![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#16 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TŞüphesiz, Allah ve melekleri Peygambere salat ederler ![]() ![]() Hayır, bugün onlar teslim olmuşlardır ![]() Azab size gelip çatmadan evvel, Rabbinize yönelip-dönün ve O'na teslim olun ![]() ![]() De ki: "Bana apaçık belgeler gelince, sizin Allah'tan başka taptıklarınıza kulluk etmekten kesin olarak menedildim ve alemlerin Rabbine teslim olmakla emrolundum ![]() "Allah'ın kullarını bana teslim edin; gerçekten ben, sizin için güvenilir bir elçiyim" (demişti) ![]() Bedeviler, dedi ki: "İman ettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa onlar (kendilerini tümüyle Allah'a ve İslam'a teslim etmeyenler) bir ticaret ya da bir eğlence gördükleri zaman, (hemen) ona sökün ettiler ve seni ayakta bıraktılar ![]() ![]() ![]() "Ve elbette bizden müslüman olanlar da var, zulmedenler de ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#17 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTEVAZU O Rahman'ın kulları yeryüzü üzerinde alçak gönüllü olarak yürürler ve cahiller kendileriyle muhatap oldukları zaman "Selam" derler ![]() TEVBE Derken Adem, Rabbinden (birtakım) kelimeler aldı ![]() ![]() ![]() Hani Musa, kavmine: "Ey kavmim, gerçekten siz, buzağıyı (tanrı) edinmekle kendinize zulmettiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbimiz, ikimizi sana teslim olmuş (Müslümanlar) kıl ve soyumuzdan sana teslim olmuş (Müslüman) bir ümmet (ver) ![]() ![]() ![]() Ancak tevbe edenler, (kendilerini ve başkalarını) düzeltenler ve (indirileni) açıklayanlar(a gelince); artık onların tevbelerini kabul ederim ![]() ![]() Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sana 'kadınların aybaşı halini' sorarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şayet böyle yapmazsanız, Allah'a ve Resulüne karşı savaş açtığınızı bilin ![]() ![]() ![]() Ancak bundan sonra tevbe edenler, 'salih olarak davrananlar' başka ![]() ![]() Doğrusu, imanlarından sonra inkâr edenler, sonra inkârlarını arttıranlar; bunların tevbeleri kesinlikle kabul edilmez ![]() ![]() (Allah'ın) Onların tevbelerini kabul etmesi veya zalim olduklarından dolayı azablandırması işinden sana bir şey (sorumluluk ve görev) yoktur ![]() Sizlerden fuhuş yapanların, her ikisine eziyet edin ![]() ![]() ![]() Allah'ın (kabulünü) üzerine aldığı tevbe, ancak cehalet nedeniyle kötülük yapanların, sonra hemencecik tevbe edenlerin(kidir) ![]() ![]() ![]() Tevbe; ne, kötülükleri yapıp-edip de onlardan birine ölüm çatınca: "Ben şimdi gerçekten tevbe ettim" diyenler, ne de kafir olarak ölenler için değil ![]() ![]() Allah, size açıklayarak anlatmak, sizi sizden öncekilerin sünnetine iletmek ve tevbelerinizi kabul etmek ister ![]() ![]() Allah, tevbelerinizi kabul etmek ister; şehvetleri ardınca gidenler ise, sizin büyük bir sapma ile sapmanızı isterler ![]() Biz elçilerden hiç kimseyi ancak Allah'ın izniyle kendisine itaat edilmesinden başka bir şeyle göndermedik ![]() ![]() Bir mü'mine, -hata sonucu olması dışında- bir başka mü'mini öldürmesi yakışmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak tevbe edenler, ıslah edenler, Allah'a sımsıkı sarılanlar ve dinlerini katıksız olarak Allah için (halis) kılanlar başka; işte onlar mü'minlerle beraberdirler ![]() ![]() Ancak, sizin onlara güç yetirmenizden önce tevbe edenler başka ![]() ![]() Ancak kim işlediği zulümden sonra tevbe eder ve (davranışlarını) düzeltirse, şüphesiz Allah onun tevbesini kabul eder ![]() ![]() Bir fitne olmayacak sandılar, körleştiler, sağırlaştılar ![]() ![]() ![]() Yine de Allah'a tevbe edip bağışlanma istemeyecekler mi? Oysa Allah bağışlayandır, esirgeyendir ![]() Bizim ayetlerimize iman edenler sana geldiklerinde, onlara de ki: "Selam olsun size ![]() ![]() Musa tayin edilen sürede gelince ve Rabbi O'nunla konuşunca: "Rabbim, bana göster, Seni göreyim" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kötülük işleyip bunun ardından tevbe edenler ve iman edenler; hiç şüphesiz Rabbin, bundan (tevbeden) sonra elbette bağışlayandır, esirgeyendir ![]() Ve büyük Hacc (Hacc-ı Ekber) günü, Allah'tan ve Resûlü'nden insanlara bir duyuru: Kesin olarak Allah, müşriklerden uzaktır, O'nun Resûlü de� Eğer tevbe ederseniz bu sizin için daha hayırlıdır; yok eğer yüz çevirirseniz, bilin ki Allah'ı elbette aciz bırakacak değilsiniz ![]() ![]() Haram aylar (süre tanınmış dört ay) sıyrılıp-bitince (çıkınca) müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün, onları tutuklayın, kuşatın ve onların bütün geçit yerlerini kesip-tutun ![]() ![]() ![]() Eğer onlar tevbe edip namazı kılarlarsa ve zekatı verirlerse, artık onlar sizin dinde kardeşlerinizdir ![]() ![]() Ve kalblerindeki öfkeyi gidersin ![]() ![]() ![]() Bunun ardından Allah, dilediği kimseden tevbesini kabul eder ![]() ![]() Allah'a and içiyorlar ki (o inkâr sözünü) söylemediler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğerleri günahlarını itiraf ettiler, onlar salih bir ameli bir başka kötüyle karıştırmışlardır ![]() ![]() ![]() Onlar bilmiyorlar mı ki, gerçekten Allah kullarından tevbeleri kabul edecek ve sadakaları alacak olan O'dur ![]() ![]() Diğer bir kısmı, Allah'ın emri için ertelenmişlerdir ![]() ![]() ![]() Tevbe edenler, ibadet edenler, hamd edenler, (İslam uğrunda) seyahat edenler, rükû edenler, secde edenler, iyiliği emredenler, kötülükten sakındıranlar ve Allah'ın sınırlarını koruyanlar; sen (bütün) mü'minleri müjdele ![]() Andolsun Allah, Peygamberin, Muhacirlerin ve Ensarın üzerine tevbe ihsan etti ![]() ![]() ![]() ![]() (Savaştan) Geri bırakılan üç (kişiyi) de (bağışladı) ![]() ![]() ![]() ![]() Görmüyorlar mı ki, gerçekten onlar her yıl, bir veya iki defa belaya çarptırılıyorlar da sonra tevbe etmiyorlar ve öğüt alıp (ders çıkarıp) düşünmüyorlar ![]() Ve Rabbinizden bağışlanma dileyin; sonra O'na tevbe edin ![]() ![]() ![]() Ey kavmim, Rabbinizden bağışlanma dileyin, sonra O'na tevbe edin ![]() ![]() ![]() Semud (halkına da) kardeşleri Salih'i (gönderdik) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbinizden bağışlanma dileyin, sonra O'na tevbe edin ![]() ![]() Seninle birlikte tevbe edenlerle birlikte emrolunduğun gibi dosdoğru davran ![]() ![]() ![]() Sonra gerçekten Rabbin, cehalet sonucu kötülük işleyen, sonra bunun ardından tevbe eden ve ıslah olanlar(la beraberdir) ![]() ![]() Ancak tevbe eden, iman eden ve salih amellerde bulunanlar (onların dışındadır); işte bunlar, cennete girecekler ve hiçbir şeyle zulme uğratılmayacaklar ![]() Gerçekten ben, tevbe eden, inanan, salih amellerde bulunup da sonra doğru yola erişen kimseyi şüphesiz bağışlayıcıyım ![]() Sonra Rabbi onu seçti, tevbesini kabul etti ve doğru yola iletti ![]() Ancak bundan sonra tevbe eden ve salihçe davrananlar hariç ![]() ![]() Eğer Allah'ın sizin üzerinizde fazlı ve rahmeti olmasaydı ve Allah gerçekten tevbeleri kabul eden hüküm ve hikmet sahibi olmasaydı (ne yapardınız)? (24/10) Mü'min kadınlara da söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak tevbe eden, iman eden ve salih amellerde bulunup davranan başka; işte onların günahlarını Allah iyiliklere çevirir ![]() ![]() Kim tevbe eder ve salih amellerde bulunursa, gerçekten o, tevbesi (ve kendisi) kabul edilmiş olarak Allah'a döner ![]() Ancak kim tevbe edip iman eder ve salih amellerde bulunursa artık kurtuluşa erenlerden olmayı umabilir ![]() Çünkü Allah, (sözüne bağlı kalıp doğru olan) sâdıkları sadakatlerinden dolayı mükafaatlandıracak, münafıkları da dilerse azablandıracak veya tevbe (nasib edip tevbe)lerini kabul edecektir ![]() ![]() Şundan ki: Allah, münafık erkekleri ve münafık kadınları, müşrik erkekleri ve müşrik kadınları azablandıracak; mü'min erkeklerin ve mü'min kadınların tevbesini kabul edecektir ![]() ![]() Günahı bağışlayan, tevbeyi kabul eden, cezası pek şiddetli olan ve lütuf sahibi (Allah'tan) ![]() ![]() ![]() Arş'ı yüklenmekte olanlar ve çevresinde bulunanlar, Rablerini hamd ile tesbih etmekte, O'na iman etmekte ve iman edenlere mağfiret dilemektedirler: "Rabbimiz, rahmet ve ilim bakımından herşeyi kuşatıp-sardın, tevbe edenler ve senin yoluna tabi olanlara mağfiret et ve onları cehennem azabından koru ![]() Kullarından tevbeyi kabul eden, kötülükleri affeden ve işlediklerinizi bilen O'dur ![]() Biz insana, 'anne ve babasına' iyilikle davranmasını tavsiye ettik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, bir kavim (bir başka) kavimle alay etmesin, belki kendilerinden daha hayırlıdırlar; kadınlar da kadınlarla (alay etmesin), belki kendilerinden daha hayırlıdırlar ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#18 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TEy iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gizli konuşmanızdan önce sadaka vermekten ürktünüz mü? Çünkü yapmadınız, Allah sizin tevbelerinizi kabul etti ![]() ![]() ![]() Eğer sizler (Peygamberin iki eşi) Allah'a tevbe ederseniz (ne güzel); çünkü kalbleriniz eğrilik gösterdi ![]() ![]() ![]() Belki onun Rabbi, -eğer o sizi boşayacak olursa- ona yerinize sizlerden daha hayırlı Müslüman, mü'min, gönülden itaat eden, tevbe eden, ibadet eden, oruç tutan dul ve bakire eşler' verir ![]() Ey iman edenler, Allah'a kesin (nasuh) bir tevbe ile tevbe edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten Rabbin, senin gecenin üçte ikisinden biraz eksiğinde, yarısında ve üçte birinde (namaz için) kalktığını bilir; seninle birlikte olanlardan bir topluluğun da (böyle yaptığını bilir) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçek şu ki, mü'min erkeklerle mü'min kadınlara işkence (fitne) uygulayanlar, sonra tevbe etmeyenler; işte onlar için, cehennem azabı vardır ve yakıcı azab onlaradır ![]() Hemen Rabbini hamd ile tesbih et ve O'ndan mağfiret dile ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#19 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTEVEKKÜL O zaman sizden iki grup, neredeyse 'çözülüp geri çekilmek' istemişti ![]() ![]() ![]() Allah'tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer Allah size yardım ederse, artık sizi yenilgiye uğratacak yoktur ve eğer sizi 'yapayalnız ve yardımsız' bırakacak olursa, ondan sonra size yardım edecek kimdir? Öyleyse mü'minler, yalnızca Allah'a tevekkül etsinler ![]() Tamam-kabul" derler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, Allah'ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın; hani bir topluluk, size ellerini uzatmaya yeltenmişti de, (Allah,) onların ellerini sizlerden geri püskürtmüştü ![]() ![]() ![]() Korkanlar arasında olup da Allah'ın kendilerine nimet verdiği iki kişi: "Onların üzerine kapıdan girin ![]() ![]() ![]() ![]() Allah bizi ondan kurtardıktan sonra, bizim tekrar sizin dininize dönmemiz Allah'a karşı yalan yere iftira düzmemiz olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mü'minler ancak o kimselerdir ki, Allah anıldığı zaman yürekleri ürperir ![]() ![]() Münafıklar ve kalblerinde hastalık olanlar şöyle diyorlardı: "Bunları (Müslümanları) dinleri aldattı ![]() ![]() Eğer onlar barışa eğilim gösterirlerse, sen de ona eğilim göster ve Allah'a tevekkül et ![]() ![]() De ki: "Allah'ın bizim için yazdıkları dışında, bize kesinlikle hiçbir şey isabet etmez ![]() ![]() ![]() Eğer onlar yüz çevirirlerse, de ki: "Bana Allah yeter ![]() ![]() ![]() Onlara Nuh'un haberini oku ![]() ![]() ![]() Musa dedi ki: "Ey kavmim, eğer siz Allah'a iman edip Müslüman olmuşsanız artık yalnızca O'na tevekkül edin ![]() Dediler ki: "Biz Allah'a tevekkül ettik; Rabbimiz, bizi zulmeden bir kavim için bir fitne (konusu) kılma ![]() Ben gerçekten, benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah'a tevekkül ettim ![]() ![]() ![]() Dedi ki: "Ey kavmim görüşünüz nedir söyler misiniz? Ya ben Rabbimden apaçık bir belge üzerinde isem ve O da beni kendisinden güzel bir rızık ile rızıklandırmışsa? Ben, size yasakladığım şeylere (kendim sahiplenmek suretiyle) size aykırı düşmek istemiyorum ![]() ![]() ![]() Göklerin ve yerin gaybı Allah'ındır, bütün işler O'na döndürülür; öyleyse O'na kulluk edin ve O'na tevekkül edin ![]() ![]() Ve dedi ki: "Ey çocuklarım, tek bir kapıdan girmeyin, ayrı ayrı kapılardan girin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulleri onlara dediler ki: "Doğrusu biz, sizin gibi yalnızca bir beşeriz, ancak Allah kullarından dilediğine lütufta bulunur ![]() ![]() ![]() Bize ne oluyor ki, Allah'a tevekkül etmeyelim? Bize doğru olan yolları O göstermiştir ![]() ![]() ![]() Onlar sabredenler ve Rablerine tevekkül edenlerdir ![]() Gerçek şu ki, iman edenler ve Rablerine tevekkül edenler üzerinde onun (şeytanın) hiçbir zorlayıcı-gücü yoktur ![]() Sen, asla ölmeyen ve daima diri olan (Allah)a tevekkül et ve O'nu hamd ile tesbih et ![]() ![]() Sen, O güçlü ve üstün, esirgeyici olan (Allah')a tevekkül et ![]() Sen, artık Allah'a tevekkül et; çünkü sen apaçık olan hak üzerindesin ![]() Ki onlar, sabredenler ve Rablerine tevekkül edenlerdir ![]() Allah'a tevekkül et; vekil olarak Allah yeter ![]() Kafirlere ve münafıklara itaat etme, eziyetlerine aldırma ve Allah'a tevekkül et ![]() ![]() Andolsun, onlara: "Gökleri ve yeri kim yarattı?" diye soracak olsan, elbette "Allah" diyecekler ![]() ![]() ![]() Hakkında ihtilafa düştüğünüz herhangi bir şey; artık O'nun hükmü Allah'ındır ![]() ![]() ![]() Size verilen herhangi bir şey, dünya hayatının metaı (kısa süreli faydalanması)dır ![]() ![]() İbrahim ve onunla birlikte olanlarda size güzel bir örnek vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah; O'ndan başka ilah yoktur ![]() ![]() Ve onu hesaba katmadığı bir yönden rızıklandırır ![]() ![]() ![]() ![]() De ki: "O (Allah) Rahman olan (esirgeyen koruyan)dır; biz O'na iman ettik ve O'na tevekkül ettik ![]() ![]() Onlar kendilerine insanlar: "Size karşı insanlar topla(n)dılar artık onlardan korkun" dedikleri halde imanları artanlar ve: "Allah bize yeter O ne güzel vekildir" diyenlerdir ![]() Göklerde ve yerde ne varsa Allah'ındır ![]() ![]() Ey Kitap Ehli dininiz konusunda taşkınlık etmeyin Allah'a karşı gerçek olandan başkasını söylemeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Musa'ya kitap verdik ve "Benden başka vekil edinmeyin" diye onu İsrailoğullarına kılavuz kıldık ![]() Benim kullarım; senin onlar üzerinde hiçbir zorlayıcı gücün (hakimiyetin) yoktur ![]() ![]() Allah herşeyin yaratıcısıdır ![]() ![]() (Allah) Doğunun ve batının Rabbidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#20 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTEVHİD Yoksa siz, Yakub'un ölüm anında, orada şahidler miydiniz? O, oğullarına: "Benden sonra kime ibadet edeceksiniz?" dediğinde, onlar: "Senin ilahına ve ataların İbrahim, İsmail ve İshak'ın ilahı olan tek bir ilaha ibadet edeceğiz; bizler ona teslim olduk" demişlerdi ![]() Sizin ilahınız tek bir ilahtır; O'ndan başka ilah yoktur; O, Rahman'dır, Rahim'dir (bağışlayan ve esirgeyendir) ![]() Allah ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz bu, gerçek bir olayın haberidir ![]() ![]() ![]() De ki: "Ey Kitap Ehli, bizimle sizin aranızda müşterek (olan) bir kelimeye (tevhide) gelin ![]() ![]() ![]() De ki: "Allah doğru söyledi ![]() ![]() ![]() "İyilik yaparak kendini Allah'a teslim eden ve hanif (tevhidi) olan İbrahim'in dinine uyandan daha güzel din'li kimdir? Allah, İbrahim'i dost edinmiştir ![]() Allah; O'ndan başka ilah yoktur ![]() ![]() Ey Kitap Ehli, dininiz konusunda taşkınlık etmeyin, Allah'a karşı gerçek olandan başkasını söylemeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Andolsun, "Allah üçün üçüncüsüdür" diyenler küfre düşmüştür ![]() ![]() ![]() Allah: "Ey Meryem oğlu İsa, insanlara, beni ve anneni Allah'ı bırakarak iki ilah edinin, diye sen mi söyledin?" dediğinde: "Seni tenzih ederim, hakkım olmayan bir sözü söylemek bana yakışmaz ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben onlara bana emrettiklerinin dışında hiç bir şeyi söylemedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() De ki: "Şahidlik bakımından hangi şey daha büyüktür?" De ki: "Allah benimle sizin aranızda şahiddir ![]() ![]() ![]() ![]() Gökleri ve yeri bir örnek edinmeksizin yaratandır ![]() ![]() ![]() ![]() İşte Rabbiniz olan Allah budur ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbinden sana vahyedilene uy ![]() ![]() ![]() Medyen (toplumuna da) kardeşleri Şuayb'ı (gönderdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar, Allah'ı bırakıp bilginlerini ve rahiplerini rablar (ilahlar) edindiler ve Meryem oğlu Mesih'i de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer onlar yüz çevirirlerse, de ki: "Bana Allah yeter ![]() ![]() ![]() Eğer buna rağmen size cevab vermezlerse, artık biliniz ki, o, gerçekten Allah'ın ilmiyle indirilmiştir ve O'ndan başka ilah yoktur ![]() Semud (halkına da) kardeşleri Salih'i (gönderdik) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Medyen (halkına da) kardeşleri Şuayb'ı (gönderdik) ![]() ![]() ![]() ![]() "Ey zindan arkadaşlarım, birbirinden ayrı (bir sürü) Rabler mi daha hayırlıdır, yoksa kahhar (kahredici) olan bir tek Allah mı?" (12/39) De ki: "Göklerin ve yerin Rabbi kimdir?" De ki: "Allah'tır ![]() ![]() Böylece biz seni, kendisinden önce nice ümmetler gelip-geçmiş olan bir ümmete (elçi olarak) gönderdik; sana vahyettiklerimizi onlara okuyasın diye ![]() ![]() ![]() ![]() Yerin başka bir yere, göklerin de (başka göklere) dönüştürüldüğü gün, onlar tek olan, kahhar olan Allah'ın huzuruna çıka(rıla)caklardır ![]() İşte bu (Kur'an) uyarılıp korkutulsunlar, gerçekten O'nun yalnızca bir tek ilah olduğunu bilsinler ve temiz akıl sahipleri iyice öğüt alıp düşünsünler diye bir bildirip-duyurma (bir belağ)dır ![]() Sizin ilahınız tek bir ilahtır ![]() ![]() Allah dedi ki: "İki ilah edinmeyin: O, ancak tek bir ilahtır ![]() ![]() Ve onların kalbleri üzerine, onu kavrayıp anlamalarını engelleyen kabuklar, kulaklarına da bir ağırlık koyduk ![]() ![]() Ve de ki: "Övgü (hamd), çocuk edinmeyen, mülkte ortağı olmayan ve düşkünlükten dolayı yardımcıya da (ihtiyacı) bulunmayan Allah'adır ![]() ![]() "Ve bunu (bu tevhid inancını) belki (insanlar Allah'a) dönerler diye ardında (kendi soyunda) kalıcı bir kelime olarak kıldı-bıraktı ![]() "Dediler ki: "Sen, bizi ilahlarımızdan çevirmek için mi bize geldin? Şu halde eğer doğru söylüyorsan, tehdit ettiğin şeyi, bize getir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#21 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTEVRAT Yanınızda olan (Tevrat)ı doğrulayıcı olarak indirdiğime (Kur'an'a) iman edin; onu inkâr edenlerin ilki siz olmayın ve ayetlerimizi az bir değer karşılığında değişmeyin ![]() ![]() Allah katından yanlarında olan (Tevrat)ı doğrulayan bir Kitap geldiği zaman -ki bundan önce inkâr edenlere karşı fetih istiyorlardı- işte bilip-tanıdıkları gelince onu inkâr ettiler ![]() ![]() O sana Kitabı Hak ve kendinden öncekileri doğrulayıcı olarak indirdi ![]() ![]() Ona kitabı hikmeti Tevratı ve İncili öğretecek ![]() Benden önceki Tevrat'ı doğrulamak ve size haram kılınan bazı şeyleri helal kılmak üzere size Rabbinizden bir ayetle geldim ![]() ![]() Ey Kitap ehli İbrahim konusunda ne diye çekişip tartışıyorsunuz? Tevrat da İncil de ancak ondan sonra indirilmiştir ![]() Tevrat indirilmeden evvel İsrail'in kendine haram kıldıklarından başka İsrailoğullarına bütün yiyecekler helal idi ![]() ![]() Ey kendilerine kitap verilenler birtakım yüzleri silip de arkalarına çevirmeden ya da cumartesi adamlarını (o gün yasağı çiğneyenleri) lanetlediğimiz gibi onları da lanetlemeden evvel yanınızdakini (Tevrat ve İncil'i) doğrulayıcı olarak indirdiğimize (Kur'an'a) iman edin ![]() ![]() Allah'ın hükmünün bulunduğu Tevrat yanlarında olduğu halde seni nasıl hakem kılıyorlar ve sonra bunun peşinden yüz çeviriyorlar? İşte onlar inanmış değildir ![]() Gerçek şu ki biz Tevratı içinde bir hidayet ve nur olarak indirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz onda onların üzerine yazdık: Can'a can göze göz buruna burun kulağa kulak dişe diş ve (bütün) yaralara (karşılık da) kısas vardır ![]() ![]() ![]() Onların (peygamberleri) ardından yanlarındaki Tevrat'ı doğrulayıcı olarak Meryem oğlu İsa'yı gönderdik ve ona içinde hidayet ve nur bulunan önündeki Tevrat'ı doğrulayan ve muttakiler için yol gösterici ve öğüt olan İncil'i verdik ![]() Ve eğer onlar Tevrat'ı İncil'i ve kendilerine Rablerinden indirileni (Kur'an'ı) ayakta tutsalardı elbette üstlerinden ve ayaklarının altından (sayısız nimeti) yiyeceklerdi ![]() ![]() De ki: "Ey Kitap Ehli Tevrat'ı İncil'i ve size Rabbinizden indirileni ayakta tutmadıkça hiçbir şey üzerinde değilsiniz ![]() ![]() ![]() Allah şöyle diyecek: "Ey Meryemoğlu İsa sana ve annene olan nimetimi hatırla ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar ki yanlarındaki Tevrat'ta ve İncil'de (geleceği) yazılı bulacakları ümmi haber getirici (Nebi) olan elçiye (Resul) uyarlar; o onlara marufu (iyiliği) emrediyor münkeri (kötülüğü) yasaklıyor temiz şeyleri helal murdar şeyleri haram kılıyor ve onların ağır yüklerini üzerlerindeki zincirleri indiriyor ![]() ![]() Hiç şüphesiz Allah mü'minlerden -karşılığında onlara mutlaka cenneti vermek üzere- canlarını ve mallarını satın almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() De ki: "Eğer doğruysanız bu durumda Allah katından bu ikisinden (Musa'ya indirilen Tevrat ve bana indirilen Kur'an'dan) daha doğru olan bir kitap getirin de ona uymuş olayım ![]() Muhammed Allah'ın elçisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hani Meryem oğlu İsa da: "Ey İsrailoğulları gerçekten ben sizin için Allah'tan gönderilmiş bir elçiyim ![]() ![]() ![]() Kendilerine Tevrat yükletilip de sonra onu (içindeki derin anlamları hikmet ve hükümleriyle gereği gibi) yüklenmemiş olanların durumu koskoca kitap yükü taşıyan eşeğin durumu gibidir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#22 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTEYEMMÜM Ey iman edenler sarhoş iken ne dediğinizi bilinceye ve cünüp iken de -yolculukta olmanız hariç- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#23 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTIRNAK Yahudi olanlara her tırnaklı (hayvanı) haram kıldık ![]() ![]() ![]() ![]() Hani ona akşama yakın, bir ayağını tırnağı üstüne diken, öbür üç ayağıyla toprağı kazıyan, yağız atlar sunulmuştu ![]() TİCARET Faiz (riba) yiyenler ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi çarpılmış olmaktan başka (bir tarzda) kalkmazlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, belirli bir süre için borçlandığınız zaman onu yazınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, mallarınızı, sizden karşılıklı anlaşmadan (doğan) bir ticaretten başka haksız 'nedenler ve yollarla' (batılca) yemeyin ![]() ![]() ![]() De ki: "Eğer babalarınız, çocuklarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, aşiretiniz, kazandığınız mallar, az kâr getireceğinden korktuğunuz ticaret ve hoşunuza giden evler, sizlere Allah'tan, O'nun Resûlü'nden ve O'nun yolunda cihad etmekten daha sevimli ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyedurun ![]() ![]() Bir yolcu-kafilesi geldi, sucularını (kuyuya su almak için) gönderdiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Öyle) Adamlar ki, ne ticaret, ne alış-veriş onları Allah'ı zikretmekten, dosdoğru namazı kılmaktan ve zekatı vermekten 'tutkuya kaptırıp alıkoymaz'; onlar, kalplerin ve gözlerin inkılaba uğrayacağı (dehşetten allak bullak olacağı) günden korkarlar ![]() Gerçekten Allah'ın Kitabını okuyanlar, namazı dosdoğru kılanlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden gizli ve açık infak edenler; kesin olarak zarara uğramayacak bir ticareti umabilirler ![]() Ey iman edenler, sizi acı bir azabdan kurtaracak bir ticareti haber vereyim mi? (61/10) Oysa onlar (kendilerini tümüyle Allah'a ve İslam'a teslim etmeyenler) bir ticaret ya da bir eğlence gördükleri zaman, (hemen) ona sökün ettiler ve seni ayakta bıraktılar ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#24 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTOMURCUK Erkek olsun, kadın olsun inanmış olarak kim salih bir amelde bulunursa, onlar cennete girecek ve onlar, bir 'çekirdeğin sırtındaki tomurcuk kadar' bile haksızlığa uğramayacaklardır ![]() Ekinler ve yumuşak tomurcuklu göz alıcı hurmalıklar arasında?" (26/148) Onun tomurcukları, şeytanların başları gibidir ![]() Ve birbiri üstüne dizilmiş tomurcuk yüklü yüksek hurma ağaçları da ![]() Göğüsleri henüz tomurcuklanmış yaşıt kızlar ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#25 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTOPAL Kör olana güçlük yoktur, topal olana güçlük yoktur, hasta olana da güçlük yoktur; sizin için de, gerek kendi evlerinizden, gerekse babalarınızın evlerinden, annelerinizin evlerinden, erkek kardeşlerinizin evlerinden, kız kardeşlerinizin evlerinden, amcalarınızın evlerinden, halalarınızın evlerinden, dayılarınızın evlerinden, teyzelerinizin evlerinden, anahtarına malik olduğunuz (yerlerden) ya da dostlarınızın (evlerin)den yemenizde bir güçlük yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Kör olana güçlük (sorumluluk) yoktur, topal olana güçlük yoktur, hasta olana da güçlük yoktur ![]() ![]() ![]() TOPRAK Ey iman edenler, Allah'a ve ahiret gününe inanmayıp, insanlara karşı gösteriş olsun diye malını infak eden gibi minnet ve eziyet ederek sadakalarınızı geçersiz kılmayın ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz, Allah katında İsa'nın durumu, Adem'in durumu gibidir ![]() ![]() Ey iman edenler, sarhoş iken, ne dediğinizi bilinceye ve cünüp iken de -yolculukta olmanız hariç- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() Sizi topraklarınızdan sürüp-çıkarmak istiyor ![]() Firavun kavminin önde gelenleri, dediler ki: "Musa ve kavmini bu toprakta (Mısır'da) bozgunculuk çıkarmaları, seni ve ilahlarını terketmeleri için mi (serbest) bırakacaksın?" (Firavun) Dedi ki: "Erkek çocuklarını öldüreceğiz ve kadınlarını sağ bırakacağız ![]() ![]() Eğer şaşıracaksan, asıl şaşkınlık konusu onların şöyle söylemeleridir: "Biz toprak iken mi, gerçekten biz mi yeniden yaratılacağız?" İşte onlar Rablerine karşı inkâra sapanlar, işte onlar boyunlarına (ateşten) halkalar geçirilenler ve işte onlar -içinde ebedi kalacakları- ateşin arkadaşları olanlardır ![]() İnkâr edenler, resullerine dediler ki: "Muhakkak (ya) sizi kendi toprağımızdan süreceğiz veya dinimize geri döneceksiniz ![]() ![]() Kendisine verilen müjdenin kötülüğünden dolayı topluluktan gizlenir; onu aşağılanarak tutacak mı, yoksa toprağa gömecek mi? Bak, verdikleri hüküm ne kötüdür? (16/59) Dediler ki: "Biz kemikler haline geldikten, toprak olup ufalandıktan sonra mı, gerçekten biz mi yeni bir yaratılışla diriltileceğiz?" (17/49) Bu, şüphesiz, onların ayetlerimizi inkar etmelerine ve: "Biz kemikler haline geldikten, toprak olup ufalandıktan sonra mı, gerçekten biz mi yeni bir yaratılışla diriltileceğiz?" demelerine karşılık cezalarıdır ![]() Ve onun ardından İsrailoğullarına söyledik: "O toprak (yurt)ta oturun, ahiret va'di geldiğinde hepinizi derleyip-toplayacağız ![]() Biz gerçekten (yeryüzü) üzerinde olanları kupkuru-çorak bir toprak yapabiliriz ![]() Kendisiyle konuşmakta olan arkadaşı ona dedi ki: "Seni topraktan, sonra bir damla sudan yaratan, sonra da seni düzgün (eli ayağı tutan, gücü kuvveti yerinde) bir adam kılan (Allah)ı inkar mı ettin?" (18/37) Belki Rabbim senin bağından daha hayırlısını bana verir, (seninkinin) üstüne gökten 'yakıp-yıkan bir afet' gönderir de kaygan bir toprak kesiliverir ![]() Göklerde, yerde, bu ikisinin arasında ve nemli toprağın altında olanların tümü O'nundur ![]() Ey insanlar, eğer dirilişten yana bir kuşku içindeyseniz, gerçek şu ki, biz sizi topraktan yarattık, sonra bir damla sudan, sonra bir alak'tan (embriyo), sonra yaratılış biçimi belli belirsiz bir çiğnem et parçasından; size (kudretimizi) açıkca göstermek için ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, öldüğünüz, toprak ve kemik haline geldiğiniz zaman, sizin mutlaka (yeniden diriltilip) çıkarılacağınızı mı va'dediyor?" (23/35) Dediler ki: "Öldüğümüz, bir toprak ve bir kemik olduğumuz zaman, gerçekten biz mi diriltilecek mişiz?" (23/82) İnkâr edenler dedi ki: "biz ve atalarımız toprak olduktan sonra mı, gerçekten biz mi dirilip-çıkartılacakmışız?" (27/67) Yeryüzünde gezip dolaşmıyorlar mı? Böylece kendilerinden öncekilerin nasıl bir sona uğradıklarını görsünler ![]() ![]() ![]() ![]() Sizi topraktan yaratmış bulunması, O'nun ayetlerindendir; sonra siz, (yeryüzünün her yanına) yayılmakta olan bir beşer (türü) oldunuz ![]() Görmüyorlar mı; biz, suyu çorak toprağa sürüyoruz da onunla ekin bitiriyoruz; ondan hayvanları, kendileri yemektedir? Yine de görmüyorlar mı? (32/27) Allah sizi topraktan yarattı, sonra bir damla sudan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölü toprak kendileri için bir ayettir; biz onu dirilttik, ondan taneler çıkarttık, böylelikle ondan yemektedirler ![]() Biz öldüğümüz, toprak ve kemik olduğumuzda mı, gerçekten biz mi diriltilecekmişiz?" (37/16) Bizler öldüğümüz, toprak ve kemikler olduğumuzda mı, gerçekten biz mi (yeniden diriltilip sonra da) sorguya çekilecekmişiz?" (37/53) Hani ona akşama yakın, bir ayağını tırnağı üstüne diken, öbür üç ayağıyla toprağı kazıyan, yağız atlar sunulmuştu ![]() O'dur ki, sizi topraktan, sonra bir damla sudan, sonra bir alak'tan (embriyo) yarattı; sonra sizi bir bebek olarak çıkarmakta, sonra güçlü (erginlik) çağınıza erişmeniz, sonra da yaşlanmanız için size (belli bir ömür vermektedir) ![]() ![]() Biz öldüğümüz ve toprak olduğumuz zaman mı (yeniden diriltilecek mişiz)? Bu uzak bir dönüş (iddiasıdır) ![]() Ki onlar, ufak tefek günahlar dışında, günahın büyük olanından ve çirkin utanmazlıklardan kaçınırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve derlerdi ki: "Biz öldüğümüz, toprak ve kemik olduğumuzda mı, gerçekten biz mi diriltilecekmişiz?" (56/47) Gerçekten Biz sizi yakın bir azab ile uyardık ![]() ![]() Ve 'diri diri toprağa gömülen kızcağıza' sorulduğu zaman: (81/8) |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#26 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTOPUK Böylece biz sizi, insanlara şahid (ve örnek) olmanız için orta bir ümmet kıldık; Peygamber de üzerinizde bir şahid olsun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhammed, yalnızca bir elçidir ![]() ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, eğer inkâr edenlere itaat ederseniz, sizi topuklarınız üzerinde gerisin-geri çevirirler, böylece büyük hüsrana uğrayanlara dönersiniz ![]() Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() De ki: "Bize yararı ve zararı olmayan Allah'tan başka şeylere mi tapalım? Allah bizi hidayete erdirdikten sonra, şeytanların ayartarak yerde şaşkınca bıraktıkları, arkadaşlarının da: "Doğru yola, bize gel" diye kendisini çağırdığı kimse gibi topuklarımız üzerinde gerisin geri mi döndürülelim?" De ki: "Hiç şüphesiz Allah'ın yolu, asıl yoldur ![]() ![]() O zaman şeytan onlara amellerini çekici göstermiş ve onlara: "Bugün sizi insanlardan bozguna uğratacak kimse yoktur ve ben de sizin yardımcınızım" demişti ![]() ![]() ![]() ![]() Gerçekten benim ayetlerim size okunuyordu, fakat siz topuklarınız üzerinde geri dönüyordunuz; (23/66) |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#27 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTORUN Deyin ki: "Biz Allah'a; bize indirilene, İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve torunlarına indirilene, Musa ve İsa'ya verilen ile peygamberlere Rabbinden verilene iman ettik ![]() ![]() Yoksa siz, gerçekten İbrahim'in, İsmail'in, İshak'ın, Yakub'un ve torunlarının Yahudi veya Hıristiyan olduklarını mı söylüyorsunuz? De ki: "Siz mi daha iyi biliyorsunuz, yoksa Allah mı? Allah'tan kendisinde olan bir şehadeti gizleyenden daha zalim olan kimdir? Allah, yaptıklarınızdan gafil değildir ![]() De ki: "Biz Allah'a, bize indirilene, İbrahim, İsmail, İshak, Yakup ve torunlarına indirilene, Musa'ya, İsa'ya ve peygamberlere Rablerinden verilenlere iman ettik ![]() ![]() ![]() Nuh'a ve ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi, sana da vahyettik ![]() ![]() ![]() Allah size kendi nefislerinizden eşler yarattı ve size eşlerinizden çocuklar ve torunlar yarattı ve sizi güzel şeylerden rızıklandırdı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi- T |
![]() |
![]() |
#28 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi- TTOZ Onların yaptıkları her işin önüne geçtik, böylece onu savurulmuş toz zerreleri kılıverdik ![]() Tozu dumana katıp savuran (rüzgar)lara ![]() Derken toz duman halinde dağılıp-savrulduğu, (56/6) Ve o gün, öyle yüzler de vardır ki üzerini toz bürümüştür ![]() Derken, orada tozu dumana katanlara ![]() TRAŞ ETMEK Andolsun Allah, elçisinin gördüğü rüyanın hak olduğunu doğruladı ![]() ![]() ![]() Haccı ve umreyi Allah için tamamlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|