Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fıkralar, günümüze, kalan, osmanlıdan, tarihi

Osmanlı'dan Günümüze Kalan ... Tarihi Fıkralar

Eski 10-10-2012   #16
Prof. Dr. Sinsi

Ragıp Paşa sadrazamken bir gün işten bunalmış da nedimi Haşmet'e demiş ki:
- Ah Haşmet Bana öyle bir hizmet olsa ki hiçç işi bulunmasa!
Haşmet latife etmiş:
- Efendim öyle bir vazife var ama bilmem rağbet buyurulur mu?
- Nedir o işsiz vazife?
- Efendimizin imamlığı

Hükümdarın Vehmi

Sultan II Abdülhamit bütün zeka ve dirayetine rağmen vehimlerine kurban olmuş bir hükümdardır1880 yılında 3 aydan biraz fazla başvekalet mevkiinde bulunan Cenanizade Kadri Paşa, Edirne Valiliğine gönderilmiş ve 1844'te ölmüştü Zevcesi cenazesinni İstanbul'a getirilmesi için müracaat etmiş, fakat hakan razı olmamıştı Mabeyinden sadarete yazdırdığı garip bir tezkere ile "Emvatı İslamiyetin aher bir memlekete nakli meşru olmadığını" ileri sürdürmüştü Abdülhamid, ceddi Osman Gazi'nin naaşının Bursa'ya nakledildiğini, Fatih Sultan Mehmet'in Gebze civarında öldüğünü, Kanuni Sulatn Süleymen'ın cenazesinin ta Zigetvar'dan getirildiğini bilmez değildi Bu hadisede de vehmine kuban gitmiş, İstannbul'da yapılacak cenaze merasiimnde fazla bir kalabalık toplanacağından korkmuştu

Kendi Fetvanı Kendin Verdin

Cafer Çelebi, Yavuz Sultan Selim'in nişancılarındandı Yavuz kendisini sever ve hürmet gösterirdi Fakat Çaldıran zaferi sırasında Cafer Çelebi'nin de askeri isyana teşvik edenler arasında olduğu anlaşıldı O zaman hiç sesini çıkarmayan padişah, İstanbul'a gelince Cfer Çelebi'yi huzuruna çağırdı ve kendisine:
- Askeri isyana teşvik edenlere ne gibi ceza verilir Çelebi, dedi
Başına gelecekten haberi olmayan Cafer Çelebi:
- Eğer suçu sabit ise, o kimsenin derhal idamı gerekir, diye cevap verdi
Bunun üzerine Yavuz:
- Bre Çelebi, kendi fetvanı kendin verdin diyerek Cafer Çelebi'yi cellada teslim etti

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-10-2012   #17
Prof. Dr. Sinsi

Biber Mehmet Paşa

Osmanlı vezirlerinden Biber Mehmet paşa Budin'de valiyken, fakir bir adam yolunu kesip kendisinden sadaka istemiş Biber Mehmet Paşa, ardından gelen kahyaya azametle:
- Şu herife yarım akçe ver! diyerek yürümüş Ancak adam parayı almamış ve tekrar paşa'nın yanına sokularak:
- Paşa, Paşa! demiş, adın Biber olsa da dilin tatlı olsun!

Devlet Nasıl Çöker

Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi dönüşünde başveziri Piri Paşa'yı çağırır ve der ki:
- Bir çok memleket aldık Haremeyn-i Şerif'in hizmetkarıı olduk Allah'ın yardımı ile muhalif kimse kalmadı Böyle olunca devlet için daha batma tehlikesi var mıdır?
Piri Paşa cevap verir:
- İnşallah bu devlet böyle giderse batmaz Yalnız, sizden sonra evladınız zamanında sizde olmayan 3 şey meydana çıkar ise devlet çöker
Sözünü bitirmeden Yavuz araya girer:
- Bre kara Türk! Benim hazinemde hazine, kullarımda kul, sefere lazım alet ve hayvan, neyüm eksüktür? Bu 3 nesne ne ola ki, Devlet-i Aliyye'nin zevaline sebep ola?
Piri Paşa şöyle cevap verir:
- Evet şimdilik görünen eksik birşey yoktur İleride şu sayacağım 3 şey devlete musallat olursa, o zaman bu devletin karışıp yıkılması kaçınılmaz olur:
1- Devlet ahmak bir başvezire düşerse ( ne kadar da doğru)
2- Rüşvet yolları açılır ve bu sebepten mevki ve makamlar ehli olana verilmez ise ( tıpkı şimdiki zaman gibi)
3- Devleti idare edenler avratların muratları üzere hareket ederse( şimdi osmanlının yıkılmasındaki nedenlerden biri de budur zaten doğruya doğru )

Kılıçlar Parladığı Sürece

Bir Venedik elçisinin, Yavuz Sultan Selim Han'ın huzuruna kabulünden sonra, "Kılıcı öyle parlıyordu ki yüzünü göremedim" demisi, padişaha arzedilince cihan padişahı "Paşalarım, Osmanlı'nın kılıcı parladığı sürece düşmanların başı daima önde olur
Ama Allah korusun, bir kılıç kınına girer de paslanmaya başlarsa, o zaman bu kafalar yavaş yavaş dikleşir ve bir gün bize bakmaya başlar" der

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-10-2012   #18
Prof. Dr. Sinsi

Padişahın Şakası

Sultan IV Murat, düzeninden çıkan devlet idarsini yeniden yoluna yordamına koymak için pek sert davranmış, bu arada da halkının selameti için pek çok adam da öldürmüştü Bir defasında, halkın sokaklarda birbirine çarpmadan, itip kakmadan, dürtükleyip rahatsız etmeden gidip gelmesi için de bir ferman çıkardı, buna uymayanları ağır şekilde cezalandırmaya başladı

İşler enikonu yoluna girmişti bir gün olan biteni görmek için, bir hamal kılığında, Üsküdar'a geçti Karşıdan gelen bir yeniçeriye kasten ve hızla yüklendi adamın öfkelenip kendisi ile hırlaşmasını bekliyordu; fakat dev yapılı yeniçeri neferi büyük bir saygıyla yana çekildi:
- Bağışlayın Padişahım, görmedim, diye özür diledi
Sultan Murat şaşımıştı:
- Sen benim Padişah olduğumu nerden anladın? diye sordu ve şu cevabı aldı
- Aman Hünkarım; çıkarmış olduğunuz fermana uymamakk kimin haddine? hemen anladım ki buna uymayan kimse, olsa olsa Sultan Murat olur

Sağlam Devlet

Bir ecnebi mahfilde Osmanlı İmparatorluğu’nun hala sağlam olduğundan bahsediliyordu Fuat Paşa şöyle teyit etti:
- Evet, muhakkak ki sağlamdır Çünkü siz dışarıdan, biz içeriden yıkmaya çalışıyoruz da gene dayanıyor

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-10-2012   #19
Prof. Dr. Sinsi

Girit adasını kaça satarsınız ?
Keçecizade Fuat Paşa Osmanlı Devletinin çöküş döneminde devletine hizmet eden ,onur ve vekarını koruyan bir evlet adamı idi Paris'te Sefir (Büyükelçi) olarak bulunurken Fransız İmparatoru IIINapolyon Girit meselesiyle ilgili olarak gülerek şöyle der :

- Şu Girit adası sizin için büyük bir yük oldu Kaça satarsınız ?

Keçecizade hemen cevaplar :

- Aldığımız fiyata Haşmetmeab

Fransız İmparatoru kıpkırmızı olur Çünkü Girit binlerce şehidin kanı pahasına yıllarca süren savaşlar sonunda alınmıştı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com