Disiplin Sorunu |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Disiplin SorunuDisiplin Sorunu Çocuklarda Disiplin - Disiplin Nedir - Çocuklara Disiplin Sorunu Başlığa disiplin sorunu dedim Sorular hep çocuklarımızı disiplinli yetiştiremiyoruzNe yapalım? Şeklinde oluyor Tespit doğru,disiplinde sorunlar yaşıyoruz, yanlışlar yapıyoruz Ama disiplin sorunumuz sadece çocuklarımızla değil Kendimizi disiplin etmekte sorunumuz var Erişkinler olarak bizim yapamadığımız şeyleri çocuklara öğretmek ve onların uymasını beklemek gerçekçi olmamaktadır Zamanını ayarlayamayan, sırada bekleyemeyen, trafikte kurallara uymayan, yalan söyleyen, yasaları ve sosyal kuralları hiçe sayan büyükler olarak disiplin kurmanın zor olması doğaldır Çocuklarımıza nasıl disiplin öğreteceğiz konusunu öğrenmeden önce kendimizi nasıl disiplinize edebileceğimizi ve çocuklara nasıl örnek olacağıızı öğrenmemiz gerekiyor ANNE BABALIK ZAMANLA ÖĞRENİLEBİLİR Çocuk yetiştirmek güç ve karmaşık bir iştir Genellikle çocuk sahibi olur olmaz sizin iyi ebeveyneler olmanız beklenir Oysa anne babalık zamanla öğrenir Çocuk ise doğduğu andan itibaren sizin yüzünüze bakar ve anlamaya çalışır Eğer siz ne yapacağınızı bilmiyorsanız o da bilemeyecek ve ağlayacaktır Ve siz onun bu gereksinimini karşılayamadığınızda çaresizliği öğrenecektir Bebeklik döneminde ona kayıtsız kalmamalısınız İki yaş civarında istediğinin yapılmasını isteyen bir çocuktur Hareketli, meraklı olarak sürekli aynı şeyleri tekrar eder O dönemden başlayarak çocuklar çeşitli yollarla sınırları deneyerek, kuralları aşmak isterler YANILGILARIMIZ Çocuklarımıza gerekli sınırları koyamadığımız zaman kendi kendimize yarattığımız yanılgılarımız vardır En sık rastlananı “hoşgörülü ve iyi ebeveynler olduğumuz için çocuğumuzun istediklerini yapmasına izin veriyorum” sözüdür Oysa bu sözün altında yatan,”çocuğuma hayır bunu yapamazsın” diyemiyorumdur Benzer şekilde çocuğun yaptıklarının yaşı gereği olduğunu ve değişeceğini düşünmekteyiz Bu düşüncenin temelinde ise ne yapacağımı bilmiyorum bulunmaktadır Ceza vermek konusunda ise “ceza verirsem çocuğun psikolojisi bozulur” savunması, aslında çocuğa yaptırım uygulamak benim için zor demektir DİSİPLİN ŞEKİLLERİ Önce yanlış disiplin şekilerinden başlayalım Çok fazla ve kontrollü sınırlar koymak bazı ebeveynlerin uyguladığı didiplin yöntemidirBu durumda çocuğun deneme ve öğrenme şansı olmaz Deneme ve öğrenme şansı olmayan çocuk ise ya sorumluluk alamaz ya da isyan eder Çok fazla sınır koyan ebeveynleri karşı tarafında ise hiç sınır koymayan ebeveynler bulunmaktadır Öbür çocukların tersine çok fzla deneme şansı olması bu çocukların da öğrenmesini engellerDenetim kazanamayan çocuk, gereksiz ya da zararlı olanları da deneyecektir Bu iki tutumu karışık yapan, yani bazen çok sınır bazen hiç sınır olmayan ailelerde yetişen çocuklarda ise her ikisinde görünenlerin oluşma riski vardır GÜVENLİ SINIRLAR Sınırlar hep yaşına, gelişim dönemine uygun ve kontrollü olmalıdır O zaman güvenli sınırlardan bahsedebiliriz Sorumluluklara dayanan özgürlük verilen çocuklar,öğrenirler ve sorumluluk alırlarBunu konuşarak ve örnek olarak yapabilirsinizTutarlı ve kararlı olmak temeldir Zaman sınırlamamları, olayın farkında olmak ve anında müdahale güvenli sınırları oluşturacaktır Bunları bağırmadan, gerektiğinde müdahale ederek uygulamak gerekir Tüm ebeveynler şunları yapmaktan kaçınmalıdır Aşağılamayın Tehdit etmeyin Rüşvete alıştırmayın Uslu duracağına dair söz istemeyin Aşırı koruyucu davranmayın Körü körüne ve anında söz dinlemesini istemeyin Aşırı hoşgörü göstermeyin Tutarsız kurallar ve sınırlamalar getirmeyin Yaşına uygun olmayan kurallar koymayın Ahlak dersi vermek ve suçluluk duygusu yaratacak disiplinlerden kaçının Engellemeyeceğiniz bir şeyi yapmamasını başlangıçta söylemeyin Daha fazlası ise Bengi Semerci Enstitüsün’de düzenlenen üç aşamalı disiplin eğitimlerine katılarak öğrenilebilir İlk eğitim 26 Eylülde başlayacak Öte yandan kendi disiplinimizi oluşturmayı öğrenerek ve böylece çocuklara model olmanın yanı sıra yaşamımızın ve toplumsal düzenin daha iyi olmasını sağlamak mümkün Bunu nasıl yapabileceğimizi ise başka bir yazıda tartışalım |
|