![]() |
Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Sad Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub ) |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Sad Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )74- Yalnız İblis secde etmedi, büyüklük tasladı ve kafirlerden oldu ![]() 75- Allah: Ey İblis, iki elimle yarattığıma secde etmekten seni alıkoyan nedir? Böbürlendin mi, yoksa yücelerden mi oldun?" 76- İblis: Ben ondan üstünüm ![]() ![]() ![]() Acaba iblis de meleklerden biri miydi? Açık olan duruma göre hayır ![]() Zira eğer o meleklerden olsaydı karşı gelmezdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah: Ey İblis, iki elimle yarattığıma secde etmekten seni alıkoyan nedir? Böbürlendin mi, yoksa yücelerden mi oldun?" Kendi ellerimle yarattığım insana secde etmene engel olan nedir? Yüce Allah her şeyin yaratıcısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Büyüklük mü tasladın? Emrime karşı ![]() ![]() "İblis: Ben ondan üstünüm ![]() ![]() Bu karşı gelişin temelinde kıskançlık var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi çirkin biçimde şımaran bu yaratığın kovulmasını öngören yüce ilahi ferman çıkıyor: 77- Allah: "Çık oradan sen artık kovulmuş birisin ![]() 78- Ceza gününe kadar lanetim senin üzerinedir dedi ![]() Biz ayeti kerimede geçen "oradan çık" cümlesinin "cennetten çık mı" yoksa "Allah'ın rahmetinden çık mı"? anlamına geldiğini kesin belirleme imkanına sahip değiliz ![]() ![]() ![]() ![]() Burada kıskançlık, kine yani İblis'in içindeki intikam hırsının kesinleşmesine, alevlenmesine dönüşüyor 79- İblis "Ey Rabbim! O halde tekrar dirilecekleri güne kadar bana mühlet ver" dedi ![]() Yüce Allah'ın dilemesi, ilminde takdir edilen hikmet gereği İblis'in bu isteğinin yerine getirilmesini gerektirmiştir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Sad Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub ) |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Sad Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )80- Allah: "Haydi sana mühlet verildi ![]() 81- O belli vaktin gününe kadar ![]() 82- İblis: senin izzet ve şerefine andolsun ki, onların tümünü azdıracağım dedi ![]() 83- Yalnız onlardan ihlas sahibi kullar hariç ![]() Bununla metodunu ve yolunu belirlemiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 84- Allah: "İşte bu doğrudur ![]() ![]() 85- Sen ve sana uyanların hepsiyle cehennemi dolduracağım dedi ![]() Yüce Allah zaten her zaman doğruyu, gerçeği söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demek ki, bu şeytan ile Ademoğulları arasındaki mücadeledir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bölümün ve aynı zamanda Surenin sonunda Hz ![]() ![]() 86- Ey Muhammed! De ki; "Buna karşılık sizden bir ücret istemiyorum, kendimden bir şey teklif edenlerden de değilim ![]() 87- Bu Kur'an, alemler için bir öğüttür ![]() 88- Onun haberlerinin doğruluğunu bir süre sonra gayet iyi anlayacaksınız ![]() Bu sonucu açıkladıktan ve uyarıcı gönderdikten sonra kurtuluş için yapılan içtenlikle çağrıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu surenin girişi, konusu ve ele aldığı meselelerle tam uyum sağlayan bir sondur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|