Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fikriye, gazi, hıfzı, topuz

Gazi Ve Fikriye (Hıfzı Topuz)

Eski 05-13-2009   #1
Şengül Şirin

Gazi Ve Fikriye (Hıfzı Topuz)

Gazi ve Fikriye
(Hıfzı Topuz)
KİTABIN ADI : GAZİ VE FİKRİYE
KİTABIN YAZARI : HIFZI TOPUZ
YAYINEVİ : REMZİ KİTABEVİ
BASIM YILI : 2001

KİTABIN KONUSU
Fikriye adındaki genç bir kızın Mustafa Kemal’e olan aşkı
KİTABIN ÖZETİ

Mustafa Kemal,Harbiye’de öğrenci iken,hafta sonu izinlerini üvey amcasının eşi olan,Makbule Hanımın evinde geçiriyorduFikriye’de o zamanlar küçük bir kızdıMustafa Kemal’e olan ilgisi de bu zamanlarda başladıMustafa Kemal Harbiye’den mezun olduktan sonra,görevleri nedeniyle uzun süre İstanbul’dan ayrı kalmıştıBu zaman aralığında Fikriye,onun hasretiyle başbaşaydı
Mustafa Kemal,Milli Mücadele’yi başlatmak için,bazı fikirleridoğrultusunda İstanbul’a gelmiş,ilk iş olarakta Makbule Hanımların köşküne gitmiştiMakbule Hanım ve Fikriye O’nu göz yaşları içinde karşılamıştıFikriye büyümüş,güzel bir kız olmuştuMustafa Kemal’e olan ilgisini gizleyemiyorduMustafa Kemal’de bu ilginin farkına varmış,ama belli etmemiştirYüz Temel Eser Özetleri, Kitap Özetleri, Roman Özetleri, Yüz Temel Eser, Özet
Mustafa Kemal,milli mücadele için Anadolu’ya geçmiş,Samsun,Amasya,Erzurum,Sivas derken,Ankara’ya gelmiştiUlus’ta kalmaya başlamış,ve cumhuriyetin temellerini atmaya başlamıştı
Fikriye ise biran önce aşık olduğu adamın yanına gitmek istiyorduMustafa Kemal’in Ankara’ya gidip,orda kalmaya başladığını duyunca,O’na haber gönderip,Ankara’ya gelmek istediğini belirtmiştiOlumlu cevap alınca dünyalar onun olmuş,hemen yola çıkmıştı
Fikriye,Kurtuluş Savaşı yıllarında Mustafa Kemal’in enbüyük yardımcısı olmuştuFakat hastalığa yakalanmış ve bitkin düşmüştüBunu paşasına belli etmemeye çaba sarfetmiştiAncak savaş bittikten sonra,Mustafa Kemal bunu fark etmiş,ve tüm itirazlarına rağmen onu Almanya’ya,tedaviye göndermişti

Bu süre içinde Mustafa Kemal,İzmir’de Latife adında biriyle tanışmıştıLatife,kültürüyle Mustafa Kemal’i etkilemiştiZaten kendiside her genç kız gibi paşaya aşıktıBir süre sonra da evlenirler ve Çankaya’ya yerleşirler
Evlilik haberini duyan Fikriye yıkılmış ve tedavisini yarıda kesip hemen Ankara’ya dönmüştürÇankaya’ya gitmiş fakat Latife’nin engellemeleri sonucu paşasıyla görüşememiştiBunun üzerine köşkten dönerken göğsüne tabancasını doğrultup intihar etmiştiHemen hastaneye kaldırılmış ve kurtarılmış,fakat bu sefer de hastalığının ilerlemesi sonucu ölmüştür

Mustafa Kemal,Fikriye’nin ölümüne çok üzülmüştüÇünkü onun,kendisini ne kadar sevdiğini biliyorduYıllar sonra kardeşine şunu söyler:”Beni iki kadın sevdi;biri kendim için,diğeri mevkiim için
KİTABIN ANAFİKRİ
Gerçek aşkta mevkiinin hiçbir önemi yoktur
KİTAPTAKİ ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Mustafa Kemal:Kendini vatanın bağımsızlığına adamış fakat aynı zamanda aşka da vakit ayırabilmiş,fakat ikisini birbirine karıştırmamıştır
Fikriye:Hayatını Mustafa Kemal’e adamış,onun için tüm sıkıntılara göğüs germiş v O’nu kaybedince canına kıymıştır
KİTAP HAKKINDAKİ ŞAHS^İ GÖRÜŞLER
Kitap,aşkla savaşı,sevinçle üzüntüyü bir arada anlatan,akıcı ve sürükleyici bir kitaptır
KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ
Galatasaray Lisesini bitirmiş,üniversiteden sonra gazetecilik yapmıştırAkşam gazetsinde yayın yönetmenliği yapmıştırBir çok eseri mevcuttur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com