Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ayetleri, haftanın

Cevap : Hatırlanması Gereken Ayetler....!

Eski 07-04-2009   #46
Cloud

Anne Baba

İSRÂ

23 –Rabbin şöyle buyurdu: Allah’tan başkasına ibadet etmeyin Anneye ve babaya güzel muamele edin
Şayet onlardan her ikisi veya birisi yaşlanmış olarak senin yanında bulunursa sakın onlara hizmetten yüksünme, “öff!” bile deme, onları azarlama, onlara tatlı ve gönül alıcı sözler söyle 24 – Şefkatle, tevazu ile onlara kol kanat ger ve şöyle dua et:
“Ya Rabbî, onlar küçüklüğümde nasıl beni ihtimamla yetiştirdilerse,
ona mükâfat olarak Sen de onlara merhamet buyur!”
------------
LOKMAN
14 –Biz insana, annesine babasına iyi davranmasını emrettik
Zira annesi onu nice zahmetlerle karnında taşımıştır
Sütten kesilmesi de iki yıl kadar sürer
İnsana buyurduk ki: “Hem Bana, hem de annene babana şükret!
unutma ki sonunda Bana döneceksiniz
--------------
AHKÂF
15 –Biz insana, anne ve babasına güzel muamele etmesini emrettik
Zira annesi onu nice zahmetlerle karnında taşımış ve nice güçlüklerle doğurmuştur
Çocuğun anne karnında taşınması ve sütten kesilmesi otuz ay sürer
Nihayet insan, gücünü kuvvetini bulup daha sonra kırk yaşına girince
“Ya Rabbî!” der, “Gerek bana, gerek anneme babama lütfettiğin nimetlerine şükür yoluna beni sevket
Senin razı olacağın makbul ve güzel iş yapmaya beni yönelt ve bana salih, dine bağlı, makbul nesil nasib eyle!
Rabbim! Senin kapına döndüm, ben sana teslim olanlardanım

Eski 07-04-2009   #47
Cloud

Cennet-Cehennem

NÂZİÂT 37 – Artık kim azdıysa,

38 – Âhireti unutup dünya zevkini tercih ettiyse,
39 – Onun varacağı yer, olsa olsa cehennemdir!
40 – Ama kim Rabbinin divanında durmaktan korkarsa,
ve nefsini heva ve hevese uymaktan dizginlerse,
41 – Onun varacağı yer de olsa olsa cennettir
---
YûNUS 26 – İyi ve güzel davranışlarda bulunanlara en güzel mükâfat
yani cennet ile daha da fazlası (olarak Allah’ın cemalini görmek) var
Onların yüzlerine ne bir leke bulaşır, ne de bir zillet! İşte onlar cennetliktir
Onlar orada ebedî kalacaklardır
---
MÜ’MİNûN
104 – Orada yüzlerini alevler yalar da, ateş dudaklarını yaktığında, dişleri açıkta kalıverir
---
TûR
17 – Müttakiler ise cennetlerde nimet içindedirler
18 – Rab’lerinin kendilerine verdikleriyle sefa sürerler Rab’leri onları yakıcı ateşin azabından korumuştur
19-20 – Ve onlara denilir ki: “Dünyada yaptığınız güzel davranışlardan ötürü: Yiyin, için, afiyetler olsun!”
Onlar sıra sıra dizilmiş koltuklara yaslanırlar Kendilerine temiz ve güzel hurileri de eş yaparız [37,44]
21 – Kendileri iman edip zürriyetleri de iman ile kendilerinin izinden gidenlerin nesillerini de kendilerine kavuştururuz
Onların emeklerinden hiçbir şeyin mükâfatını eksiltmeyiz Onlardan her biri kazandığı güzel neticeleri ile daimdir [74,38-40; 13,23]
Verdiğimiz mâna Ebu’s-suûd’un tercihidir Müfessirlerin çoğu ise şöyle derler: “Her nefis, kazançları karşılığında bir rehindir” Allah’ın insana bahşettiği sıhhat, mal, mülk, kabiliyetler âdeta O’nun kullarına verdiği borç durumundadır Borçlunun teminatı ise kişinin nefsidir Kim bu nimetleri meşrû şekilde kullanıp sevap kazanarak borcunu öderse rehin olan nefsini kurtaracak, aksi halde mahpus kalacaktır
22 – Onlara canlarının istediği meyve ve et çeşitlerinden bol bol veririz [56,20-21] {KM, Matta 8,11; Luka 13,29; Vahiy 19,9}
23 – Onlar orada meşrubat dolu kadehleri elden ele dolaştırırlar Bunları içmede ne saçma sapan konuşma olur, ne de günaha girilir
24 – Etraflarında kendi hizmetlerine tahsis edilmiş, sedef içinde saklı inci gibi pırıl pırıl civanlar dolaşır
25 – Birbirlerinin yanına gelip şöyle sorup sohbet etmeye başlarlar
26-27 – Biz dünyada, ailemiz içinde iken sonumuzdan endişe ederdik Ama şükürler olsun ki Allah bize lütfetti ve bizi, o kavuran ateşten korudu
Semûm: çok sıcak rüzgâr anlamına gelip cehennemden yükselecek olan yakıcı alevlerin sıcak rüzgârı, vücudun içine işleyen alev mânasına gelir
28 – Çünkü biz daha önce Allah’a dua ve ibadet eder, bizi ateşten korumasını niyaz ederdik Gerçekten O, berr’dir, rahîmdir (hayırların kaynağıdır, merhamet ve ihsanı boldur)
---
ENBİYÂ47 – Biz kıyamet gününe mahsus, öyle doğru ve hassas teraziler koyacağız ki hiçbir kimseye zerre kadar haksızlık edilmez Hardal tanesi ağırlığınca da olsa, yapılan iyi veya kötü işi oraya getirip tartarız Hesap görücü olarak Biz fazlasıyla yeteriz
---
28 – Dalbastı kirazlar,
29 – Dolgun salkımlı muzlar,
30 – Yayılmış gölgeler 31 – Şırıl şırıl akan sular 32-33 – Tükenmeyen, eksilmeyen, hiçbir surette esirgenmeyen birçok meyveler içindedirler
34-35 – Onlara, pek değerli eşler de verdik Biz o eşleri, yepyeni bir yaratılışla yaratıp, sûret ve sîretlerini son derece güzelleştirdik
Yepyeni yaratılışa mazhar olanlar, bir hadis-i şerife göre, dünyada kocakarı olarak vefat etmiş olan eşlerdir
Yaşlı bir kadın Peygamber Efendimize: “Ya Resulallah, beni cennete yerleştirmesi için Allah’a dua eder misin?” dedi O: “İhtiyarlar cennete giremez!” buyurunca kadın ağlayarak huzurundan ayrıldı Az sonra Efendimiz: “Ona söyleyin ki cennete, bu yaşlı haliyle giremez Zira Allah Teâla: “Biz, o eşleri yepyeni bir yaratılışla yarattık () buyurur
---
ENBİYÂ 46 –Eğer onlara Rabbinin azabından bir esinti bile dokunsa: “Eyvah, yazıklar olsun bize, biz gerçekten kendimizi bu azaba müstahak etmekle kendimize zulmetmişiz!” derler
---
TAHRîM 6 – Ey iman edenler! Kendilerinizi ve ailenizi yakıtı insanlarla taşlar olan o müthiş ateşten koruyun!
Onun başında heybetli, sert ve şiddetli melekler olup onlar asla Allah’a isyan etmez ve kendilerine verilen bütün emirleri tam yerine getirirler
---
RA’D23-24 – O güzel âkıbet Adn cennetleri olup, onlar babalarından, eşlerinden ve nesillerinden iyi olanlarla birlikte o cennetlere girerler
Öyle ki melekler de her kapıdan yanlarına varıp: “Sabretmenize karşılık size selamlar, selametler! Dünya diyarının ne güzel âkıbetidir bu!” diyecekler

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #48
Cloud

MAİDE 9- Allah, iman edenlere ve salih amel işleyenlere şöyle vaad etmiştir: Onlar için mağfiret ve büyük bir mükafat vardır10- İnkâr eden ve âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte onlar, cehennemliktirler

NİSA57- İman edip salih ameller işliyenleri ise, altlarından ırmaklar akan cennetlere koyacağız Orada ebedî olarak kalacaklar Onlara orada tertemiz eşler vardır Onları, koyu gölgeler altında bulunduracağız

GÂŞİYE 1 – Gâşiye’nin,
dehşeti her tarafı saracak olan o felâketin mahiyeti hakkında elbet sen de bilgi sahibi oldun
2 – Yüzler vardır o gün yere eğilmiştir, zelildir
3 – Yorgundur, bitkin mi bitkindir!
4 – Kızgın ateşe girerler
5 – Susayınca kaynar su kaynayan bir çeşmeden içerler
6 – Yiyecekleri sadece bir dikenden ibarettir
7 – Bu diken ne besleyicidir, ne de açlığı giderir
8 – Ama yüzler vardır, o gün mutludur,
9 – Emeklerinin neticesini almadan ötürü gayet memnundur
10 – Pek üstün ve pek muteber bir cennettedir
11 – Orada hiç boş söz işitmezler 12 – Orada akan berrak pınarlar
13 – Orada üstün, kıymetli tahtlar
14 – Hazırlanmış kadehler
15 – Dizilmiş koltuklar, yastıklar
16 – Yayılmış halılar ve döşemeler

NİSA173- İnanıp güzel işler yapanlara gelince, onların mükafatlarını eksiksiz ödeyecek ve lütfundan onlara daha fazlasını da verecektir Allah'a kulluktan çekinip büyüklük taslayanlara da şiddetli bir şekilde azab edecek ve onlar Allah'dan başka kendilerine ne bir dost, ne de bir yardımcı bulamayacaklardır

NİSA124- Erkek veya kadın, kim mümin olur da güzel amellerden işlerse, işte onlar cennete girerler Zerre kadar da haksızlığa uğratılmazlar

SÂFFÂT
43-47 – Naim cennetlerinde, karşılıklı tahtlar üzerinde otururlar
Kaynağından taze doldurulmuş, berrak mı berrak, içenlere pek hoş gelen,
içinde zararlı ve sersemletici şey olmayan, sarhoş da etmeyen içecekler,
dolu dolu kadehlerle etraflarında fır dönen hizmetçiler tarafından ikram edilir
48-49 – Yanlarında, kocalarından başkasının yüzüne bakmayan, yumuşak bakışlı, güzel gözlü, gün yüzü görmemiş yumurtanın pembe beyaz renginde eşleri de olacaktır
50 – Birbirleriyle sohbete girerler
51-53 – Derken biri der ki: “Sahi, benim de yakın bir arkadaşım vardı
Yanıma gelir, iğneli iğneli “Sen de mi,” derdi, “bu masala inananlar arasında yer alıyorsun? Yani biz ölüp çürümüş kemik, toz toprak haline geldikten sonra, biz mi dirilip hesap vereceğiz, buna da inanılır mı?”
54-57 – “Şimdi ister misiniz onu size göstereyim?” dedi Onlar da arzu edince, derhal bir tarama yapıp onu cehennemin tam ortasında buldu
“Vallahi,” dedi “nerdeyse beni de düştüğün o helâke sürükleyecektin!
Rabbimin hidâyet nimeti yetişmeseydi, eli kolu kelepçeli getirilip o azaba atılanlardan olacaktım!” 58-61 – Sonra cennetteki arkadaşlarına dönerek: “O ilk ölümümüzden sonra artık bize burada ölüm olmayacak değil mi, o azap bize hiç ulaşmayacak değil mi?
Ne güzel! Şükürler olsun! İşte kurtuluş, işte büyük başarı diye buna derler
Çalışanlar, asıl, böyle bir başarı elde etmek için çalışsınlar!”
62-65 – “Şimdi iyi düşünün” buyurur Yüce Allah,
“Sonuç olarak böylesi bir mutluluk mu iyidir, yoksa zakkum ağacı mı?
Biz onu zalimler için bir dert ve azap yaptık
O öyle bir ağaçtır ki cehennemin ta dibinden çıkar Meyveleri: sanki şeytanların başları!”
66 – İşte o zalimler bunları yer ve karınlarını tıka basa doldururlar
67 – Zakkum yemeğinin üstüne, barsakları parçalayan irin karışık kaynar su içerler

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #49
Lou Salumé

Çok değerli bir paylaşım olmuş Teşekkürler
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #50
Cloud

Rica ederim Arkadaşım saol
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #51
Cloud

DUHÂN
51-57 –Müttakiler güvenli bir makamdadırlar:

Bahçelerde ve pınar başlarındadırlar
İnce ipekten ve parlak atlastan elbiseler giymiş olarak karşılıklı otururlar
Hem Biz onları güzel gözlü hurilerle evlendiririz
Onlar canlarının çektiği her meyveden rahatlıkla isterler
İlk ölüm dışında artık orada ölüm tatmazlar
Allah kendilerini, tarafından bir lütuf eseri olarak cehennem azabından korur
İşte en büyük mutluluk, en büyük başarı budur

KEHF 30 – İman edip güzel ve yararlı işler yapanlara gelince,
şu bir gerçek ki Biz güzel iş yapanların işlerini asla zayi etmeyiz
31 – İşte onlara, içlerinden ırmaklar akan Adn cennetleri vardır
Orada tahtlar üzerine kurularak kendilerine altın bilezikler takılacak, ince ve kalın ipekten yeşil elbiseler giyecekler
Tahtlara kurulacaklar
Ne güzel mükâfattır bunlar ve ne güzel bir meskendir o cennet!

ANKEBÛT
58 – İman edip güzel ve makbul işler yapanları, cennetin yüksek köşklerine yerleştireceğiz
İçinden ırmaklar akan o cennetlere, onlar devamlı kalmak üzere gireceklerdir
İyi iş yapanların mükâfatları ne güzel!
59 –Onlar, sabreden ve yalnız Rab’lerine dayanıp güvenen müminlerdir

HİCR
45 – Şeytana uymaktan korunan müttakiler ise cennetlerde ve pınar başlarındadırlar
46 – “Esenlikle, emin olarak girin oraya” (denir onlara)
47 – Onların kalplerindeki kini söküp çıkarmışızdır Dost ve kardeş olarak, divanlar üzerinde karşı karşıya otururlar
48 – Orada kendilerine hiç bir zahmet ve meşakkat dokunmaz, oradan hiç çıkarılmazlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #52
Cloud

Dua

A’RÂF55 –Rabbinize için için yalvararak, başka nazarlardan uzak, gizlice dua edin Gerçekten O, haddi aşanları hiç sevmez

ŞûRÂ
26 – Hem iman edip makbul ve güzel işler yapanların dualarına karşılık verir, hatta lütuf ve ihsanından onların ödüllerini artırır Kâfirlere ise şiddetli bir azap vardır

FURKAN
77 –De ki: “Duanız olmazsa Rabbim size ne diye değer versin ki?

MÜ’MİN
60 – Rabbiniz buyurdu ki: “Bana dua edin ki size karşılık vereyim
Zira Bana ibadet, yani dua etmeyi kibirlerine yediremeyenler, zelil ve rezil olarak cehenneme gireceklerdir

MÜ’MİNûN
118 –Öyleyse ey Resulüm ve ey mümin! Sen şöyle dua et:
“Ya Rabbî, Sen bizi affet, Sen bize merhamet et
Zira merhamet edenlerin en hayırlısı Sensin Sen!”

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #53
Cloud

Dünya

2189 - Hz Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalâtu vesselam)'ın Adbâ adında bir devesi vardır Bu bütün yarışları kazanırdı Bir gün binek devesi üzerinde bir bedevi geldi ve yarışta Adbâ'yı geçti Bu durum Ashâb'ın ağrına gitti Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm), üzüntülerini yüzlerinden okuyunca şu açıklamayı yaptı:

"Yeryüzünde, yükselttiği herşeyi arkadan alçaltmak Allah üzerine bir haktır"
Buhârî, Cihâd 59, Rikâk 38; Ebü Dâvud, Edeb 9, (4802); Nesâî, Hayl 14, (6, 227)

5817 - Hz Enes radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam'a soruldu: "Mü'minlerden hangisi efdal (enfaziletli)dir?"
"Ahlakça en güzelleridir!" cevabını verdi Tekrar soruldu:
"Pekiyi, mu'minlerden hangisi en akıllıdır?"
"Ölümü en çok zikreden ve kendilerine gelmezden önce onun için en iyi hazırlığı yapanlardır İste akıllılar bunlardır"

5335 - Seddad Ibnu Evs radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Akıllı kimse, nefsini muhasebe eden ve ölümden sonrası için çalışandır Aciz de, nefsini hevesinin peşine takan ve Allah'tan temennide bulunan kimsedir"
Tirmizi, Kiyamet 26, (2461)

1947 - Katade Ibnu Nu'man (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Allah bir kulu sevdi mi, onu dünyadan korur Tıpkı sizden birinin hastasına suyu yasaklaması gibi"
Tirmizi, Tibb 1, (2037)

4487 - Rezin şunu ilave etmiştir: "Şefaatim, ümmetimden büyük günah işleyenler içindir Bir adamın ateşe atılması için emir verilir Giderken, (dünyada) susadığı zaman su vermiş olduğu adama rastlar, onu tanır ve ona:
"Benim için şefaat etmeyecek misin?" der Adam:
"Sen de kimsin?" diye sorunca:
"Ben sana falan falan gün su içirmedim mi?" der Öbürü bunu tanır ve (Allah nezdinde) onun lehinde şefaatte bulunur Adam da böylece geri çevrilir ve cennete gider"
Tirmizi, Kıyamet 11, (2437)

1653 - Ebu Zerr (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ben sizin görmediğinizi görür, işitmediğinizi işitirim Nitekim sema uğuldadı, uğuldamak da ona hak oldu Semada dört parmak sığacak kadar boş bir yer yoktur, her tarafta Allah'a secde için alnını koymuş bir melek vardır Allah'a yemin olsun, benim bildiğimi siz bilse idiniz az güler, çok ağlardınız, yataklarda kadınlarla telezzüz etmezdiniz, yollara, çöllere dökülür, (belanızı defetmesi için) Allah'a yalvar yakar olurdunuz"
Ebu Zerr (radıyallâhu anh) ilâve etti:"Keşke sökülen bir ağaç olsaydım" Tirmizî, Zühd 9, (2313); İbnu Mâce, Zühd 19, (4190)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #54
Cloud

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: " Benim misâlimle sizin misâliniz, şu temsile benzer: Bir adam var ateş yakmış Ateş etrafı aydınlatınca, kelebekler ve aydınlığı seven bir kısım hayvanlar bu ateşe kendilerini atmaya başlarlar Adamcağız onları kurtarmaya çalışır Ancak hayvanlar galebe çalarak çoklukla ateşe atılırlar Ben ateşe düşmemeniz için belinizden yakalıyorum, ancak siz ateşe ateşe koşuyorsunuz"
Buhârî, Rikâk 26, Enbiya 40; Müslim, Fezâil 17, (2284); Tirmizî, Emsâl 7, (2877)

1945 - İbnu Mes'ud (radiyalllahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in yanına girmiştir Onu bir hasır örgünün üzerinde uyumuş buldum Hasır, (vücudunun açık olan) yan taraflarında izler bırakmıştı
"Ey Allah’ın Resulü dedim, sana bir yaygı temin etsek de hasırın üstüne sersek, onun sertliğine karsı sizi korusa!"
"Ben kim, dünya kim Dünya ile benim misalim, bir ağacın altında gölgelenip sonra terk edip giden yolcunun misali gibidir"
Tirmizi, Zuhd 44, (2378)

1942 - Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Dünya mel'undur, içindekiler de mel'undur, ancak zikrullah ve zikrullah'a yardımcı olanlarla alim veya muteallim hariç"
Tirnizi, Zuhd 14, (2323); Ibnu Mace, Zuhd 3, (4112)

5337 - Hz Huzeyfe radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Hamr (sarhoş edici içki), günahın her çeşidinin kaynağıdır Kadın, şeytanın oltasıdır, dünya sevgisi her çeşit hatanın başıdır"

1941 - Yine Ebü Said (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resülullah (aleyhissalatü vesselâm) buyurdular ki: ‘Dünya tatlı ve hoştur AIIah sizi ona vâris kılacak ve nasıl hareket edeceğinize bakacaktır Öyleyse dünyadan sakının, kadından da sakının! Zira Beni İsrail'in iIk fitnesi kadın yüzünden çıkmıştır"
Müslim, Zikr 99, (2742); Tirmizi, Fiten 26, (2192); İbnu Mâce, Fiten 19, (4000)

7209 - Sehl Ibnu Sa'd radiyallahu anh anlatıyor: "Biz (hacc sırasında) Zulhuleyfe'de Resulullah aleyhissalatu vesselam ile beraberdik O, birden şişkinlikten ayağı havaya kalkmış bir davar ölüsüyle karsılaştı Bunun üzerine:
"Şu laşenin, sahibine ne kadar değersiz olduğunu görüyor musunuz? Nefsimi elinde tutan Zat-i Zulcelal'e yemin olsun, şu dünya, Allah yanında, bunun sahibi yanındaki değersizliğinden daha değersizdir Eğer dünyanın Allah katında sivrisineğin kanadı kadar değeri olsaydı, kafire ondan ebediyen tek damla su içirmezdi" buyurdular"

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #55
Cloud

7265 - Hz Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Eğer ademoğlunun iki vadi dolusu malı olsaydı bir uçuncusunu isterdi Onun nefsini ancak toprak doldurur Allah tövbe edenlerin tövbesini kabul eder"

398 - İbnu Mes'ud (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bir keresinde, "Hanginiz, varisinin malını kendi malından daha çok sever?" diye sordu Cemaat: "Ey Allah’ın Resulü içimizde, herkes kendi malını varisinin malından daha çok sever" dediler Bunun üzerine: "Öyleyse şunu bilin: Kişinin gerçek mali hayatında gönderdiğidir Geriye koyduğu da varislerinin malidir"
Buhari, Rikak 12; Nesai, Vesaya 1, (6, 237-238)

5022 - İbnu Abbas radiyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam:
"Sizler Allah'a yalınayak, bedenleriniz çıplak haşr olunacaksınız!" buyurdular"

7264 - Hz Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "İhtiyar kimsenin kalbi iki şeyin sevgisinde daima gençtir: "Hayat sevgisi, çok mal sevgisi"

396 - Abdullah İbnu's-Sihhir (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah Bana: "İnsanoğlu malım malım der Halbuki ademoğlunun yiyip tükettiği, giyip eskittiği ve sağlığında tasadduk edip gönderdiğinden başka kendisinin olan neyi var? Gerisini ölümle terk eder ve insanlara bırakır"
Muslim, Zuhd 3, 4, (2958); Nesai, Vesaya 1 (6, 238); Tirmizi, Tefsir, Tekasur, (3351)

638 - Hz Enes (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Ademoğlu ihtiyarladıkça onda iki şey gençleşir: Mala karsı hırs ve hayata karsı hırs"
(Buhari, Rikak 5; Muslim, Zekat 115, (1047); Tirmizi, Zuhd 28 (2340), : Ibnu Mace, Zuhd 27, (4234)

1640 - hz Enes (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Ademoğlu için iki vadi dolusu mal olsaydı, mutlaka bir üçüncüyü isterdi Ademoğlunun iç boşluğunu ancak toprak doldurur Allah tövbe edenleri affeder"
Buhari, Rikak 10; Muslim, Rikak 116, (1048); Tirmizi, Zuhd 27, (2338)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #56
Cloud

1639 - Ka'b Ibnu Malik (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resululullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Bir sürüye salınan iki aç kurdun sürüye verdiği zarar, kişinin mal ve şeref hırsıyla dine verdiği zarardan daha fazla değildir"
Tirmizi, Zuhd, 43, (2377)
Manası sudur: Kişinin mal ve şeref için gösterdiği hırs veya bu iki şeye olan sevgisi dine fesada ve zarar getirir, tıpkı aç iki kurdun hiçbir engelleme olmadan sürüye salındığı zaman hasıl edecekleri zarar gibi

5033 - Ebu Berse radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kıyamet günü, dört şeyden sual edilmedikçe, kulun ayakları (Rabbinin huzurundan) ayrılamaz:
-Ömrünü nerede harcadığından,
-Ne amelde bulunduğundan,
-Malını nerede kazandığından ve nereye harcadığından,
-Vücudunu nerede çürüttüğünden"
Tirmizi, Kıyamet 1, (2419)

5034 - Ebu Sa'id ve Ebu Hureyre radiyallahu anhuma anlatıyorlar:
"Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kıyamet günü kul (hesap vermek üzere huzur-u ilahiye) getirilir Allah Teala Hazretleri:
"Ben sana kulak, göz, mal ve evlat vermedim mi? Sana hayvanları ve ekimi musahhar kılmadım mi? Seni bunlara baş olmak, onlardan istifade etmek üzere serbest bırakmadım mi? Acaba, benimle bugünkü Şu karsılaşmanı hiç düşündün mü?" diye soracak Kul da: "Hayır" diyecek Allah Teali Hazretleri: "Öyleyse bu gün ben de seni unutacağım, tıpkı senin (dünyada) beni unuttuğun gibi!" buyuracak"
Tirmizi, Kiyamet 7, (2430)

5465 - Yine Hz Enes radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ölüyü, (mezara kadar) üç şey takip eder: Ailesi, malı ve ameli Bunlardan ikisi geri döner, biri baki kalır: Ailesi ve malı geri döner, ameli kendisiyle baki kalır"
Buharı, Rikak 42; Muslim, Zuhd 5, (2960); Tirmizi, Zuhd 46, (2380)

İbnu Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) omuzumdan tuttu ve: "Sen dünyada bir garib veya bir yolcu gibi ol" buyurdu

4219 - Hz Cabir radiyallahu anh anlatıyor: "Uhud günü bir adam Resulullah aleyhissalatu vesselam'a sordu:
"Öldürülecek olsam, nereye gideceğim Ey Allah’ın Resulü?"
"Cennete!" cevabini alınca elindeki hurmaları fırlatıp attı (Kafirlerin içine dalıp) öldürülünceye kadar savaştı"
Buhari, Megazi 17; Muslim, imaret 143, (1899); Nesai, Cihad 31, (6, 33)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #57
Cloud

Edep ve Ahlak

1646 - Hz Ebu Hureyre (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Mü'minler arasında imanca en kamil olanı, ahlakça en güzel olanıdır En hayırlınız da ailesine hayırlı olandır"
Tirmizi, Rad11, (1162); Ebu Davud, Sunnet 16, (4682)

1647 - Hz Ebu'd-Derda (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Kıyamet günü, mü'minin mizanında güzel ahlaktan daha ağır basan bir şey yoktur Allah Teala hazretleri, çirkin düşük söz ve davranış sahiplerine buğzeder"
Tirmizi, Birr 62, (2003, 2004); Ebu Davud, Edeb 8, (4799);

1648 - Z Cabir (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Bana en sevgili olanınız, kıyamet günü de bana mevkice en yakın bulunacak olanınız, ahlakça en güzel olanlarınızdır Bana en menfur olanınız, kıyamet günü de mevkice benden en uzak bulunacak olanınız, gevezeler, boşboğazlar ve yüksekten atanlardır" (Cemaatte bulunan bazıları): "Ey Allah’ın Resulü! Yüksekten atanlar kimlerdir`?" diye sordular "Onlar mütekebbir (büyüklük taslayan) kimselerdir!" cevabini verdi"
Tirmizi, Birr '77, (2019)

7238 - Ebu Bekir radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Haya imandandır İman sahibi ise cennettedir

1642 - Ebu Saidi'l-Hudri (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) çadırdaki bakire kızdan daha çok haya sahibi idi Hoşlanmadığı bir şey görmüşse biz bunu yüzünden hemen anlardık"
Buhari, Edeb 77, Menakib 23; Muslim, Fedailu'n-Nebi 67, (2320)

1643 - Zeyd Ibnu Talha Ibnu Rukane (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Her bir dinin kendine has bir ahlaki vardır İslam’ın ahlaki hayadır"
Muvatta, Husnu'1-Hulk 9, (2, 905); Ibnu Mace, Zuhd 17, (4181, 4182)

1644 - Hz Enes (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Edepsizlik ve çirkin söz girdiği şeyi çirkinleştirir Haya ise girdiği şeyi güzelleştirir"
Tirmizi, Bir 47, (1975);Ibnu Mace, Zuhd 17, (4185)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #58
Cloud

Emri Bil Mağruf

970 - Hz Ebu Hureyre (radiyalahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'tan bir gün sordular:
"- Ey Allah’ın Resulü! Allah yolunda yapılan cihada hangi amel denk olur?"
" (Başka bir amelle) dedi, ona güç getiremezsiniz !"
Soruyu soranlar ikinci ve hatta üçüncü sefer tekrar sordular
Resulullah her seferinde ayni cevabı verip:
" (Bir başka amelle) ona güç getiremezsiniz!" dedi ve sonra şunu ilave etti:
" Allah yolundaki mücahidin misali (gündüzleri ve geceleri hiç ara vermeden oruç tutup, namaz kılan, Allah’ın ayetlerine de itaatkar olan ve Allah yolundaki mücahit, cihaddan dönünceye kadar namaz ve oruçtan hiç gevşemeyen kimse gibidir "
Buhari, Cihad 2; Muslim, Imaret 110, (1878); Tirmizi, Fed ilu'l-Cihad 1,

992 - Yahya Ibnu Said (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) (Bedir'de bizleri) cihada teşvik etti, cenneti hatırlattı Bu sırada Ensar'dan biri, elindeki hurmalardan yemekte idi Birden: "Ben şunları bitirinceye kadar oturacak olursam dünyaya fazla hırs göstermiş olacağım" dedi ve ellerindeki hurmaları fırlatarak kılıcını çekip öldürülünceye kadar savaştı"
Muvatta, Cihad 42, (2, 466); Buhari, Megazi, 17; Muslim, Imaret 145, (1901)

998 - Ebu Malik el-Es'ari (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdu ki:
"Kim Allah yolunda evinden ayrılır, sonra da öldürülür, yahut atı veya devesi (yere atıp) boynunu kırar veya bir zehirli sokar veya yatağında olur ise, Allah’ın dilediği hangi musibetle olmuş olursa olsun şehit olarak olur"
Ebu Davud, Cihad 15, (2499)

4646 - Yine Hz Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Kim bir hidayete davette bulunursa, buna uyanların sevaplarının bir misli ona gelir ve bu durum, onların ücretlerinden hiçbir şey eksiltmez Kim bir dalâlete çağrıda bulunursa, buna uyanların günahlarından bir misli de ona gelir ve bu onların günahlarından hiçbir eksiltme yapmaz"
Müslim, İlm 16, (2674); Tirmizi, İlm 15, (2676); Ebu Davud, Sünnet 7, (4609); Muvatta, Kur'an 41, (1, 218)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #59
Cloud

7169 - Ebu Sa'id radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri, Kıyamet günü kulu mutlaka hesaba çeker Hatta şunu da söyler: "Münkeri gördüğün zaman onu tatbik etmene mani olan şey ne idi?" Eğer Allah Teala hazretleri kula hüccetini söylemeyi telkin ederse kul söyle der: "Ey Rabbim! Ben senin rahmetini umdum ve insanlardan korktum (ve dinin reddettiği münkerlere müdahaleyi bu sebeple terk ettim)"

1002 - Hz Enes (radiyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Müşriklere karsı mallarınızla, canlarınızla ve dillerinizle cihad edin"
Ebu Davud, Cihad 18, 2504); Nesai,Cihad 1, (6, 7)

4089 - Sehl İbnu sa'd radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Vallahi, senin hidayetinle bir tek kişiye hidayet verilmesi, senin için kıymetli develerden müteşekkil sürülerden daha hayırlıdır"
Ebu Davud, Ilm 10, (3661); Buhari, Ashabu'n-Nebi 9; Muslim, Fedailu'l-Ashab 34, (2046)

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 07-04-2009   #60
Cloud

88 - Târık İbnu Şihâb anlatıyor: "Bayram hutbesini okuma işini namazdan öne alanın ilki Mervan'dır O, bu işe tevessül edince cemaatten birisi ayağa kalkarak: "Yanlış iş yapıyorsun, namazın hutbeden önce kılınması gerekir" dedi Mervan: "Artık o usül terkedildi" diyerek devam etmek istedi Ebu Saîdu'l-Hudrî ortaya atılarak: "Bu adam, üzerine düşen vazifesini yaptı Zira ben Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'in şöyle söylediğini işittim: "Sizden kim (sünnetimize uymayan) bir münker görürse (seyirci kalmayıp) onu eliyle düzeltsin Buna gücü yetmezse lisanıyla düzeltsin Buna da gücü yetmezse kalbiyle buğzetsin Bu kadarı imanın en zayıf mertebesidir"
Melâhim 17, (4340); Müslim, İman 78 (49); Ebu Dâvud; Salâtu'l-İydeyn 248 (1140); Tirmizî, Fiten 11 (2173); Nesâî, 17 (8, 111); İbnu Mâce, Fiten 20, (4013);

92 - Huzeyfe (radiyallahu anh) anlatıyor: Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Nefsimi kudret elinde tutan Zat'a kasem olsun, ya ma'rufu emreder ve münkerden de yasaklarsınız veya Allah’ın katından umumi bir bela göndermesi yakındır O zaman yalvar yakar olursunuz da duanız kabul edilmez"
Tirmizi, Fiten 9, (2170)

978 - Ebu Said (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) bir gün söyle dedi:
"Kim Rabb olarak Allah'tan, din olarak İslam’dan, peygamber olarak Muhammed'den razı ise ona cennet vacib olmuştur" Bu söz hayretime gitti ve:
"- Ey Allah’ın Resulü, bir kere daha tekrar eder misiniz?" dedim Aynen tekrar etti ve arkadan da şunu söyledi
" Bir başka şey daha var ki, Allah, onun sebebiyle, kulun cennetteki makamını yüz derece yüceltir Bu derecelerden ikisi arasındaki uzaklık sema ile arz arasındaki mesafe gibidir " Ben:
"- Öyleyse bu nedir`?" dedim Su cevabi verdi:
" Allah yolunda cihada, Allah yolunda cihad, Allah yolunda cihad!"
Muslim, Imaret 116, (1884); Nesai, Cihad 18, (6,19-20)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com