![]() |
Günümüzde Arap Müziği'nde Kullanılan Çalgılar |
![]() |
![]() |
#16 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Günümüzde Arap Müziği'nde Kullanılan ÇalgılarGünümüzde Arap Müziği'nde Kullanılan Çalgılar GÜNÜMÜZDE ARAP MÜZİĞİ'NDE KULLANILAN ÇALGILAR 1 ![]() a)Derili Vurmalılar (Membranaphones) Darbuka: En önemli ritim sazıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nakkâre: Sadece dînî törenlerde çalınan vurmalı bir çalgıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Kendinden Ses Veren Vurmalılar (Idiophones) Kalal: Tunus ve Cezayir sınırları içinde, sadece kadınlar tarafından çalınan vurmalı bir çalgıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tar: Keçi derisinden yapılan vurmalı bir çalgıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dendur (Gengu): Genellikle Cezayir ve Sudan'da kullanılan, silindir şeklinde bir sazdır ![]() ![]() ![]() ![]() Kargabu: Güçlü metalik bir sese sahip olan, Sudan kökenli bir sazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ganga: Palmiye dalından yapılmış, çift derili bir silindir davuldur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tindi: Yüksekliği, düzensiz imalâtından dolayı 38 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Zukra: Libya'da kullanılan üflemeli bir sazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mizmar: Türkiye'de Zurna, Tunas'ta Zokra, Cezayir, Fas, İspanya ve Libya'da Ghaita (Gayda), Doğu Arap dünyasında Mizmar adıyla bilinen üflemeli bir sazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Magruna: Eşit uzunlukta, bazen beşer bazen altışar delikli düdükten oluşan üflemeli bir çalgıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gasba Dînî törenlerde kullanılan üflemeli bir sazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gaita: Genelde vurmalı sazlara eşlik görevi gören, güçlü sesli bir çift kamış yapraktan yapılan üflemeli bir çalgıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Argul: Bir uzun bir de kısa kamıştan oluşan, üflemeli bir çalgıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() Genbri: Kuzey Afrika'da el ile mızrapsız şekilde çalınan 3 telli bir sazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rebab: Bağırsak iki teli beşliye yani sol ve re'ye akort edilmiş telli bir çalgıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Santur: Genellikle Irak ve İran'da çalınan telli bir sazdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kanun: Doğu Müziği'nin vazgeçilmez telli sazlarından birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ud: Doğu müziğinin vazgeçilmez çalgısı Ud, Batıda "Luth/Lut" adıyla bilinir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Arap Müziği'nde Kullanılan Ritimler |
![]() |
![]() |
#17 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Arap Müziği'nde Kullanılan RitimlerArap Müziği'nde Kullanılan Ritimler Arap Müziği'nde Kullanılan Ritimler Arap şiirinin vezni (ölçü kalıpları), VIII ![]() ![]() 1-Birinci grupta Fāûlun ve Fāilun kalıpları bulunur; bunlar 5/8 ölçüsüne denk gelirler: a)Faûlun: Bir sekizlik ve iki dörtlük notayla gösterilebilen bu ritim, El-Mutakarrib veznini temsil eder ![]() b)Fāilun Bir dörtlük, bir sekizlik ve bir dörtlükle gösterilebilir ve El-Mutadarik veznini temsil eder ![]() 2-İkinci grup Muttailun kalıbını içerir; bir dörtlük, iki sekizlik ve bir dörtlükle gösterilen bu kalıp, 6/8 veya 8/4 ölçülerden oluşur ![]() 3-Üçüncü grup en büyükleri olup, Mafâîlun, Fāîlâtun, Mustafilun Mafûlâtu, Mufâalatun ve Mutafâilun kalıplarını kapsar ![]() a)Bir sekizlik ve üç dörtlükle gösterilen Mafâîlun, "El-Hazac" adıyla bilinen ölçüyü verir: b)Bir dörtlük, bir sekizlik ve iki dörtlükle gösterilen Fâilâtun, "El-Ramel" ölçüsünü verir: c)İki dörtlük, bir sekizlik ve bir dörtlükle gösterilen Mustafilun, "El-Racez" ölçüsünü verir: d)Mafûlâtu üç dörtlük ve bir sekizlikle gösterilir ![]() e)Bir sekizlik, bir dörtlük, iki sekizlik ve bir dörtlükle gösterilen Mufâalatun, "El-Vafir" denilen ölçüyü verir: f)Mutafailun iki sekizlik, bir dörtlük, bir sekizlik ve bir dörtlükle gösterilir ve "El-Kâmil" denilen ölçüyü verir: 1- Tavil (feûlün-mefaîlün): 5/8 lik feûlin'e (bir sekizlik ve iki dörtlük) 7/8 lik mefaîlün (bir sekizlik ve üç dörtlük) eklenerek 12/8 lik ritim elde edilir: 2- Madid (fâilâtün-fâilâtün): 7/8'lik fâilâtün (bir dörtlük, bir sekizlik ve iki dörtlük) ve 5/8'lik fâilün (bir dörtlük, bir sekizlik ve bir dörtlük) birlikte bir başka 12/8'lik ritim verirler: 3-Basit (müstâfilün-fâilün): 7/8'lik Müstâfilün'e (iki dörtlük, bir sekizlik ve bir dörtlük) 5/8 lik fâilün (bir dörtlük, bir sekizlik ve bir dörtlük) eklenince 12/8'lik ritmin bir üçüncü türü elde edilir: 4-Saray (müstâfilün-müstâfilün-mef'ûlâtu): 7/8'lik iki müstâfilün'e (ikişer dörtlük, birer sekizlik ve birer dörtlük) üç dörtlük ve bir sekizlikle gösterilen mef'ûlâtu eklenir; böylece 21/8 lik bir ritim elde edilir: 5- Munsane (müstâfilün-mef'ülâtu-müstâfilün): Bölümlerinin her biri 7/8'lik olduğundan 21/8'lik bir ritim verir: 6- Hafîf (fâilâtün-müstâfilün-fâilâtün): Bu da 21/8'lik ölçünün bir başka türünü verir: fâilâtün 7/8'likdir (bin dörtlük, bir sekizlik ve iki dörtlük); sonra yine aynı değerde Müstâfilün (iki dörtlük, bir sekizlik ve bir dörtlük) gelir; sonuna bir Fāilâtün daha eklenir: Bunun 18/8'lik bir başka versiyonu da vardır: iki sekizlik, iki dörtlük, bir sekizlik, bir dörtlük, bir sekizlik, bir dörtlük, iki sekizlik ve iki dörtlük: 7- Mudharaâ (mefâiîlün-fâilâtün): Bir sekizlik ve üç dörtlükle gösterilen 7/8'lik mefâîlün ve gene aynı değerdeki fâilâtün birlikte 14/8 lik bir ritim oluştururlar: 8- Muktadheb'in iki ayrı bileşimi vardır: a) mef'ûlâtu-müftailun: Üç dörtlük ve bir sekizlikten oluşan 7/8'lik mef'ûlâtu ile bir dörtlük, iki sekizlik ve bir dörtlükten oluşan (6/8'lik tek ritim) müftailun birlikte 13/8'lik bir ritim verirler: b) mef'ûlâtu-müstâfilun: İki 7/8'lik ritimden oluşur; yani, üç dörtlük, bir sekizlik, iki dörtlük, bir sekizlik ve bir dörtlük; bunların toplamı 14/8'lik ritmin bir türünü verir: 9- Muctath (müstâfilun-fâilâtun): 7/8'lik iki bölümden oluşur: İki dörtlük, bir sekizlik, iki dörtlük, bir sekizlik ve iki dörtlük: 10- Muhalaâ el-Basit (müstâfilun-fâilün-feûlun): Bir 7/8'lik ve iki 5/8'lik bölümden oluşan bu bileşim toplam olarak 17/8'lik bir ritim verir ![]() Araplar, Arap Uygarlığı'nın etkisinde kalan bütün halkların müzik ritimlerinin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur ![]() ![]() ![]() Arap Müziği'nde kullanılan ritimlere yer veren ilk eser; hālen Berlin Kütüphanesi'nde No ![]() ![]() ![]() 1- Thakîl (Sakîl / Sakıyl): Üç sekizlik ve bir dörtlükle gösterilen 5/8 lik bir ritim: 2- İkinci Thakîl: Üç sekizlik, bir dörtlük ve bir sekizlikle gösterilen 6/8 lik bir ritim 3- Makhûrî: İki sekizlik ve bir ikilikle gösterilen ¾ lük bir ritim: 4- Hafîf el-Thakîl: İki sekizlik ve bir dörtlükle gösterilen, yürüyüş temposunu temel alan 2/4 lük ikili bir ritim: 5- Ramel (Remel): İki dörtlük ve bir noktalı dörtlükle gösterilen 7/8'lik bir ritim: 6- Hafîf el-Ramel: "Vals" ritmine denk düşer ![]() ![]() 7- Hafîf el-Hafîf: Bir sekizlik ve bir dörtlükle, ya da üç sekizlikle gösterilen 3/8'lik bir ritimdir ![]() ![]() 8- Hazec: Bu sekizlik ve bir noktalı dörtlükle gösterilen 2/4'lük bir ritimdir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bestecilik |
![]() |
![]() |
#18 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() BestecilikBestecilik Daha önce belirtildiği üzere, asıl besteciliğin beşiği, Endülüs olmuştur ![]() ![]() ![]() Fas'ta 1 ![]() a) Ağır tür: b) Canlı tür: 2 ![]() 3 ![]() a) Ağır tür: b) Hızlı tür: 4 ![]() 5 ![]() Cezayir'de 1 ![]() 2 ![]() a ![]() b ![]() 3 ![]() Libya'da Yalnız bir ritim ![]() Tunus'ta 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() ![]() İkincisi ise Fas B'tayhı'sının ikinci türün karşılar: 11 ![]() ![]() İkincisinin ise özel bir niteliği vardır: 12 ![]() 13 ![]() ![]() 14 ![]() 15 ![]() ![]() ![]() 16 ![]() 17 ![]() 18 ![]() ![]() 19 ![]() 20 ![]() ![]() 21 ![]() ![]() 22 ![]() 23 ![]() 24 ![]() 25 ![]() 26 ![]() 27 ![]() a) Fakhet: 20/4'lük bir ritimdir: b) Chambar (Çember): 24/4'lük bir ritimdir: 28 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Arap Müziği ve Araplar'ın müzik anlayışları |
![]() |
![]() |
#19 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Arap Müziği ve Araplar'ın müzik anlayışlarıArap Müziği ve Araplar'ın müzik anlayışları Arap Müziği ve Araplar'ın müzik anlayışları; tarihî, sosyal ve kültürel gelişim süreçleri içerisinde iki ana dönemde ele alınarak incelenmelidir: İslâm öncesi ve İslâm'dan sonraki dönemler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İslāmiyet öncesi Cahilliye Dönemi'nde müzik, Araplar'ın eğlence hayatında önemli bir yere sahiptir ve eğlendirici özellikler taşır ![]() ![]() İslâm'ın ortaya çıkışı ve benimsenmesinden sonra; müzik eğlendirici niteliğinden çok dînî işlevi ile varlığını sürdürür ![]() ![]() ![]() ![]() IX ![]() ![]() ![]() ![]() Araplar'ın XIII ![]() ![]() ![]() Arap Müziği'nde en etkileyici dönem bence, XIX ![]() ![]() ![]() ![]() Zengin ve melodik bir ritm yapısına sahip Arap Müziği, Doğu kültürlerine ait makamsal ve tek sesli bir yapıya sahiptir ![]() ![]() ![]() ![]() Sözlü müzik formları, āruz veznine uygun usûl kalıplarında bestelenmiştir ![]() ![]() ![]() Arap Müziği'nde genel olarak vurmalı ve nefesli çalgıların çeşit olarak fazlalığı dikkat çeker ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|