oranı yüzde 95'ten yüzde 56'ya, hammadde-ekipman faktörünü birinci sırada sayanların oranı yüzde 73'ten yüzde 53'e geriledi İşyerlerinin yüzde 8'lik bir bölümü de diğer nedenleri dile getirdi Üretimini kısan faktör olmadığını bildiren işyerlerinin oranı ise yüzde 235'ten yüzde 106'ya geriledi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com