![]() |
Kur'an Fihristi- Y |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- YYETİM Hani İsrailoğullarından, "Allah'tan başkasına kulluk etmeyin, anneye-babaya, yakınlara, yetimlere ve yoksullara iyilikle davranın, insanlara güzel söz söyleyin, namazı dosdoğru kılın ve zekatı verin" diye misak almıştık ![]() ![]() Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir ![]() ![]() ![]() Sana neyi infak edeceklerini sorarlar ![]() ![]() ![]() Hem dünya (konusun)da, hem ahiret (konusunda) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yetimlere mallarını verin ve murdar olanla temiz olanı değiştirmeyin ![]() ![]() ![]() Eğer yetim (kız)lar konusunda adaleti yerine getiremeyeceğinizden korkarsanız, bu durumda, (onlarla değil) size helal olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikahlayın ![]() ![]() ![]() Yetimleri, nikaha erişecekleri çağa kadar deneyin; şayet kendilerinde bir (rüşd) olgunlaşma gördünüz mü, hemen onlara mallarını verin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Mirası) Bölüşme sırasında yakınlar, yetimler ve yoksullar da hazır olursa, onları ondan rızıklandırın ve onlara güzel (maruf) söz söyleyin ![]() Gerçekten, yetimlerin mallarını zulmederek yiyenler, karınlarına ancak ateş doldurmuş olurlar ![]() ![]() Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın ![]() ![]() ![]() Kadınlar konusunda senden fetva isterler ![]() ![]() ![]() ![]() Yetimin malına, o erginlik çağına erişinceye kadar -o en güzel (şeklin) dışında- yaklaşmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilin ki, 'ganimet olarak ele geçirdiğiniz' şeylerin beşte biri, muhakkak Allah'ın, Resûlün, yakınların, yetimlerin, yoksulların ve yolcunundur ![]() ![]() ![]() Erginlik çağına erişinceye kadar, -o da en güzel bir tarz olması- dışında yetimin malına yaklaşmayın ![]() ![]() ![]() Allah'ın o (fethedilen) şehir halkından Resûlü'ne verdiği fey, Allah'a, Resûl'e, (ve Resûl'e) yakın akrabalığı olanlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara aittir ![]() ![]() ![]() ![]() Kendileri, ona duydukları sevgiye rağmen yemeği, yoksula, yetime ve esire yedirirler ![]() Hayır; aksine, siz yetime ikram etmiyorsunuz ![]() Ya da açlık gününde doyurmaktır, Yakın olan bir yetimi, Veya sürünen bir yoksulu ![]() Bir yetim iken, seni bulup da barındırmadı mı? (93/6) Öyleyse, sakın yetimi üzüp-kahretme ![]() İşte yetimi itip-kakan, (107/2) |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- Y |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- YYILAN Böylece, onu attı; (bir de ne görsün) o hemen hızla koşan (kocaman) bir yılan (oluvermiş) ![]() Asanı bırak;" (Bıraktı ve) onun çevik bir yılan gibi hareket etttiğini görünce, geriye doğru kaçtı ve arkasına bakmadı ![]() ![]() Asanı bırak ![]() ![]() ![]() ![]() YILDIRIM Ya da (bunlar) karanlıklar, gök gürültüsü ve şimşek(ler)le yüklü, 'gökten şiddetli bir yağmur fırtınasına tutulmuş gibidirler ki, yıldırımların saldığı dehşetle'; ölüm korkusundan parmaklarıyla kulaklarını tıkarlar ![]() ![]() Ve demiştiniz ki: "Ey Musa, biz Allah'ı apaçık görünceye kadar sana inanmayız ![]() ![]() ![]() Kitap Ehli, senden kendilerine gökten bir kitap indirmeni istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gök gürültüsü O'nu hamd ile, melekler de O'na olan korkularından tesbih ederler ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumda eğer onlar yüz çevirirlerse, artık de ki: "Ben sizi, Ad ve Semud (kavimlerinin) yıldırımına benzer bir yıldırımla uyardım ![]() Semud'a gelince; Biz onlara doğru yolu gösterdik, fakat onlar körlüğü hidayete tercih ettiler ![]() ![]() Ancak Rablerinin emrine baş kaldırdılar; böylece bakıp-dururlarken, onları yıldırım çarpıp-yakaladı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- Y |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- YYILDIZ Gece, üstünü örtüp bürüyünce bir yıldız görmüş ve demişti ki: "Bu benim rabbimdir ![]() ![]() O, karanın ve denizin karanlıklarından yolunuzu bulmanız için size yıldızları var edendir ![]() ![]() Gerçekten sizin Rabbiniz, altı günde gökleri ve yeri yaratan, sonra arşa istiva eden Allah'tır ![]() ![]() ![]() ![]() Hani Yusuf babasına: "Babacığım, gerçekten ben (rüyamda) onbir yıldız, güneşi ve ayı gördüm; bana secde etmektelerken gördüm" demişti ![]() Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı sizin emrinize verdi; yıldızlar da O'nun emriyle emre hazır kılınmıştır ![]() ![]() Ve (başka) işaretler de (yarattı); onlar yıldız(lar)la da doğru yolu bulabilirler ![]() Gerçekten iman edenler, Yahudiler, yıldıza tapanlar (Sabii), Hıristiyanlar, ateşe tapanlar (Mecusi) ve şirk koşanlar; şüphesiz Allah, kıyamet günü aralarını ayıracaktır ![]() ![]() Görmedin mi ki, gerçekten, göklerde ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanlardan birçoğu Allah'a secde etmektedirler ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, göklerin ve yerin nurudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz biz dünya göğünü 'çekici bir süsle', yıldızlarla süsleyip-donattık ![]() Sonra yıldızlara bir göz attı ![]() Gecenin bir bölümünde ve yıldızların batışının ardında da O'nu tesbih et ![]() Battığı zaman yıldıza andolsun; (53/1) Hayır, yıldızların yer (mevki)lerine yemin ederim ![]() Yıldızlar 'örtülüp (ışıkları) silindiği' zaman, (77/8) Yıldızlar, bulanıklaşıp-döküldüğü zaman, (81/2) Yıldızlar, dağılıp-yayıldığı zaman, (82/2) (Karanlığı) Delen yıldızdır ![]() YİYECEK Emzirmeyi tamamlamak isteyenler için anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ya da altı üstüne gelmiş, ıssız duran bir şehre uğrayan gibisini (görmedin mi?) Demişti ki: "Allah, burasını ölümünden sonra nasıl diriltecekmiş?" Bunun üzerine Allah, onu yüz yıl ölü bıraktı, sonra onu diriltti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Rabbi onu güzel bir kabulle kabul etti ve onu güzel bir bitki gibi yetiştirdi ![]() ![]() ![]() ![]() Tevrat indirilmeden evvel, İsrail'in kendine haram kıldıklarından başka, İsrailoğullarına bütün yiyecekler helal idi ![]() ![]() Allah bize ateşin yiyeceği bir kurban getirmedikçe hiçbir elçiye inanmamamız konusunda and verdi," diyenlere de ki: "Şüphesiz, benden önce nice elçiler, apaçık belgeler ve söylediklerinizle geldi; eğer, siz doğru idiyseniz, o halde onları ne diye öldürdünüz?" (3/183) Ve eğer onlar Tevrat'ı, İncil'i ve kendilerine Rablerinden indirileni (Kur'an'ı) ayakta tutsalardı, elbette üstlerinden ve ayaklarının altından (sayısız nimeti) yiyeceklerdi ![]() ![]() De ki: "Bana vahyolunanlar içinde, yiyen bir kimsenin yiyeceği (şeyler) için, ölü eti, dökülen kan, domuz eti -ki bu gerçekten murdardır- ya da Allah'tan başkası adına kesilmiş bir fısk dışında, haram kılınmış bir şey bulmuyorum ![]() ![]() ![]() Dediler ki: "Ey Babamız, gerçek şu ki, biz gittik, yarışıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() Ey zindan arkadaşlarım, ikinizden biri efendisine şarap içirecek, diğeri ise asılacak, kuş onun başından yiyecek ![]() ![]() Böylece, aralarında bir sorgulama yapsınlar diye onları dirilttik (uyandırdık) ![]() ![]() ![]() Artık gerçekten, ondan yiyecekler böylelikle karınlarını ondan dolduracaklar ![]() Orda sizin için birçok meyveler vardır; onlardan yiyeceksiniz ![]() Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz ![]() Onlar için (zehirli olan) dari' dikeninden başka bir yiyecek yoktur ![]() YOKSUL Siz (ise şöyle) demiştiniz: "Ey Musa, biz bir çeşit yemeğe katlanmayacağız, Rabbine yalvar da, bize yerin bitirdiklerinden bakla, acur, sarmısak, mercimek ve soğan çıkarsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hani İsrailoğullarından, "Allah'tan başkasına kulluk etmeyin, anneye-babaya, yakınlara, yetimlere ve yoksullara iyilikle davranın, insanlara güzel söz söyleyin, namazı dosdoğru kılın ve zekatı verin" diye misak almıştık ![]() ![]() Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir ![]() ![]() ![]() (Oruç) Sayılı günlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yoksa sizden önce gelip-geçenlerin hali başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Onlara öyle bir yoksulluk, öyle dayanılmaz bir zorluk çattı ve öylesine sarsıldılar ki, sonunda elçi, beraberindeki mü'minlerle; "Allah'ın yardımı ne zaman?" diyordu ![]() ![]() ![]() Sana neyi infak edeceklerini sorarlar ![]() ![]() ![]() Yetimleri, nikaha erişecekleri çağa kadar deneyin; şayet kendilerinde bir (rüşd) olgunlaşma gördünüz mü, hemen onlara mallarını verin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Mirası) Bölüşme sırasında yakınlar, yetimler ve yoksullar da hazır olursa, onları ondan rızıklandırın ve onlara güzel (maruf) söz söyleyin ![]() Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın ![]() ![]() ![]() Allah sizi, yeminlerinizdeki 'rastgele söylemelerinizden, boş sözlerden' dolayı sorumlu tutmaz, ancak yeminlerinizle bağladığınız sözlerden dolayı sizi sorumlu tutar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() De ki: "Gelin size Rabbinizin neleri haram kıldığını okuyayım: O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın, anne-babaya iyilik edin, yoksulluk-endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() Bilin ki, 'ganimet olarak ele geçirdiğiniz' şeylerin beşte biri, muhakkak Allah'ın, Resûlün, yakınların, yetimlerin, yoksulların ve yolcunundur ![]() ![]() ![]() Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da ![]() ![]() Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin; onlara ve size biz rızık veririz ![]() ![]() Gemi, denizde çalışan yoksullarındı, onu kusurlu yapmak istedim, (çünkü) ilerilerinde, her gemiyi zorbalıkla ele geçiren bir kral vardı ![]() Kendileri için birtakım yararlara şahid olsunlar ve kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (kurban adarken) Allah'ın adını ansınlar ![]() ![]() Sizden, faziletli ve varlıklı olanlar, yakınlara, yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte eksiltme yapmasınlar, affetsinler ve hoşgörsünler ![]() ![]() Öyleyse yakınlara hakkını ver, yoksula da, yolcuya da ![]() ![]() Onların mallarında dilenip-isteyen (ve iffetinden dolayı istemeyip de) yoksul olan için de bir hak vardı ![]() Ancak buna (imkan) bulamayanlar (için de) birbirleriyle temas etmeden önce, kesintisiz iki ay oruç (yüklenmiştir); buna güç yetiremeyenler altmış yoksulu doyursun ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın o (fethedilen) şehir halkından Resûlü'ne verdiği fey, Allah'a, Resûl'e, (ve Resûl'e) yakın akrabalığı olanlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara aittir ![]() ![]() ![]() ![]() Bugün sakın oraya hiçbir yoksul girip de karşınıza çıkmasın ![]() Yoksula yemek vermeye destekçi olmazdı ![]() Yoksul ve yoksun olan(lar)için ![]() Yoksula yedirmezdik ![]() Kendileri, ona duydukları sevgiye rağmen yemeği, yoksula, yetime ve esire yedirirler ![]() Yoksula yedirmek için birbirinizi teşvik etmiyorsunuz ![]() Veya sürünen bir yoksulu ![]() Bir yoksul iken seni bulup zengin etmedi mi? (93/8) Yoksulu doyurmayı teşvik etmeyen odur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- Y |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- YYOLCU (Oruç) Sayılı günlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer yolculukta iseniz ve katip bulamazsanız, bu durumda alınan rehin (yeter) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, sarhoş iken, ne dediğinizi bilinceye ve cünüp iken de -yolculukta olmanız hariç- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, sizden birinize ölüm gelip çattığı zaman, vasiyet hazırlanışında, aranızda içinizden adaletli iki kişiyi (şahid tutun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilin ki, 'ganimet olarak ele geçirdiğiniz' şeylerin beşte biri, muhakkak Allah'ın, Resûlün, yakınların, yetimlerin, yoksulların ve yolcunundur ![]() ![]() ![]() İçlerinden bir sözcü dedi ki: "Eğer (mutlaka bir şey) yapacaksanız, öldürmeyin Yusuf'u, onu kuyunun derinliklerine bırakıverin de bir yolcu kafilesi alsın ![]() Bir yolcu-kafilesi geldi, sucularını (kuyuya su almak için) gönderdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Öyleyse yakınlara hakkını ver, yoksula da, yolcuya da ![]() ![]() Yaz ve kış yolculuğunda onları (güvenliğe kavuşturduğu ya da başkalarıyla) ısındırıp yakınlaştırdığı için, (106/2) |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- Y |
![]() |
![]() |
#20 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- YYONCA Üzümler, yoncalar, (80/28) YONTMAK (Allah'ın) Ad (kavminden) sonra sizi halifeler kıldığını ve sizi yeryüzünde (güç ve servetle) yerleştirdiğini hatırlayın ![]() ![]() ![]() Dağlardan güvenli evler yontuyorlardı ![]() Dağlardan ustalıkla zevkli evler yontuyorsunuz ![]() Dedi ki: "Yontmakta olduğunuz şeylere mi tapıyorsunuz?" (37/95) YORGUN Medine halkına ve çevresindeki bedevilere, Allah'ın elçisinden geri kalmaları, kendi nefislerini onun nefsine tercih etmeleri yakışmaz ![]() ![]() ![]() Orda onlara hiçbir yorgunluk dokunmaz ve onlar ordan çıkarılacak değildirler ![]() Göklerde ve yerde kim varsa O'nundur ![]() ![]() İnsanlar içinde haccı duyur; gerek yaya, gerekse uzak yollardan (derin vadilerden) gelen yorgun düşmüş develer üstünde sana gelsinler ![]() Ki O, bizi kendi fazlından (ebedi olarak) kalınacak bir yurda yerleştirdi; burada bize bir yorgunluk dokunmaz ve burada bize bir bıkkınlık da dokunmaz ![]() Andolsun, Biz gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları altı günde yarattık; Bize hiçbir yorgunluk dokunmadı ![]() YORUM Sana Kitabı indiren O'dur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlara bir iyilik geldiği zaman "Bu bizim için" dediler; onlara bir kötülük isabet ettiğinde (bunu da) Musa ve beraberindekilerin bir uğursuzluğu olarak yorumlarlardı ![]() ![]() Hayır, onlar ilmini kuşatamadıkları ve kendilerine henüz yorumu gelmemiş bir şeyi yalanladılar ![]() ![]() ![]() Böylece Rabbin seni seçkin kılacak, sözlerin yorumundan (kaynaklanan bir bilgiyi) sana öğretecek ve daha önce ataların İbrahim ve İshak'a (nimetini) tamamladığı gibi senin ve Yakub ailesinin üzerindeki nimetini tamamlayacaktır ![]() ![]() Onu satın alan bir Mısır'lı (aziz,) karısına: "Onun yerini üstün tut (ona güzel bak), umulur ki bize bir yararı dokunur ya da onu evlat ediniriz" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Onunla birlikte iki genç de zindana girmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hükümdar:" Ben (rüyamda) yedi besili inek görüyorum, onları yedi zayıf inek yiyor; bir de yedi yeşil başak ve diğerleri ise kupkuru ![]() ![]() Dediler ki: "(Bunlar) Karmakarışık düşlerdir ![]() ![]() O iki kişiden kurtulmuş olanı, nice zaman sonra hatırladı ve: "Ben bunun yorumunu size haber veririm, hemen beni (zindana) gönderin" dedi ![]() Babasını ve annesini tahta çıkarıp oturttu; onun için secdeye kapandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbim, Sen bana mülkten (bir pay ve onu yönetme imkanını) verdin, sözlerin yorumundan (bir bilgi) öğrettin ![]() ![]() ![]() Dedi ki: "İşte bu, benimle senin aranda ayrılma (zamanı)mız ![]() ![]() Duvar ise, şehirde iki öksüz çocuğundu, altında onlara ait bir define vardı; babaları salih biriydi ![]() ![]() ![]() ![]() YUNUS (A ![]() Nuh'a ve ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi, sana da vahyettik ![]() ![]() ![]() İsmail'i Elyasa'yı Yunus'u ve Lut'u da (hidayete eriştirdik) ![]() ![]() ![]() Ama (azab geldiği sırada) iman edip imanı kendisine yarar sağlamış -Yunus kavminin dışında- bir ülke olsaydı ya! Onlar iman ettikleri zaman dünya hayatında onlardan aşağılatıcı azabı kaldırdık ve onları belli bir zamana kadar yararlandırdık ![]() Şüphesiz Yunus da gönderilmiş (elçi)lerdendi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Balık sahibi (Yunus'u da); hani o kızmış vaziyette gitmişti ki; bundan dolayı kendisini sıkıntıya düşürmeyeceğimizi sanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi sen, Rabbinin hükmüne sabret ve balık sahibi (Yunus) gibi olma; hani o, içi kahır dolu olarak (Rabbine) çağrıda bulunmuştu ![]() ![]() ![]() YUSUF (A ![]() Ve ona İshak'ı ve Yakub'u armağan ettik, hepsini hidayete eriştirdik; bundan önce de Nuh'u ve onun soyundan Davud'u, Süleyman'ı, Eyyub'u, Yusuf'u, Musa'yı ve Harun'u hidayete ulaştırdık ![]() ![]() Biz bu Kur'an'ı sana vahyetmemizle, en güzel kıssaları gerçek bir haber (kıssa) olarak sana aktarıyoruz, oysa sen, daha önce, bundan haberi olmayanlardandın ![]() Hani Yusuf babasına: "Babacığım, gerçekten ben (rüyamda) onbir yıldız, güneşi ve ayı gördüm; bana secde etmektelerken gördüm" demişti ![]() (Babası) Demişti ki: "Oğlum, rüyanı kardeşlerine anlatma, yoksa sana bir tuzak kurarlar ![]() ![]() "Böylece Rabbin seni seçkin kılacak, sözlerin yorumundan (kaynaklanan bir bilgiyi) sana öğretecek ve daha önce ataların İbrahim ve İshak'a (nimetini) tamamladığı gibi senin ve Yakub ailesinin üzerindeki nimetini tamamlayacaktır ![]() ![]() Andolsun, Yusuf ve kardeşlerinde soranlar için ayetler (ibretler) vardır ![]() Onlar şöyle demişti: "Yusuf ve kardeşi babamıza bizden daha sevgilidir; oysa ki biz, birbirini pekiştiren bir topluluğuz ![]() ![]() "Öldürün Yusuf'u veya onu bir yere atıp-bırakın ki babanızın yüzü yalnızca size (dönük) kalsın ![]() ![]() İçlerinden bir sözcü dedi ki: "Eğer (mutlaka bir şey) yapacaksanız, öldürmeyin Yusuf'u, onu kuyunun derinliklerine bırakıverin de bir yolcu kafilesi alsın ![]() (Bu karara vardıktan sonra) "Ey Babamız," dediler ![]() ![]() "Sen onu yarın bizimle gönder, gönlünce gezsin, oynasın ![]() ![]() Dedi ki: "Sizin onu götürmeniz gerçekten beni üzer ve siz ondan habersiz iken onu kurdun yemesinden korkuyorum ![]() Dediler ki: "Andolsun, biz, birbirini kollayan bir topluluk iken, kurt onu yerse, bu durumda şüphesiz kayba uğrayan (aciz) kimseler oluruz ![]() Nitekim onu götürdükleri ve kuyunun derinliklerine atmaya topluca davrandıkları zaman, biz ona (şöyle) vahyettik: "Andolsun, sen onlara kendileri, farkında değilken bu yaptıklarını haber vereceksin ![]() Akşam üstü babalarına ağlar vaziyette geldiler ![]() Dediler ki: "Ey Babamız, gerçek şu ki, biz gittik, yarışıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() Ve üzerine yalandan kan (sürülmüş) olan gömleğini getirdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir yolcu-kafilesi geldi, sucularını (kuyuya su almak için) gönderdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu ucuz bir fiyata, sayısı belli (birkaç) dirheme sattılar ![]() ![]() Onu satın alan bir Mısır'lı (aziz,) karısına: "Onun yerini üstün tut (ona güzel bak), umulur ki bize bir yararı dokunur ya da onu evlat ediniriz" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Erginlik çağına erişince, kendisine hüküm ve ilim verdik ![]() ![]() Evinde kalmakta olduğu kadın, ondan murad almak istedi ve kapıları sımsıkı kapatarak: "İsteklerim senin içindir, gelsene" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() Andolsun kadın onu arzulamıştı, -eğer Rabbinin (zinayı yasaklayan) kesin kanıt (burhan)ını görmeseydi- o da (Yusuf da) onu arzulamıştı ![]() ![]() ![]() Kapıya doğru ikisi de koştular ![]() ![]() ![]() (Yusuf) Dedi ki: "Onun kendisi benden murad almak istedi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- Y |
![]() |
![]() |
#21 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- YYok eğer onun gömleği arkadan çekilip-yırtılmışsa, bu durumda kadın yalan söylemiştir ve kendisi doğruyu söyleyenlerdendir ![]() Onun gömleğinin arkadan çekilip-yırtıldığını gördüğü zaman (kocası): "Doğrusu, bu sizin düzeninizden (biri)dir ![]() ![]() "Yusuf, sen bundan yüz çevir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dediler ki: "(Bunlar) Karmakarışık düşlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "(Yine de) Ben nefsimi temize çıkaramam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babalarının kendilerine emrettiği yerden (Mısır'a) girdiklerinde, (bu,) -Yakub'un nefsindeki dileği açığa çıkarması dışında- onlara Allah'tan gelecek olan hiçbir şeyi (gidermeyi) sağlamadı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Dönün babanıza ve deyin ki: '-Ey babamız, senin oğlun gerçekten hırsızlık etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu gömleğimle gidin de, babamın yüzüne sürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Andolsun daha önce Yusuf da size apaçık belgeler getirmişti ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- Y |
![]() |
![]() |
#22 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- YYUVA Gerçek olan va'd yaklaşmıştır, işte o zaman, inkâr edenlerin gözleri yuvalarından fırlayacak: "Eyvahlar bize, biz bundan tam bir gaflet içindeydik, hayır, bizler zalim kimselerdik" (diyecekler) ![]() Nihayet karınca vadisine geldiklerinde, bir dişi karınca dedi ki: "Ey karınca topluluğu, kendi yuvalarınıza girin, Süleyman ve orduları, farkında olmaksızın sizi kırıp-geçmesin ![]() YUVARLANMAK Bundan sonra kalpleriniz yine katılaştı; taş gibi, hatta daha katı ![]() ![]() ![]() Binasının temelini, Allah korkusu ve hoşnutluğu üzerine kuran kimse mi hayırlıdır, yoksa binasının temelini göçecek bir yarın kenarına kurup onunla birlikte kendisi de cehennem ateşi içine yuvarlanan kimse mi? Allah, zulmeden bir topluluğa hidayet vermez ![]() YÜN Allah, size evlerinizi (içinde) "güvenlik ve huzur bulacağınız yerler" kıldı; ve size hayvan derilerinden hem göç gününde, hem yerleşme gününde kolaylıkla taşıyabileceğiniz evler; yünlerinden, yapağılarından ve kıllarından bir zamana kadar giyimlikler-döşemelikler ve (ticaret için) bir kıldı ![]() Dağlar da (etrafa uçuşmuş) rengarenk yün gibi olacak ![]() Ve dağların 'etrafa saçılmış' renkli yünler gibi olacakları (gün), (101/5) YÜREK ACISI Gerçek şu ki, inkâr edenler, (insanları) Allah'ın yolundan engellemek için mallarını harcarlar; bundan böyle de harcayacaklar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- Y |
![]() |
![]() |
#23 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- YYÜRÜYÜŞ Andolsun, biz Musa'ya vahyetmiştik: "Kullarımı geceleyin yürüyüşe geçir, onlara denizde kuru bir yol aç, yetişilmekten korkmadan ve endişeye kapılmadan ![]() Musa'ya: "Kullarımı gece yürüyüşe geçir, çünkü izleneceksiniz" diye vahyettik ![]() Yürüyüşünde orta bir yol tut, sesinden de (yüksek perdeleri) eksilt ![]() ![]() (Allah da:) "Öyleyse, kullarımı geceleyin yürüyüşe geçir, muhakkak takip edileceksiniz ![]() ![]() Ve dağlar (yerlerinden oynatan) bir yürüyüşle yürür ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- Y |
![]() |
![]() |
#24 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- YVEZİR (Yusuf aracıya şunu söyledi:) "Bu, (itiraf Vezirin) yokluğunda gerçekten kendisine ihanet etmediğimi ve gerçekten Allah'ın ihanet edenlerin hileli-düzenlerini başarıya ulaştırmadığını kendisinin de bilip öğrenmesi içindi ![]() Dediler ki: "Ey Vezir, gerçek şu ki, bunun yaşlı (ve) büyük bir babası var; onun yerine bizden birisini alıkoy ![]() ![]() Böylece onun (Yusuf'un) huzuruna girdikleri zaman, dediler ki: "Ey Vezir, bize ve ailemize şiddetli bir darlık dokundu; önemi olmayan bir sermaye ile geldik ![]() ![]() ![]() VİCDAN Bunun üzerine kendi vicdanlarına başvurdular da; "Gerçek şu ki, zalim olanlar sizlersiniz (biziz)" dediler ![]() Vicdanları kabul ettiği halde, zulüm ve büyüklenme dolayısıyla bunları inkar ettiler ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|