![]() |
Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub ) |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )35- Zira Allah, onların yaptıkları kötülükleri örter; onlara, yaptıkları iyiliğin en güzel karşılığı verilir ![]() Adalet, iyiliklerin toplanması, kötülüklerin de toplanması; sonra bunlara göre kararın verilmesidir ![]() Lütuf ise, yüce Allah'ın bu takva sahibi kullarına fazladan bağışladığı şeylerdir ![]() ![]() Bu, hiç kuşkusuz Allah'ın lütfudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi ele alacağımız bölüm, bu surenin en uzun bölümüdür ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun hemen ardından Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra müşriklerin tasvirine geçiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte böyle ![]() ![]() ![]() "Bu bana bilgimden dolayı verilmiştir ![]() Bu sözü kendilerinden önce de birileri söylemiş, şimdiki müşrikleri de cezalandırmaya kâdir olan yüce Allah onları cezalandırmıştı ![]() Allah'ı acze düşüremeyeceklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )36- Allah, kuluna yetmez mi? Seni O'ndan başkalarıyla korkutuyorlar ![]() ![]() 37- Allah kime de doğru yolu gösterirse; artık onu şaşırtan olmaz ![]() 38- Ey Muhammed! Andolsun ki, onlara, "Gökleri ve yeri yaratan kimdir?" diye sorsan; "Allah'dır" derler ![]() ![]() ![]() 39- De ki: "Ey kavmim! Durumunuza göre bildiğinizi yapın: ben de bildiğimi yapıyorum ![]() ![]() 40- "Kendisini rezil edecek azap kime geliyor: Kime sürekli azab inecek?" Bu ayetler, sağlıklı imanın mantığını bütün sadeliği, zindeliği, açıklığı ve derinliğiyle ortaya koymaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ayetlerin iniş sebebi hakkında kaydedilen rivayetlere göre Kureyş müşrikleri, Allah'ın elçisi olan Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu ayetlerin anlamı daha kapsamlı ve daha geniştir ![]() ![]() ![]() "Allah, kuluna yetmez mi?" Evet, yeterlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Seni O'ndan başkalarıyla korkutuyorlar ![]() Nasıl korkar O? Allah'ın dışındakiler O'nun koruduğu kimseyi korkutamazlar ![]() ![]() Bu, rahat anlaşılabilecek, apaçık bir meseledir ![]() ![]() ![]() ![]() Geçerli olan, Allah'ın iradesidir ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah kimi saptırırsa onu artık doğru yola ileten olmaz ![]() ![]() Kimin sapıklığa müstehak olduğunu bilip onu saptıran; kimin de doğru yola layık olduğunu bilip ona yol gösteren Allah'dır ![]() ![]() "Allah, gâlip ve öç alan değil mi?" Şüphesiz evet ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra bu gerçeği başka bir kalıpta ortaya koymaktadır ![]() ![]() O'nun verdiği zararı giderebilir mi? Yahut bana bir rahmet dilerse, O'nun rahmetini önleyebilir mi?" De ki: "Allah bana yeter ![]() ![]() Onlar, sorulduğu zaman gökleri ve yeri yaratanın Allah olduğunu belirtiyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sorulara verilecek kesin cevap, hayırdan ibarettir ![]() Bu gerçek, inanmış bir kalbe yerleştiğinde onun açısından mesele bitmiş olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "De ki: "Allah bana yeter ![]() Ayrıca bu, iç huzurdur, güvendir ![]() ![]() ![]() ![]() "De ki: "Ey kavmim! Durumunuza göre bildiğinizi yapın; ben de bildiğimi yapıyorum ![]() ![]() "Kendisini rezil edecek azap kime geliyor; kime sürekli azab inecek?" Ey milletim, kendi yolunuza ve durumunuza uygun olan işleri yapmaya devam edin ![]() ![]() ![]() Fıtratın, kendisini dile getirdiği ve bütün bir varlığın kendisine tanıklık ettiği, rahat anlaşılabilen gerçeğin sergilenmesinden sonra karar veriliyor ![]() ![]() ![]() Dikkat edin! Artık mesele aydınlanmıştır ![]() ![]() ![]() Allah'ın elçileriyle onların yolunda duran diğer yeryüzü güçlerinin konumu budur işte ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )41- Biz, insanlar için bu Kitab'ı hak ile sana indirdik ![]() ![]() ![]() 42- Allah, öleceklerin ölümleri anında, ölmeyeceklerinde uykuları esnasında ruhlarını alır ![]() ![]() ![]() 43- Yoksa Allah'dan başka şefaatçiler mi ediniyorlar? De ki: "Onlar, hiçbir şeye sahip olmadıkları, akıl da edemedikleri halde mi şefaat edecekler?" 44- De ki: "Bütün şefaat Allah'ın iznine bağlıdır ![]() ![]() ![]() "Biz, insanlar için bu Kitab'ı hak ile sana indirdik ![]() Hak, O'nun yapısında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onların başında vekil olan sadece Allah'dır Onlar hem uyanıkken hem de uyurken tüm hallerinde O'nun avucu içindedirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Doğrusu bunda, düşünen bir toplum için ibretler vardır ![]() Onlar, bu şekilde sürekli olarak Allah'ın avucundadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yoksa Allah'dan başka şefaatçılar mı ediniyorlar? De ki: "Onlar hiçbir şeye sahip olmadıkları, akıl da edemedikleri halde mi şefaat edecekler ![]() "De ki: "Bütün şefaat Allah'ın iznine bağlıdır ![]() ![]() ![]() Bu soru, onları aşağılama, hafife alma amacına yöneliktir ![]() ![]() "De ki: "Onlar hiçbir şeye sahip olmadıkları, akıl da edemedikleri halde mi şefaat edecekler?" Bu sorudan hemen sonra şefaatin tamamen Allah'ın elinde olduğunu belirten hüküm yer alıyor ![]() ![]() "Göklerin ve yerin hükümranlığı O'nundur ![]() Bu hükümranlık içinde O'nun iradesine karşı çıkacak bir güç yoktur ![]() "Sonra O'na döneceksiniz ![]() Eninde sonunda O'na dönmekten başka çare ve kurtuluş yoktur ![]() Yüce Allah'ın hükümranlık ve hakimiyet sıfatları ile tek başına ön plana çıktığı bu konumda onların Tevhid anlayışından nasıl nefret ettikleri ve etraflarını kuşatan bütün bir varlığın tiksindiği şirk anlayışına zevkle nasıl daldıkları arz edilmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )45- Allah, onların tanrılarından ayrı olarak tek başına anıldığı zaman, Ahirete inanmayanların kalbleri nefretle çarpar; ancak Allah'dan başka putlar anıldığı zaman hemen yüzleri güler ![]() Bu ayet-i kerime her ne kadar Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yozlaşmışlık, duyarsızlık ve sapıklık karşısında en etkili cevap, yüce Allah'ın bu tür durumlarda Peygamberine -salât ve selâm üzerine olsun- telkin ettiği cevapdır: 46- De ki: "Ey gökleri ve yeri yoktan var eden, görüleni ve görülmeyeni bilen Allah'ım! Kullarının ayrılığa düştükleri konularda sen hükmedersin ![]() Bu, bilinçli bir biçimde yere ve göğe bakan ve bunlar için göklerin ve yerin yaratıcısı olan Allah'dan başka bir yaratıcı bulamadığı için O'nun varlığını itiraf ve kabul eden ve O'nu, göklerin ve yerin yaratıcısına yakışacak nitelikleriyle tanıyan fıtratın niyazıdır, yakarışıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müşriklere bu gerçek bildirildikten sonra ayrılığa düştükleri konuların hükme bağlanması için O'na dönecekleri günkü korkunç halleri sergileniyor: |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )47- Eğer yeryüzünde olanların hepsi ve onunla birlikte bir misli daha fazlası D zalimlerin olsaydı; kıyamet günündeki kötü azabdan kurtulmak için onu fidye olarak verirlerdi ![]() ![]() 48- Yaptıkları işlerin kötülükleri kendilerine görünmüştür ve alay ettikleri şeyler onları kuşatmıştır ![]() Bu, korkunç ifade arasına serpiştirilen dehşet verici bir durumdur ![]() ![]() Birbirine sarılmış olan bu ifadede dehşet verici bir olay daha var: "Çünkü hiç hesap etmedikleri şeyler, Allah tarafından karşılarına çıkarılmıştır ![]() Allah tarafından kendilerine gösterilen ve onların beklemedikleri şeyin ne olduğu açıklanmıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yaptıkları işlerin kötülükleri kendilerine görünmüştür ve alay ettikleri şeyler onları kuşatmıştır ![]() Bu da aynı şekilde durumu daha da fenalaştırıyor ![]() ![]() ![]() Kendisine ortaklar koştukları, tek olarak anıldığı zaman kalblerinin nefretle çarptığı, sahte ilahları ile birlikte sözü edildiği zaman ise yüzlerinin güldüğü Allah'a dönecekleri günde müşriklerin hallerini ortaya koyan bu ara sahneden sonra ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar Allah'ın birliğini inkâr ediyorlar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )49- İnsanın başına bir sıkıntı geldiği zaman bize yalvarır ![]() ![]() ![]() Bu ayet-i kerime her yerde ve her zaman görülebilecek bir insan tipini tasvir ediyor ![]() ![]() Dara düşme ve sıkıntı, insanın fıtratını kuşatan gayri meşru arzuların ve ihtirasların tortularını silip süpürür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilgisine, sanatına ve başka bir maharetine güvenip elde ettiği malı ve makamı onunla izaha kalkışan: Nimetin asıl kaynağından, ilmin ve kudretin bağışlayıcısından, sebeplerin sebebinden ve rızıkların belirleyicisinden habersiz olan herkes de aynı sözü söyler ![]() "Hayır, o bir imtihandır; fakat çokları bilmezler ![]() Bu deneme ve sınama için bir fitnedir ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an-ı Kerim, insanlar için bir rahmettir ![]() ![]() ![]() Bu arada Kur'an-ı Kerim kendilerinden önceki milletlerin akıbetlerini onların gözleri önüne sererek kalblerine dokunuyor: "Bu bana bilgimden dolayı verilmiştir" gibi sapık sözleri söyleyenlerin akıbetinin de tarihteki benzerlerinin akıbeti gibi olacağı hatırlatılmaktadır: 50- Bunu onlardan öncekiler de söylemişti; ancak kazandıkları şeyler onlara fayda vermedi ![]() 51- Bunun için işledikleri kötülükler başlarına geldi ![]() ![]() ![]() Kendilerinden öncekiler bu sapık sözü söylemişler; sonuçta bu kötü akıbete uğramışlar ve vebal altına girmişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah'ın onlara verdiği nimetlere, bahşettiği rızka gelince, bunlar yüce Allah'ın iradesine bağlıdır ![]() ![]() ![]() 52- Onlar bilmiyorlar mı ki, Allah dilediği kimsenin rızkını bol bol verir; dilediğini de kısar ![]() ![]() Öyleyse yüce Allah'ın, doğru yola ve imana gelmeleri için gönderdiği ayetlerini, inkâra ve sapıklığa alet etmesinler ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )53- De ki: "Ey kendilerine kötülük edip, aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin ![]() ![]() ![]() 54- "Rabb'inize yönelin ![]() ![]() 55- "Ansızın ve hiç farkına varmadığınız bir sırada size azap gelmeden önce Rabb'inizden size indirilen en güzel söze, Kur'an'a uyun ![]() 56- Kişinin "Allah'a karşı aşırı gitmemden dolayı bana yazıklar olsun! Gerçekten ben alay edenlerdendim " diyeceği günden sakının ![]() 57- Veya şöyle demesinden: "Allah beni doğru yola ulaştırsaydı sakınanlardan olurdum ![]() 58- Yahut azabı gördüğü zaman; "Keşke benim için bir kez daha dünyaya dönüş olsa da iyilerden olsam" diyeceği günden sakının ![]() 59- Allah şöyle buyurur: "Evet, ayetlerim sana gelmişti de sen onları yalanlamış, büyüklük taslamış ve inkârcılardan o!muştun ![]() 60- Allah'a karşı yalan uyduranların yüzlerinin kapkara olduğunu görürsün ![]() 61- Allah, sakınanları, başarılarından ötürü kurtarır ![]() ![]() Yüce Allah, zalimlerin kıyamet günündeki korkunç hallerini, "Eğer yeryüzünde olanların hepsi ve onunla birlikte bir misli daha fazlası o zalimlerin olsaydı, kıyamet günündeki kötü azaptan kurtulmak için onu fidye olarak verirlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah, onları her şeye rağmen ümitsizliğe kapılmadan ve karamsarlığa düşmeden kendisine yönelmeye çağırıyor ![]() ![]() De ki: "Ey kendilerine kötülük edip, aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin ![]() ![]() ![]() Nasıl yorumlarsak yorumlayalım, bu bütün günahları içine alan, Allah'ın geniş rahmet deryasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah, insan denen yaratığın bütün bu durumlarım biliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "De ki: "Ey kendilerine kötülük edip, aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin ![]() ![]() ![]() İsyânkarlıkta aşırı gittiği, günahlara daldığı, korunmuş sahadan kaçtığı ve yoldan saptığı halde insan ile huzur veren, tatlı rahmet ve O'nun diriltici, hoş görünümlü gölgeleri arasında hiçbir engel yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() "Rabb'inize yönelin, azap size gelmeden önce O'na teslim olun; sonra size yardım edilmez ![]() "Ansızın ve hiç farkına varmadığınız bir sırada size azap gelmeden önce, Rabb'inizden size indirilen en güzel söze, Kur'an'a uyun ![]() Dönüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, kul ile Rabb'i arasında doğrudan bir temastır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çabuk gelin! Çabuk gelin! Zaman geçmeden gelin! Çabuk gelin! "Azap size gelmeden önce O'na teslim olun; sonra size yardım edilmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Kişinin "Allah'a karşı aşırı gitmemden dolayı bana yazıklar olsun! Gerçekten ben alay edenlerdendim" diyeceği günden sakının ![]() Allah, kaderime sapıklığı yazmış, eğer kaderime doğru yolu yazsaydı ben de doğru yola girer ve sakınırdım demeden önce gelin! "Veya şöyle demesinden: "Allah beni doğru yola ulaştırsaydı, sakınanlardan olurdum ![]() Bu, meseleyi asılsız bir sebebe bağlamadır ![]() ![]() ![]() ![]() "Yahut azabı gördüğü zaman: "Keşke benim için bir kez daha dünyaya dönüş olsa da iyilerden olsam" diyeceği günden sakının ![]() Bu, ulaşılmayacak bir ütopyadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah şöyle buyurur: "Evet, ayetlerim sana gelmişti de sen onları yalanlamış, büyüklük taslamış ve inkârcılardan olmuştun ![]() Surenin akışı, kalpleri ve duyguları ahiret sahasına ulaştırdıktan sonra devam ediyor ![]() ![]() "Allah'a karşı yalan uyduranların yüzlerinin kapkara olduğunu görürsün ![]() "Allah, sakınanları, başarılarından ötürü kurtarır ![]() ![]() İşte en son akıbet burasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık bundan sonra dileyen açık olan kapının ardındaki feyizli, huzur verici rahmet çağrısına kulak versin; dileyen de savurganlığında ve kötülükleri içinde kalsın; farkında olmadıkları bir halde azabın gelip kendilerini kıskıvrak yakalamasına kadar yoluna devam etsin! Şimdi surenin son bölümüne geliyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Onlar, Allah'ı gereği gibi bilmediler ![]() O, kudret ve egemenlik sahibi yegâne mâbut iken, onlar O'na 8rtak koşuyorlar ![]() ![]() Kıyamet günündeki bu gerçeğin bu şekilde tasvir edilmesi nedeniyle eşsiz bir kıyamet sahnesi sergileniyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )62- Allah her şeyin yaratıcısıdır ![]() ![]() 63- Göklerin ve yerin anahtarları O'nundur ![]() ![]() Bu, her şeyin dile getirdiği bir gerçektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Allah'ın ayetlerini inkâr edenler var ya, işte onlar hüsrandadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() Göklerin ve yerin dile getirdiği ve varlık alemindeki her şeyin kendisine tanıklık yaptığı bu gerçeğin ışığında Peygamberimize -selâm üzerine olsun- şu telkin yapılıyor: Müşriklerin tekliflerini kabul etme! Senin onların ilahlarına kulluğun karşısında onların da senin ilahına kulluk yapmaları şeklindeki önerilerini reddet ![]() ![]() 64- De ki: "Ey cahiller! Allah'dan başkasına kulluk etmemi mi bana emrediyorsunuz?" Şüphesiz ki bu, koyu, katmerleşmiş ve kör bir cahillikten kaynaklanan akılsızca teklifin karşısında sağlıklı fıtratın haykırışıdır, tepkisidir ![]() Bundan sonra şirkten sakındıran bir uyarı yer almaktadır ![]() ![]() selâmı onların üzerlerine olsun- kalplerine şirkin dalgaları asla ulaşamaz ![]() ![]() ![]() 65- Ey Muhammed! Andolsun ki, sana ve senden önceki peygamberlere şöyle vahy edildi: "Andolsun, eğer Allah'a ortak koşarsan işlerin boşa gider ve hüsranda kalanlardan olursun ![]() Şirkten sakındırmaya ilişkin bu direktif, Tevhid'i emretmekle noktalanıyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )66- Hayr, yalnız Allah'a kulluk et ve şükredenlerden ol ![]() 67- Onlar, Allah'ı gereği gibi bilemediler ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, onlar, yüce Allah'ı gereği gibi takdir edemediler ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra yüce Allah'ın büyüklüğü, ululuğu ve kuvvetinin bir tarafı Kur'an'ın tasvir metoduna bağlı olarak açıklanıyor ![]() ![]() Oysa kıyamet günü yeryüzü, bütünü ile O'nun avucu içindedir ![]() ![]() ![]() Kur'an-ı Kerim'de ve hadisi şeriflerde bu tablolara ve sahnelere ilişkin her şey, insanların anlayabilecekleri ifadeler şekline sokulmadan ve düşünebilecekleri tablolar halinde sergilenmeden insanların anlaması mümkün olmayan gerçeklerin anlaşılmasını kolaylaştırmak içindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra kıyamet sahnelerinden birine geçiliyor ![]() ![]() ![]() Bu sahne, çok şahane ve kalabalık bir sahnedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte şu anda, her şeyin ölüm fermanı niteliğindeki birinci çığlık kopuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Zümer Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )68- Sur'a üflenince, göklerde ve yerde olanlar korkudan düşüp bayılırlar ![]() ![]() ![]() Burada üçüncü çığlıktan söz edilmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() 69- Yeryüzü, Rabb'inin nuruyla aydınlanır ![]() ![]() ![]() ![]() "Yeryüzü, Rabb'inin nuruyla aydınlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 70- Herkese, yaptığının karşılığı tam verilir ![]() ![]() Burada söylenebilecek tek bir söze ve yükselebilecek tek bir sese bile gerek yok ![]() ![]() ![]() 71 - İnkâr edenler bölük bölük cehenneme sürülür ![]() ![]() Bekçiler onlara, "Size, içinizden, Rabb'inizin ayetlerini okuyan ve bugüne kavuşacağınızı ihtar eden peygamberler gelmedi mi?" "Evet, geldi" derler ![]() ![]() Cehennemin bekçileri onları karşılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 72- "O halde içinde ebedi kalmak üzere cehennemin kapılarından girin ![]() ![]() Bu, cehennemlik olan kafiledir ![]() ![]() 73- Rabb'lerine karşı gelmekten sakınanlar, bölük bölük cennete götürülürler ![]() ![]() Bu, çok güzel bir karşılama, hoş bir övgüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam bu sırada cennetliklerin, Allah'ı övgü ve takdis ile yücelten terennümlerinin sesleri yükseliyor: 74- Onlar: "Bize verdiği sözde duran ve bizi buraya yerleştiren Allah'a hamd olsun ![]() ![]() ![]() İşte sahiplenmeye, miras almaya değecek olan yer burasıdır ![]() ![]() ![]() "Yararlı iş işleyenlerin ücreti ne güzelmiş" derler ![]() Sahne, insanın içini korku, ürperti ve saygı ile dolduran bir telkinle sona eriyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 75- Melekleri, arş'ın etrafını çevirmiş oldukları halde, Rabb'lerini hamd ile överken görürsün ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|