Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
reis, turgut

Turgut Reis

Eski 08-02-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Turgut Reis

Turgut Reis, Anadolu'da Menteşe yöresinde fakir bir ailenin oğlu idi Genç yaşta levend olarak korsanlığa başladı Kısa süre sonra reis oldu ve Barbaros'un hizmetine girdi Preveze deniz savaşına katıldı ve yedek donanmayı kumanda etti Dalmaçya kıyılarında Venediklilerin eline geçmiş olan Castelnuavo kalesini geri aldı 1540'da Korsika'da bulunduğu sırada Cenovalılara esir oldu ve 3 yıl bir gemide forsa olarak kaldı 1543'de Cenova'yı kuşatan Barbaros tarafından kurtarıldı Napoli körfezindeki İspanyol gemilerini batırdı Cerbe adasını kendisine üs yaptı İspanyollar daha sonra Cerbe adasını kuşattılarsa da Turgut Reis'i ele geçiremediler

Turgut Reis, bundan sonra Fas limanlarına üslendi 1551'de İstanbul'a çağrıldı ve kendisine Karlı ili sancakbeyliği verildi Trablusgarb'ın fethi ile görevlendirilen Turgut Reis, şehri aldı 1552 yılında donanma ile Akdeniz'de bulunan Turgut Reis, Andrea Dorya kumandasındaki bir donanmayı Ponza adası yakınlarında yenilgiye uğrattı Bastiya limanını ve kalesini ele geçirdi ise de burada fazla kalmadı İstanbul'a dönen Turgut Reis, 1554 yılında Trablusgarb Beylerbeyliğine getirildi Cerbe Savaşı'na katıldı Malta kuşatması sırasında kaleden atılan bir mermi ile şehid oldu (1565) ve Trablusgarb'daki türbesine gömüldü

osmanlı700

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com