Azerbaycan Türkü Sözleri |
|
|
#91 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriHayli demdir dosttan ayrı düşeli Gelmez bir selamın bilmem nedendir Ciğerim de aşk odunda pişeli Tükenmez efkarım bilmem nedendir Nail oldum dostun zülfü teline Nurdan cemaline tatlı diline Gözüm yaşı döndü bahar seline Akarsu bulanık bilmem nedendir İnsaf et sevdiğim çektiğim yeter Alıştım tutuştum tütünüm tüter Ayrılık yoksulluk hicran besbeter Birikti başıma bilmem nedendir Hatayi sığındın Ali Serdar'a Umarım merhamet ede kullara Enzerim zayıfım kaldım biçare Şaşırdım tebdilim bilmem nedendir |
|
|
|
#92 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBir yiğit bir derde düşse Dert elinden yata bilmez Annacında bin av geçse Hiç birine ata bilmez Hakk dergahı ayaz imiş Güzel günler bayaz imiş Felek ne hilebaz imiş Kimse onu tutabilmez Han Çoban'am Arazba'dan Bahçaların Doldu bardan Yiğit ayrılsa katardan Tay binip de yete bilmez |
|
|
|
#93 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBir gün bir cüt gözel keçdi garşımdan Biri derdim bildi biri bilmedi Erenlik eyledim açım üzünü Biri deyib güldü biri gülmedi Dedim gonag eyle gedek bağına Dedi soluna bah bir de sağına Dedim üzük verim tan barmağına Biri allam dedi biri almadı Dedim ay gız bir gedem bas beriden Dedi heç gedemim üzmerem yerden Dedim hemdem olag yarıyag yardan Biri ollam dedi biri olmadı Dedim ay gız neden oldun bi-vefa Dedi heç canına vermirsem cefa Dedim men Nebi'yem sen gel insafa Biri gellem dedi biri gelmedi |
|
|
|
#94 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBir kelme sözün deydi hatrime Ay galbi kövrek ne deyim sene Yada saldım haber aldım seni Yollardan güllerden men Bulag kaynadı meni gınadı Yandı laleler utandığından Güller oynadı cevan boyandı Eşgimin odu galbimde yandı Yada saldım haber aldım seni Yollardan güllerden men Bulag kaynadı meni gınadı Yandı laleler utandığından |
|
|
|
#95 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü Sözleri(Gelin) Bir kız ile bir gelinin cengi var Gelin deyer ince belim var menim Her gesile birce gelme danışsam Derde derman şirin dilim var menim (Kızı) Kız deyer sen çok öyünme özüne Logman teki hud gamalım var menim Her bezegim her düzegim düz pergar Gözelligde Cem selalım var menim (Gelin) Gelin deyer birce baksan o yana Yatan guşlar seda çege oyana Aç gözün bah o yana bu yana Şö'le veren şuh camalım var menim (Kızı) Kız deyer hey deli gönlüm huylanır Neçe aşig dört yanımda toplanır Yel esdigce etir tegin iylenir Süsen sünbül reyhan telim var menim (Gelin) Gelin deyer şamamayam baglarda Yüzüm gören sinesini daglarda Gönçe gülem yeni yetme bağlarda An içinde çok bülbülüm var menim (Kızı) Kız deyer ay gelin bir bak sözüme Çokları aşikdi süzgün gözüme Tuti kumru müştag olub yüzüme Zenahtanda koşa halım var menim (Gelin) Gelin deyer mennen girme gel cenge Toyda şanda oynayaram her henge Şegi'ye Şirvan'a Hind'e Fireng'e Seda salan her elimim var menim (Kızı) Kız deyer bu sinem bağdır hem bostan Meni gören gesler çıkmaz heç yastan Tebriz'den Tehran'dan Hoy'dan Salmas'tan Harac alan bir gamalım var menim (Gelin) Gelin deyer gel söyleme çok diller Sesime ses verer şeyda bülbüller Tellerime tay olamaz sünbüller Kolu baglı şimşad kolum var menim (Kızı) Kız deyer gi menem hubların şahı Çok aşıklar çeger her zaman ahı Mühteser sözümün budur gutahı Her gözümde yüz min fe'lim var menim (Gelin) Gelin deyer kız çok sen etme güman Ah sinemdi her hesteye min derman Her bakışım cellad tegin alan can Gerdenimde eşgharım var menim (Kızı) Kız deyer sen bilemezsin işlerim Köynegden baş verib yumru döşlerim Yer-be-yerden bir bir gelir müşterim Obalarda kalmagalım var menim (Gelin) Gelin deyer uçar erşe hıyalım Deryadan götrülüb derin gamalım Molla seyyid ahund arif hem alim Arzım çeger bu minvalım var menim (Molla Cüme) Men Cüme'ni sizsiz salan bu derde Derdleriniz kaldı gemli sinemde Seyyad olub dolanıram her gende Sizin tegin cüt maralım var menim |
|
|
|
#96 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBir kuş gelir mermerden Keten ay köynek ağ gerden Senden mene yar olmaz Meni yar goydun Gerger'den Gel gel ahu balası Her dertlerin devası Desmal getir gül apar Halvetti bağ arası Bu gelen yar oleydi Elinde nar oleydi İkimiz bir köynekde Yakası dar oleydi Gel gel ahu balası Her dertlerin devası Desmal getir gül apar Halvetti bağ arası Bu gelen yara benzer Elinde nara benzer Ne gaşeng nazenindi Sevdiğim yara benzer Gel gel ahu balası Her dertlerin devası Desmal getir gül apar Halvetti bağ arası |
|
|
|
#97 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBarmağın her yane goydu elde barmag galmadı Garmağın her yane atdı birce garmag galmadı Cırmağıynan el atıb haggın üzün cırmagladı Dırnağıynan tehti tutdu sındı dırnag galmadı Kim ki zenn etdi yaratmış guya alçag dağları Tanrı yeksan eyledi yernen bir alçag galmadı Öyle ki İblis ayağı deydi Badu Kubeme Esdi rüzgar soldu bağlar kolda yarpag galmadı Hagg asıldı hagg tutuldu hagg çekildi çarmıha Bir özünden başga heç kes hagga ortag galmadı Özlerin çılpag edenler hagga don geydirdiler Çılpag hegden don geyenler leyk çılpag galmadı Zalım oğlu pul alıb ol gedr torpag satdı ki Heç özün basdırmağa bir parça torpag galmadı Hezret Abbasın elinden düşdüyü bayrağını Kubede galdırdı Pünhan yerde bayrag galmadı |
|
|
|
#98 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBir sözümden inciyerek gedirsen Get yahşi yol eylemirem sene men Ancah ay ehtinden tez dönen Seni menden sorsalar ne deyim Kölgesinde gezdiğimiz ağaçlar Düşünde süzdüğümüz yamaçlar Bizi goşa görmüş dostlar tanışlar Seni menden sorsalar ne deyim |
|
|
|
#99 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriGel gönül yeyip içelim Bu güzellik geçer birgün Alem param param olmuş Alim sırrın açar birgün Yeyip yedirmesi hoştur Dert çekmeyen yürek taştır Can dediğin huma kuştur Kuş kafesten uçar birgün Dal başında yeşil yaprak Yeraltında kefen yırtmak Gezdiğimiz kara toprak Boyumuzdan aşar birgün Hatayi'm gördüm düşümde Hiç hilaf yoktur işimde Baykuş mezarın taşında Garip garip öter birgün |
|
|
|
#100 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBu Veten torpağının bir terefinden aman oy Bu yazıg milletimin biterefinden aman oy İblisin cehresi her rengde kelefler eyirir Garabağçün eyiren serkelefinden aman oy Vetenin gızlarını sehnede herraca goyan Veten oğlanlarının bişerefinden aman oy Bakını zebt elemek idise megsed ecaba Halgımın bir bele bica telefinden aman oy Analar modabaz ise atalar rüşvethor Bu biyabırçı davamın helefinden aman oy Pünhanın yumşag üzünden hata gelmez adama Amma ünvanladığı söz hedefinden aman oy |
|
|
|
#101 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriSufi mezhebimin nesin sorarsın Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Gözlüye gizli yok ya sen ne dersin Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Eğnimize kırmızılar giyeriz Halimizce her manadan duyarız Katarda İmam Cafer'e uyarız Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Her kimin ki çerağını Hak yakar Mümin olanları katara çeker Aslımız On İki İmama çıkar Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Biz tüccar değiliz alıp satmayız Erkan gözetiriz yoldan sapmayız Gönlümüz ganidir kibir tutmayız Biz Muhammed Ali Diyenlerdeniz Muhammed Ali'dir kırkların başı Uralım Yezid'e laneti taşı Hünkar Hacı Bektaş Veli'dir eşi Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Baharda açılır gonca gülümüz Ol dergaha doğru gider yolumuz On İki İmam ismin okur dilimiz Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz Şah Hatayi'm eydür Muhammed Ali Onlardan öğrendik erkanı olu Ali Muhammed'dir Muhammed Ali Biz Muhammed Ali diyenlerdeniz |
|
|
|
#102 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBizden ayağ kesen gözel Dur gel nazlana nazlana Bala nazlana nazlana Aşığından küsen gözel Dur gel nazlana nazlana Bala nazlana nazlana Sen gel nazlana nazlana Dur gel nazlana nazlana Ceyran nazlana nazlana Ay hanım nazlana nazlana Aşığ söhbet sazsız olmaz Gözel gelin nazsız olmaz Dost arası sözsüz olmaz Dur gel nazlana nazlana Bala nazlana nazlana Sen gel nazlana nazlana Dur gel nazlana nazlana Ceyran nazlana nazlana Ay hanım nazlana nazlana Men seni gadrini billem Sensiz çetin deyip güllem Sen gelmezsen özüm gellem Dur gel nazlana nazlana Bala nazlana nazlana Sen gel nazlana nazlana Dur gel nazlana nazlana Ceyran nazlana nazlana Ay hanım nazlana nazlana Boyu uca beli ince De kim sever seni mence Bize bari gel bu gece Dur gel nazlana nazlana Bala nazlana nazlana Sen gel nazlana nazlana Dur gel nazlana nazlana Ceyran nazlana nazlana Ay hanım nazlana nazlana |
|
|
|
#103 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBizden ayak kesen gözel Dur gel nazlana nazlana Aşığından küsen gözel Dur gel nazlana nazlana Aşık söhbet sazsız olmaz Gözel gelin nazsız olmaz Dost arası sözsüz olmaz Dur gel nazlana nazlana Men senin gadrini billem Sensiz çetin deyib güllem Sen gelmesem özüm gellem Dur gel nazlana nazlana Boyun uca belin ince Heç kim sever seni mence Söz verdin gelmedin gece Dur gel nazlana nazlana Tülek terlan keklik fere Ohuyur yarı ezbere Yazık Aşıg Elesger'e Dur gel nazlana nazlana |
|
|
|
#104 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBu dağda maral gezer Telini darar gezer Men yarime neyledim (Aybalam) Yar mennen kenar gezer Dağlarda çiçek ay Gülebatın Hamudan göyçek ay Gülebatın Doldur ver içek ay Gülebatın Ezizim od yandırmaz Yar seni od yandırmaz Ele ki sen yandırdın (Aybalam) Her od meni yandırmaz Dağlarda çiçek ay Gülebatın Hamudan göyçek ay Gülebatın Doldur ver içek ay Gülebatın Ezizin gözlerine Sürme çek gözlerine Özün özüne gurban (Aybalam) Gözlerim gözlerine Dağlarda çiçek ay Gülebatın Hamudan göyçek ay Gülebatın Doldur ver içek ay Gülebatın Cigaram yana yana Od düştü şirin cana Gorhuram goyup gedem (Aybalam) Galaram yana yana Dağlarda çiçek ay Gülebatın Hamudan göyçek ay Gülebatın Doldur ver içek ay Gülebatın |
|
|
|
#105 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriMen aşig gözlerine Sürme çek gözlerine Özüm özüne gurban a ceyran Gözlerim gözlerine Dağlarda çiçek ay Gülebetin Hamıdan göyçek ay Gülebetin Doldur ver içek ay Gülebetin hey Ezizim od yandırmaz Yar seni od yandırmaz Ele ki sen yandırdın a ceyran Heç ve'de od yandırmaz Dağlarda çiçek ay Gülebetin Hamıdan göyçek ay Gülebetin Doldur ver içek ay Gülebetin hey Papirosum yana - yana Od salır şirin cana Gobup seni gederem a ceyran Galarsan yana - yana Dağlarda çiçek ay Gülebetin Hamıdan göyçek ay Gülebetin Doldur ver içek ay Gülebetin hey |
|
|
|