Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
coğrafyası, nüfus

Nüfus Coğrafyası Nedir?

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Nüfus Coğrafyası Nedir?

nüfus coğrafyası nedir - nüfus ve yerleşme coğrafya - nüfus ve nüfus coğrafyası - ülkemizde nüfus coğrafyası

Nüfus,sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayıdır Bu alan, dünyanın tatmı olabileceği gibi ülke, bölge, il, ilçe, kö veya konut gibi daha dar alan da olabilmektedir Nüfusu ve çeşitli özetlliklerini saptamak amaçıyla yapılan sayımın işlemine nüfus sayımı denir

Nüfus sayımı pek çok ülkede belirli aralıklarla gerçekleştirilir Sayım sonucu bireylerin doğum tarihi, doğum yeri, yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyleri,meslekleri ve medeni durumları gibi nüfusa ilişkin bilgiler elde edilir

Nüfus coğrafyasının yararlandığı verilerin büyük bölümü, nüfus sayımı sonuçlarından elde edilirAyrıcı, göç, doğum, ölüm vb olayların kayıtları ve örnekleme yoluyla yapılan araştırma sonuçlarından da nüfus coğrafyası büyük ölçüde yararlanır Günümüzdeki ve gelecekteki nüfusun eğitim, sağlık, iş, beslenme ve barınma gibi ihtiyaçlarının ülke yöneticileri tarfından belirlenmesinde ve bunların giderilmesinde nüfus coğrafyasının büyük önemi vardır

Nüfusun, doğal çevreyi etkileyebilme ve değiştirebilme gücü üzerinde çeşitli faktörler rol oynar Bu faktörlerin başlıcaları şunlardır:
  • Nüfus,
  • Nüfusun dağılışı,
  • Nüfusun ekonomik faaliyetlerinin türü ve gelişme düzeyi,
  • Nüfusun kültürel özellikleri,

Nufüs coğrafyasının ele aldığı başlıca konular şunlardır:

*Nüfus ve çeşitli özelliklerinin (yaş,eğitim,gelir düzeyi,cinsiyet,medeni durumu vb) tanıtılması,

*Nüfusun dağılışı ve nüfus hareketlerinin (nüfus artışı, nüfus azalması, göçler) incelenmesi,

*Nüfus hareketlerinden kaynaklanan sorunların incelenmesi,

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com