Sıfır Noktasından Yardım Çağrısı... |
11-05-2007 | #1 |
yosun_26
|
Sıfır Noktasından Yardım Çağrısı...Şemdinli'ye bağlı Uğuraçan köyü ilköğretim okulunda iki öğretmen, harabe halindeki binanın onarımı ve çocukların ihtiyaçları için yardım bekliyor Irak sınırına sıfır noktasında, sıfır imkâna rağmen olanca arzularıyla okumak isteyen bir avuç çocuk adı "okul" olan bir viranede geleceğe hazırlanıyor Küçücük istekleri, yokluğun ve çaresizliğin yansıması aslında: "Önlük ve yaka, çanta, kışlık mont, ayakkabı, erkek pantolonu, kızlar için çorap, defterler, kalem, silgi ve resim boyası Bir de mümkünse eşofman" Kuzey Irak'a olası bir operasyon için son zamanlarda en sık kullanılan sözcüklerden biri de, "sıfır noktası" Bu yardım çığlığı da Türkiye'nin bir ucundan, Irak sınırına sıfır noktasından geliyor Hakkâri'nin Şemdinli ilçesine bağlı 75 haneli, 600 nüfuslu Uğuraçan köyünden 'Yoklar zinciri'ni kıracaklar Karlar yolları kapattığından yılın sekiz ayı ilçeye ulaşımın mümkün olmadığı, trafo patlamaları nedeniyle elektriğin sayılı günler verildiği, geçim kaynağının kalmadığı bu köyde, terörden bıkmış köylü her şeye rağmen tek odalı okulun öğretmenine kucak açıyor, çocuklarını okula yazdırıyor Ama ne defter, ne kitap, ne önlük alabiliyorlar çocuklarına Çünkü iş yok, tarla yok, para yok, hatta bazen yiyecek yok Geçen yıl üç Hakkârili genç doğduğu topraklara borcunu ödemek için dönünce, köyün yazgısını değişiveriyor Çünkü bu üç idealist öğretmen; Necmettin Yuca, Ramin Alkan, Mustafa Sabir Mühürdaroğlu köylüye umut veriyor, "Bu okulun ihtiyacını Türkiye'ye duyururuz, bu çocukları okuturuz" diyor Köyün muhtarı öğretmenlere evini açıyor, önlükler çıkıyor sandıklardan, sıralar yeniden düzenliyor Köylüler, yıkılmak üzere olan binayı onarmaya çalışıyor, duvarlarına bir kat boya sürüp çatlakları kapatıyorlar Ama eldeki imkân bu kadarına yetiyor Bu yıl okula 50'si kız 85 öğrenci kaydediliyor Öğretmenler bu yıl ihtiyaçlarla başa çıkamayacağını anlayınca, Şemdinli'ye gidip tanıdık tanımadık herkese e-mail atıyor "Biz Irak sınırındayız, yardım edin" diye Çocukların isteklerini sıralıyor e-mail'de Yazıyı kaleme alan Mühürdaroğlu, köyün kaderini değiştirmekte ısrarlı İşte ihtiyaç listesi: Önlük ve yaka Çanta Kışlık mont Ayakkabı Erkek pantolonu Kızlar için çorap Güzel yazı, resim ve normal defterler Kalem, silgi ve resim boyası Kitap Eşofman |
|