Azerbaycan Türkü Sözleri |
|
|
#61 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriAy saçı burma Uzakta durma Gel ay sevgilim Boynunu burma Dağda duman yeri var Kaşta keman yeri var Yarim benden incinmiş Dinip danışmayır Duman yeri var Güllü yazımsan Hoş avazımsan Gel ay sevgilim Telli sazımsan Dağda duman yeri var Kaşta keman yeri var Yarim benden incinmiş Dinip danışmayır Duman yeri var |
|
|
|
#62 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriAy nazenin derdin menim canımı Az galıb incelde ay üze üze Alıbsan elimden din imanımı Müştag eyleyibsen ay üze üze Yar meskenim astanadı derdi mi Kamil bağban gül ü bağın derdi mi Ay bi-mürvet derdin menim derdimi Artırıb yetirib a yüze yüze Yazıg Elesger'i oda salıbdı Felek gözden salıb o da salıbdı Çeşme kenarında oda salıbdı Cumub sona kim ay üze üze |
|
|
|
#63 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriGezib dolaşsan da uzag elleri Meni de yadına sal ay vefasız Herden mizrab vurub könül sazıma Onu hezin-hezin çal ay vefasız Unutmag isterem olub-keçeni Barı üreyimden ohlama meni Özün de bilirsen sevirem seni Arada könlümü al ay vefasız Fürset verme kimse meni sınaya Dil-ağıza salıb bizi gınaya Hanı derd ehli ki derdden anlaya Yolunu yolumdan sal ay vefasız Herden barışırsan, herden küsürsen Herden bile-bile meni üzürsen Ayrılmağa behanemi gezirsen Demerem yanımda gal ay vefasız Sene güvenmişdim sarsırtdın meni Bilmedim tanıya bilmedim seni Ne vahtdır arayıb sormusan meni Barı son nefesde gel ey vefasız |
|
|
|
#64 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü Sözleriİnanmışdım sözerine Gelbindeki gözerine Dünya gopsa gözerine Görünmerem ay yalancı Goy ezablar menim olsun Sevgi sene genim olsun Sözün imdad günün olsun Bürünmerem ay yalancı Men sene inandım Başına dolandım Her sözüne gandım Ne bieydim yalandı Ee bildim bağlı dilin Meni oda saldı dilim Sensiz galan ilk eşgimin Düşmeniyem ay yalancı And içirdin sübh çağına Eşgimizin cırağına Lap tanrı olacağına Sürünmerem ay yalancı |
|
|
|
#65 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriAylı gece serin külek göy çemen Dört yanımız etır saçar yasemen Ancah meni bu dertlere gargeden Ne çemendir ne çiçehdir Sen sen sen sen sen sen a gülüm Sen sen sen sen sen sen Bir söz ahır dudağıma dilimden Canan değil can bilirem seni men Gece gündüz şu sinemde döğünen Ne könüldür ne ürehdir Sen sen sen sen sen sen a gülüm Sen sen sen sen sen sen |
|
|
|
#66 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBaşına döndüğüm vefalı dilber Yanıl yanakların gülen ayrılıb Bülbül gibi ah-fegan çegerem Siyah zülfün sag u soldan ayrılıb Şehladı gözlerin gamandı kaşın Yandırır cismimi süzgün bakışın Şehd şeger dilin mirvari dişin Kaymak dodakların baldan ayrılıb Şair Veli deyer zülfleri deste Tavus tamaşalı bir boyu püste Kız gelin yıgnagı bulağın üste Yaşıl baş sonadı gölden ayrılıb |
|
|
|
#67 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriFikrimden geceler yatabilmirem Bu fikri başımdan atabilmirem Neyleyim ki sene çatabilmirem Ayrılık ayrılık aman ayrılık Her bir dertten ala yaman ayrılık Uzundur hicrinle kara geceler Bilmirem men kendim hara geceler Bir oktur kalbime yara geceler Ayrılık ayrılık aman ayrılık Her bir dertten ala yaman ayrılık |
|
|
|
#68 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriHicrinden geceler yatabilmirem Bu fikri başımdan atabilmirem Neyneyim ki seni tapabilmirem Ayrılıg ayrılıg aman ayrılıg Her bir dertten olar yaman ayrılıg Uzundur hicrinden gara geceler Bilmirem men gedim hara geceler Vurubdur gelbime yara geceler Ayrılıg ayrılıg aman ayrılıg Her bir dertten olar yaman ayrılıg |
|
|
|
#69 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriBahar faslı yaz ayları gelende Bülbül de müştagdı yazdan ayrılmaz Bizim yerde ördek oynar gazınan Aşığın söhbeti sazdan ayrılmaz Sona kimi sığal verib teline Gendnen şeker ezilibdi diline Ele gızlar var ki deymez geline Ele gelin var ki gızdan ayrılmaz Bölük bölük olup türfe gözeller Siyah zülfün dal gerdene düzeller Gatarlaşıb geden sona gözeller Öler Aşıg Gasım sizden ayrılmaz |
|
|
|
#70 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriAy gız gezme aralı Könlüm senden yaralı Gözlerine heyranam Azerbaycan maralı Sen bulag üste gelende Gıygacı bahıb gülende Aldın sebri gerarımı Azerbaycan maralı Men gurbanam gözlere Şirin şirin sözlere Bir gonag gel bizlere Azerbaycan maralı O güne gurban keserem Gelmesen senden küserem Gezerem senden aralı Azerbaycan maralı Gedek gırh gız yaylağına Maral ceyran oylağına İnek isa bulağına Azerbaycan maralı Turş su olsun yaylağımız Gözel şuşa oylağımız Sen olaydın gonağımız Azerbaycan maralı *** Mehmet Özbek, "Folklor ve Türkülerimiz" adlı kitabında türküyü şu şekilde aktarmaktadır (Yayın No 91, s 125-126)Ay gız gezme aralı Etme könlüm yaralı Gözlerine heyranam Azerbaycan maralı O güne gurban keserem Gelmezsen sennen küserem Gezmerem sennen aralı Azerbaycan maralı Men kurbanam gözlere Şirin şirin sözlere Bir konak gel bizlere Azerbaycan maralı O güne gurban keserem Gelmezsen sennen küserem Gezmerem sennen aralı Azerbaycan maralı |
|
|
|
#71 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriAzerbaycan Azerbaycan Ey kahraman evladın şanlı vatanı Senden ötürü can vermeye cümle hazırız Senden ötürü kan dökmeye cümle hazırız Üç renkli bayrağınla mes'ud yaşa Binlerle can kurban oldu Sinen harabe meydan oldu Hukukundan kaçan asker Hara bir kahraman oldu Sen olasın gülistan Sana her an can kurban Sana bin bir muhabbet Sinende tutmuş mekan Namusunu hifz etmeye Bayrağını yükseltmeye Cümle gençler müstaktır Şanlı vatan şanlı Vatan Azerbaycan Azerbaycan |
|
|
|
#72 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriKuşluk vaktine kadar geceler boyu Savrularak okuduğum yine Şehriyar Ala ceylanlara benzer hep Azeri türküler Dinlediğim tar Ayrılmaz başımdan bırakmaz beni artık Selamsız sabahsız bir efkar Ve yüreğim bin yıllık destanlarla tutuşur Büyür Azerbaycan kadar Azerbaycan Dedem Korkut şafağı Mübarek dilimi süt gibi sağar Bazen rüzgar olur iliklerimde Bazen yağmur gibi üstüme yağar Götür beni Aras Al beni Hazar Oğuz'u Oğuzdan başka kim anlar Yaram derin merhemim yok vaktim dar Bir destan yazar gibi yaz beni Hazar Duy beni Bahtiyar Duy beni Şahmar Geçen zaman üstüne dökülen kan üstüne Kılıç - kalkan üstüne Ve ağzı köpüren yeleli atlar üstüne Benim bir yeminim var Azerbaycan yüreğimde bir şahdamardır Ben Yakup gibiyim uzun yıllardır Onda Yusufumun kokusu vardır Ve hasreti gönlümde büyük Türkistan kadardır Ayettir kitabımda bayrağımda rüzgardır Azerbaycan yüreğimde şahdamardır Şimdi Azerbaycan'da mevsim bahardır Türküleri yine,baştanbaşa efkardır Düşlerime yağan kardır Boynu bükük bir diyardır Yardır Ağzı köpüren atlar üstüne yeminim vardır Azerbaycan yüreğimde bir şahdamardır |
|
|
|
#73 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü SözleriVakit dolanıp yüz yıl bin yıl geçse de Kısas kıyamete kalmaz azizim Kimseye dokunup ev yıkan olma Değmesen yılan da çalmaz azizim Gözden yaş çıkar mı yürek dolmasa Bahar göç eylemez çiçek solmasa Yürekten haline yanan olmasa Yüreksiz yadına salmaz azizim Azaflı derdine dermanın ola Toylar meclisinde devranın ola Öz elin vatanın öz kanın ola Özgeden havadar olmaz azizim |
|
|
|
#74 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü Sözleri(Erkek) Bağında üzüm galdı üzüm galdı Yemedik üzüm galdı üzüm galdı İki emmim gızının (aleyli aleyli) Birinde gözüm galdı (aleyli aleyli hey hey hey) (Kadın) Ayağında mesi var mesi var Gümüşden düğmesi var düğmesi var Goymir gidem yanına (aleyli aleyli) Bir zalım nenesi var (aleyli aleyli hey hey hey) (Erkek) Gökte yıldız ellidir ellidir (Köğde ulduz ellidir ellidir) Ellisi de bellidir bellidir Aşnabazlık edenin (aleyli aleyli) Gözlerinden bellidir (aleyli aleyli hey hey hey) (Kadın) Azizim keten yahşi keten yahşi Geymeye keten yahşi keten yahşi Gezmeye garib ölke (aleyli aleyli) Ölmeye vatan yahşi (aleyli aleyli hey hey hey) Gökte yıldız yüzaltmış yüz altmış Mevlam neler yaratmış yaratmış Nenesini gözel gözel (aleyli aleyli) Kızın huri yaratmış (aleyli aleyli hey hey hey) |
|
|
|
#75 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Azerbaycan Türkü Sözleriİki dünya yeddi cahan helg eyledi yarandan Yeddi günü cem eleyib bir nişana bağladı Eyrileri doğruları eleyinde eyledi Yahşıları yamanları hagg divana bağladı Gözlerine işıg verdi ağ güneşden nur dedi Ele min harige verib yarat dedi gur dedi "İnsan oğlu çaşma yolu men verende sür" - dedi Yoh yerden bir can yaratdı ruhu cana bağladı Sorğusu var hagg yaradan torpağın da daşın da Sen ay Buta yahşı düşün yahşı galsın başında Gır gazanı Sırat körpü ahiretde garşıda Yahşılıg et yahşıları dür mekana bağladı |
|
|
|