Okul Öncesi Çocukta Davranış Gelişimi |
10-19-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Okul Öncesi Çocukta Davranış Gelişimi3 - 4 YAŞ GRUBU SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM Adımı soyadımı söyleyebilirim · Cinsiyetimi (kız-erkek) söyleyebilirim · Yaşımı bilebilirim · Anneme basit ev işlerinde yardım edebilirim · Annemden ayrılmam gerekirse ağlamam · Büyüklerimle ve arkadaşlarımla selamlaşabilirim · Eşyalarimi, oyuncaklarimi arkadaşlarimla paylaşabilirim · Hayali oyunlar oynayabilirim · Başka çocuklarla oyunlar oynayabilirim · Söylenen şarkilara eşlik edebilirim · Konuşulanlari dinleyebilirim · Grup işinde iş birliği yapabilirim · Başkalarinin duygusal tepkilerini anlayabilirim · Kendi vücuduma ait özellikleri bilir ve söyleyebilirim · Sira beklemeyi bilirim · Kendimden küçüklere sevgi ve ilgi gösterebilirim BİLİŞSEL GELİŞİM ALGILAMA Kirmizi, sari, mavi gibi ana renkleri taniyabilirim · 4-8 parçali eşleştirme kartlarini eşleştirebilirim · 4-6 parçali bulyapi tamamlayabilirim · 3 değişik şekli (üçgen, kare, daire) şekil tablosuna yerleştirebilirim · 1,2,3 sayisini sirasiyla söyleyebilirim · Birden fazla olan nesnelerin, çok olduğunu bilir ve çoğul olarak ifade edebilirim ÖZBAKIM BECERİLERİ Elimi yüzümü tek başima yikayipkurulayabilirim · Tek başima dişlerimi firçalayabilirim · Yardimla saç, tirnak, burun, kulak, ayak gibi organlarimin temizliğini yapabilirim · Yardimla meyve gibi yiyecekleri yikayabilirim · Içinde bulunduğum çevreyi temiz tutabilirim · Yemek yerken çatal, kaşik kullanabilirim · Suyumu kendim kullanabilirim · Iç çamaşirlarimi giyip çikabilirim · Ayakkabimi giyebilirim · Alttan kapali fermuarlari açip kapayabilirim · Orta büyüklükteki düğmeleri açip kapayabilirim · Vücut kisimlarini gösterebilirim (kol, bacak, göz) · Vücudumun kisimlarinin ne işe yaradiğina ait sorulara doğru cevap verebilirim SOSYAL VE DUYGUSAL GELİŞİM Kendime ait olarak sorulan sorulara cevap verebilirim · Engellenirsem inat edip direnebilirim · İlgi çekmek için dramatik gösterilerde bulunabilirim · Başkalarina yardim etmeyi severim · Grup oyunlari oynayabilirim · Zaman zaman saldirgan davranişlarda bulunabilirim · Verilen kurallara uyabilirim · Yetişkinleri taklit edebilirim · Sevdiğim kişileri paylaşmayabilirim · Oyunlarda cinsiyet ayrimi yapabilirim · Hakkimi savunabilirim · Duygularimi ifade edip paylaşabilirim · Başkalarinin görüşlerini alabilirim · Grup içinde işbirliği yapabilirim · Eşyalarimi paylaşabilirim BİLİŞSEL GELİŞİM Özellikleri belirtildiğinde iki ve üç boyutlu nesneleri seçebilirim · Dört seçenekten istenilen rengi seçebilirim · Altı rengi isimlendirebilir ve genelleyebilirim · Sekiz parçalı eşleştirme kartlarini seçip, düzenleyip eşleştirebilirim · Orjinal resim ile ayni resmin gölgesini esleştirebilirim · Sayilari ezberleyebilirim · 1 den 5'e kadar olan nesneleri dokunarak sayabilirim · 5'e kadar sira dizisi içindeki sayilari seçer ve isimlendirebilirim · 5'e kadar olan sayi kümelerini ve sayilari eşleştirebilirim · 6 adet bloğu büyüklük sirasina göre dizebilirim · Nesneleri görmeden dokunarak tanimlayabilirim · 6-8 parçali bir bulyapi tamamlayabilirim ÖZBAKIM BECERiLERi Burnum akınca, burnumu mendille silebilirim · Hapşırınca elimle ağzımıı kapayabilirim · Sofra kurallarina uygun bir şekilde oturup yemek yiyebilirim · Kamiş kullanarak içecekleri içebilirim · Becerikli bir şekilde giysilerimi giyip çikarabilirim · Ayakkabi bağciğimi bağlayabilirim · Giysilerimin önünü ve arkasini ayirt edebilirim · Küçük düğmeli giysilerimi kapa***** giyebilirim · Alt ucu kapali sabit fermuari çekip kapayabilirim Çit çit, kopça, kemer, ayakkabi tokalarini açip kapayabilirim · Dişlerimi firçalayabilirim · Yakin çevremizde yalniz başima,bağimsizca gezinebilirim · Eşyalarimi toplayip, ufak tefek işlerde büyüklerime yardim edebilirim 5-6 YAŞ GRUBU ÖZ BAKIM BECERİLERİ Elbiselerim ıslatmadan elimi, yüzümü yıkayıp kurulayabilirim · Saçlarımı tarayıp, dişlerimi fırçalayabilirim · Tuvaletimi yalnız başıma yapabilirim · Sofra kurallarına uygun olarak çatal, bıçak, kaşık kullanarak yemek yiyebilirim SOSYAL ve DUYGUSAL GELİŞİM Mantıklı, kontrollü ve bağımsız hareket edebilirim · Kendi arkadaşlarımı kendim seçebilirim · Küçük grup oyunları oynamayı severim · Küçük çocukları ve hayvanları çok severim · Yetişkin giysileri giymekten çok hoşlanırım · Evcilik oynamayı çok severim · Yapamadığım şeyler için yetişkinden yardim isterim · Bir oyun için gerekli kuralları anlayabilir ve o kurallara uyabilirim · Günlük programın başlangıç ve bitiş zamanını anlayabilirim · Basit alışveriş işlerini yapabilirim · Kendim ile ilgili kızgınlık, mutluluk, sevgi gibi duygularımı belli edebilirim · Yetişkin rollerini taklit edebilirim · Yemek zamanı sohbetlerine katılmayı severim · Üzüntü içinde olan arkadaşlarıma sempati gösterip yardim edebilirim · Basit aletler kullanarak yapı, inşaat oyuncakları ile oyunlar planlayıp oynayabilirim · Sorumluluk alır ve aldığım sorumluluğu yerine getirebilirim · Mantık dışı korkularım olabilir · Davranışlarımın büyükler tarafından beğenilmesine çok önem veririm · Kendi haklarımı koruyabilirim · Sosyal kuralların nedenlerini anlayabilirim · Sakin ve sessiz durmaktan hoşlanmam · Zaman zaman alıngan olabilirim · Tenkitlerden hiç hoşlanmam BİLİŞSEL GELİŞİM 10 - 12 Kadar ana ve ara renk taniyabilirim · 10 - 12 Kadar resmi eşleştirebilirim · 12 Parça verildiğinde 10 parçalik bir bilmeceyi tamamlayabilir ve işe yaramayan 2 taneyi ayirabilirim · Iki değişik ses arasindan ayni ve farkli olani seçebilirim · Görmesem bile tanidiğim bazi sesleri taniyabilirim · Dokunarak soğuk sicak ilik nesneleri ayirabilirim · Görmeden dokunarark kumaşlarin özelliklerini tani***** eşleştirebilirim · 8 sayisinin ardindan gelen sayinini ne olduğunu söyleyebilirim · 20'ye kadar olan nesneleri sayabilirim · Dakika belirtmeden saati söyleyebilirim · 1'den 10'a kadar karişik verilen sayilari siralayip, sira içinde eksik olan sayiyi bulabilirim · 1'deden 10'a kadar sayilarla toplama ve çikarma işlemi yapabilirim · Nesnelerin sira içindeki pozisyonlarini birinci, ikinci, üçüncü gibi isimlendirebilirim · Para birimlerimizi taniyabilirim · Sira ile haftanin günlerini söyleyebilirim · Anlatilan bir öyküdeki detaylari hatirlayabilrim · Sebep - Sonuç ilişkilerini kurabilirim · Telefonumu ve ev adresimi söyleyebilirim |
|