![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Tonyukuk Âbidesi (Çeviri) (Birinci Taş) Batı yüzü [1] Bilge Tonyukuk ben özüm Tabğaç ilirige kılındım ![]() ![]() [1] Bilge Tonyukuk ben kendim Çin ilinde kılındım ![]() ![]() [2] Türk Budun kanın bulmayın Tabğaçda adrıldı, kanlandı ![]() ![]() [2] Türk milleti hanını bulmayıp Cinden ayrıldı, hanlandı ![]() ![]() [3] kanırigın kodup içikdirîg ![]() ![]() ![]() [3] hanını bırakıp teslim oldun ![]() ![]() ![]() [4] bod kalmadı ![]() ![]() ![]() [4] boy kalmadı ![]() ![]() ![]() [5] uduzuğma uluğı şad erti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] sevk eden büyükleri şad idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [6] börigser1, semiz buka torak buka tiyin bilmez ermiş tiyin anca sakındım ![]() ![]() [6] tekme atsa; semiz boğa, zayıf boğa olduğu bilinmezmiş derler diyip, öyle düşündüm ![]() ![]() [7] birle İltiriş Kağan boluyın biriye Tabğaçığ örîgre Kıtariyığ yırıya Oğuzuğ öküş Ök ölürti ![]() ![]() ![]() [7] ile beraber İltiriş Kağan olunca güneyde Çini, doğuda Kıtayı, kuzeyde Oğuzu pek çok öldürdü ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Güney yüzü [1] Kiyik yiyü tabışğan yiyü olurur ertimiz ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Geyik yiyerek, tavşan yiyerek oturuyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() [2] Körüg sabi antağ: Tokuz Oğuz budun üze kağan olurtı tir ![]() ![]() ![]() [2] Casusun sözü şöyle: Dokuz Oğuz milletinin üzerine kağan oturdu der ![]() ![]() [3] yonyur ermiş, kağanı alp ermiş ayğuçısı bilge ermiş, ol iki kişi bar erser sini Tabğaçığ ölürteçi tir men, örigre Kıtariyığ ölürteçi tir men, bini Oğuzuğ [3] vuruyormuş; kağanı cesur imiş; müşaviri bilici "niş; o iki kişi var olursa seni, Çini öldürecek derim; doğuda Kıtayı öldürecek derim; beni, Oğuzu [4] ölürteçi ök tir men, Tabğaç biridin yan teg, Kıtariy örigdin yan teg, ben yırıdınta yan tegeyin, Türk Sir budun yirinte idi yorımazun, usar idi yok kılalım3 [4] da öldürecek derim; Çin, güney taraftan hücum et; ben kuzey taraftan hücum edeyim; Türk Sir illeti, yerinde hiç yürümesin; mümkünse hep yok edelim derim ![]() [5] tir men ![]() ![]() ![]() [5] O sözü işitip gece uyuyacağım gelmedi, gündüz oturacağım gelmedi ![]() ![]() [6] kaltaçı biz ![]() ![]() ![]() [6] kala kalacağız ![]() ![]() ![]() ![]() [7] yoğun bolsar üzgülük alp ermiş ![]() ![]() [7] yoğun olsa kırmak zor imiş ![]() ![]() [8] Kağanım [ben] özüm Bilge Tonyukuk ötüntük ötünçümün eşidü birti ![]() ![]() ![]() ![]() [8] Kağanım benim kendimin Bilge Tonyukukun arz ettiği maruzatımı işiti verdi ![]() ![]() ![]() [9] [Süsi üç birig] ermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] Oğuz geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [10] Türk budunuğ Ötüken yirke ben özüm bilge Tonyukuk Ötüken yirig konmış tiyin eşidip biriyeki budun kurıyakı yırıyakı öriğreki budun kelti ![]() [10] Türk milletini Ötüken yerine, ben kendim Bilge Tonyukuk Ötüken yerine konmuş diye işitip 'üneydeki millet, batıdaki, kuzeydeki, doğudaki miI1et geldi ![]() Doğu Yüzü [1] İki birig ertimiz ![]() ![]() ![]() ![]() [1] İki bin idik ![]() ![]() ![]() ![]() [2] Şantung balıkka taluy ögüzke tegürtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] Şantung şehrine, denize ulaştırdım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] Artjukı Kırkız] küç[lüg kağan yağımız] boldı ![]() ![]() ![]() [3] Fazla olarak Kırgızın kuvvetli kağanı düşmanımız oldu ![]() ![]() ![]() [4] [kağanı alp ermiş] ayğuçısı bilge ermiş, kaçan [n]erig erser ölürteçi kök ![]() ![]() ![]() [4] kağanı kahraman imiş, müşaviri bilici imiş ne zaman bir şey olsa öldürecektir ![]() ![]() ![]() [5] [Türk budunı yime] bulğanç [timi]ş, Oğuzı yime tarkınç ol timiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [6] [İlk Kırkızk]a sü [les]er [yig er]miş tidim-Kögmen yolı bir ermiş ![]() ![]() ![]() ![]() [6] İlk olarak Kırgıza ordu sevk etsek iyi olur tedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [7] Eşit[t]im: Az yir y[olı?] Anı b[irle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [7] İşittim: Az ülkesinin yolu Anı boyunca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuzey Yüzü [1] ötündüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Arz ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] yoğuru [ıdıp] ı bar baş aşdımız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] çigneyi verip, ağaç olan tepeyi aştık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] Anı subk[a] bard[ımız] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [3] Anı suyuna vardık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] [Usın] sürigügün açdımız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [4] Uykusunu mızrak ile açtık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] Kırkızda yandımız ![]() ![]() [5] Kırgızdan döndük ![]() ![]() ![]() [6] bizni ölürteçi kök timiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [6] bizi öldürecektir demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [7] Katun yok bolmış erti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [7] Hatun yok olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [8] Bu siig ilt tidi ![]() ![]() ![]() ![]() [8] Bu orduyu sevk et dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [9] Üç körüg kişi kelti Sabi bir: Kağan sü taşıkdı, On Ok süsi kalışız taşıkdı tir ![]() ![]() ![]() [9] Üç casus geldi ![]() ![]() ![]() [10] kelti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [10] geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [11] Sü yorılım tideçi, unamarîg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [11] Orduyu yürütelim diyecek, kabul etmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!(İkinci Taş) Batı yüzü [1] Tılığ keliirti ![]() ![]() [1] Haberci getirdiler ![]() ![]() [2] yanalım, anğ ubutı yig tidi ![]() ![]() [2] dönelim, temiz edepli olmak iyidir dedi ![]() ![]() [3] keçe keltimiz ![]() ![]() ![]() [3] geçerek geldik ![]() ![]() ![]() [4] Öküş tiyin neke korkur biz? Az tiyin ne basmalım? Tegelim tidim ![]() ![]() [4] Çok diye niye korkuyoruz? Az diye ne kendimizi hor görelim? Hücum edelim dedim ![]() ![]() [5] örtçe kızıp kelti ![]() ![]() ![]() [5] ateş gibi kızıp geldi ![]() ![]() ![]() [6] korkmadımız, süngüşdümüz ![]() ![]() ![]() [6] korkmadık, savaştık ![]() ![]() ![]() [7] anda ölürti ![]() ![]() ![]() [7] orda öldürdüler ![]() ![]() ![]() [8] kelti, yükünti ![]() ![]() [8] geldi, baş eğdi ![]() ![]() ![]() [9] Biz yime süledimiz ![]() ![]() ![]() [9] Biz de Ordu sevk ettik ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Orhun Abideleri !! |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Orhun Abideleri !!Güney Yüzü [1] Temir Kapığka tegi irtimiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Demir kapıya kadar eriştik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] anda beriiki Suk başlığ Soğdak budun kop kelti, yükünti [ ![]() ![]() ![]() ![]() [2] ondan berideki Suk başlı Soğdak milleti hep geldi, baş eğdi ![]() ![]() ![]() [3] Tinsi Oğlı aytığma tağka tegmiş idi yok ermiş ![]() [3] Tinsi Oğlu denilen dağa ulaştığı hiç yokmuş ![]() [4] sanğ altun ürürig kümüş kız kuduz eğri tebi ağı bungsuz kelürti ![]() [4] sarı altın, beyaz gümüş, kız kadın, eğri deve mal zahmetsizce getirdi ![]() [5] alpın üçü Tabğaçka yiti yigirmi süngüşdi, Kıtariyka yiti sürigüşdi, Oğuzka biş sürîğüşdi ![]() [5] cesur olduğu için, Çine karşı on yedi defa savaştı, Kıtaya karşı yedi defa savaştı, Oğuza karşı beş defa savaştı ![]() [6] yime ben ök ertim, yağıçısı yime ben ök ertim ![]() ![]() [6] yine bizzat ben idim, kumandanı yine bizzat ben idim ![]() Doğu Yüzü [1] Kapğan kağan [yiti] otuz yaşka [ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] Kapğan Kağan yirmi yedi yaşında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [2] küntüz olurmatı ![]() ![]() ![]() [2] gündüz oturmadı ![]() ![]() ![]() [3] Arkuy karğuğ ulğartdım ok ![]() ![]() ![]() [3] Siperi, nöbet yerini büyüttüm hep ![]() ![]() ![]() [4] bu Türk budun ara yaraklığ yağığ yeltürme-dim, tögünlüg atığ yügürtmedim ![]() [4] bu Türk milleti arasında silâhlı düşmanı koşturmadım, damgalı atı koşturmadım ![]() [5] udu ben özüm kazğanmasar, il yime budun yime yok erteçi erti ![]() [5] ve ben kendim kazanmasam, il de millet de yok olacaktı ![]() [6] il yime il boldı, budun yime budun boldı ![]() ![]() [6] il de il oldu, millet de millet oldu ![]() ![]() [7] büntegi bar erser ne burigı bar erteçi ermiş ![]() [7] böylesi var olsa, ne sıkıntısı mevcut olacakmış? Türk Bilge Kağanı ilinde [8] Türk Bilge Kağan ilirige bititdim ![]() ![]() [8] yazdırdım ![]() ![]() Kuzey Yüzü [1] İltiriş Kağan kazğanmasar, yok erti erser, ben özüm Bilge Tonyukuk kazğanmasar, ben yok ertim erser [1] İltiriş Kağan kazanmasa, yok olsa idi, ben kendim, Bilge Tonyukuk, kazanmasam, ben yok olsa idim, [2] Kapğan Kağan Türk Sir budun yirinte bod yime budun yime kişi yime idi yok erteçi erti ![]() [2] Kapğan Kağanın, Türk Sir milletinin yerinde boy da, millet de, insan da hep yok olacaktı ![]() [3] İltiriş Kağan Bilge Tonyukuk kazğanduk üçün Kapğan Kağan Türk sir budun yorıdukı bu ![]() [3] İltiriş Kağan, Bilge Tonyukuk kazandığı için ^aPgan Kağanın, Türk Sir milletinin yürüdüğü bu [4] Türk Bilge Kağan Türk Sir budunuğ Oğuz budunuğ igidü olurur ![]() [4] Türk Bilge Kağanı Türk Sir milletini, Oğuz aletini besleyip oturuyor |
![]() |
![]() |
|