Cevap : Türkülerimiz! |
03-25-2008 | #16 |
suskun
|
Cevap : Türkülerimiz!Ağasarın Balını Ağasarın balını da Gel salını salını Adam cebunde taşır Senin gibi gelini Adam cebunde taşır da Senin gibi gelini Oy eminem oy oy Oy emine emine Tütün koydum kesiye Anan seni veriyi da Bir bağa pırasaya Oy eminem eminem Sis dağının başları da Küfür küfür esiyi Baban bu yıl gurbanı da Çifter çifter kesiyi Oy eminem oy oy
03-25-2008 | #17 |
suskun
|
Cevap : Türkülerimiz!Ağalar Gurbetten Geldim Ağalar gurbetten geldim Geldim ki nazenin gitmiş Bir daha saz almam ele Salınıp gezenim gitmiş Aynasın verin dizine Sürmeler çeksin gözüne Siyah zülfün mah yüzüne Tarayıp düzenim gitmiş Bir daha içmenem bade Sırrımı vermenem yade Uçtu gövel kaldı yade Göllerde gezenim gitmiş Emrahım ben de varırsam Düşmandan hayfım alırsam Vadem yeter ben ölürsem Kabrimi kazanım gitmiş Emrah
08-04-2008 | #19 |
meLankoLik_asaLet
|
Gesi Bağları Türküsü ve ÖyküsüGesi Bağları'nda dolanıyorum Yitirdiğim yarimi aman aranıyorum Bir çift selamına güveniyorum Gel otur yanıma hallerimi söyleyim Halimden bilmiyor ben O yari neyleyim Gesi Bağları'ndan gelsin geçilsin Kurulsun masalar rakı konyak içilsin Herkes sevdiğini alsın seçilsin Atma anam atma şu dağların ardına Kimseler yanmasın anam yansın derdime Gesi Bağları'nda üç top gülüm var Hey Allah'tan korkmaz sana bana ölüm var Ölüm varsa şu dünyada zulüm var Gel otur yanıma hallerimi söyleyim Halimden bilmiyor ben O yari neyleyim Gesi bağlarında kaynar kum idim, Fener gibi yanan anam mum idim, Evel Allah yarim sensin benim ümidim, Gel otur yanıma hallerimi söyleyim, Halimden bilmiyor ben o yari neyleyim Gesi Bağları'nın Öyküsü: Kayseri'den olan bu türkü için farklı anlatımlar olmasına rağmen şimdi anlatacağımız öykü akla ve türkünün tema'sına en uygun olanıdırTürküde işlenen tema gurbet, hasret ve anne sevgisi üzerinedirTürküde uzak bir yerden Gesi'ye gelin gelen kızın annesine karşı duyduğu hasret dile gelir Haberleşmenin ve ulaşımın çok güç olduğu devirlerde evlenip Gesi'ye giden gelin uzun bir müddet annesinden haber alamaz,e koca evi bu, zaten ulaşım da kısıtlı, ki kalksın annesine gitsin kimselerede soramaz, neticede anne hasreti ile kavrulup durur Üstelik kocası da çalışmaya gurbete gitmiştir,kocasının ailesinin de kötü davranması karşısında iyice bunalan gelin duygularını dizelere vurmuştur Gesi Bağlarında üç ırgat işler Anamdan mı gelir şu uçan kuşlar Analar doğurur ele bağışlar Atma anam beni dağlar ardına Kimseler yanmasın anam yansın derdime Bu dizelerdeki ince,sade,içli ve duygulu sözler sıradan Anadolu insanımızın değme şairlere taş çıkartacak özelliğini de ortaya koymaktadır Gesi Bağları'nın gülleri mavi Ayrıldım anamdan gülmeyim gayri Alımı yeşilimi giymeyim gayri Yas tutsun ellerim kına yakmayım Kör olsun gözlerim sürme çekmeyim Yine türküde annesinin bir tek selamına güvenen veya kendisini hatırlamasını isteyen gelin anne sevgisini ve hasreti şöyle anlatır: Şu görünen bahçem'ola bağ'mola Şu dağın ardında anam var'mola Oturur da beni anar'mola Gel otur yanıma başımın tacı Ayrılık günleri ölümden acı *** Şu dereden akan bulanık seller Derdim içerim de ne bilsin eller Oturup ağlasam divane derler Örtün pencereyi esmesin yeller Bu gün efkarlıyım bilmesin eller Bu arada gelin gurbete çalışmaya giden kocasına serzenişini ve ona olan ihtiyacını şöyle dile getirir: Gesi bağlarına indi bir firenk Ah çeker ağlarım anam dayanmaz yürek Gönderin yarimi o bana gerek Gel otur yanıma çektiğim yeter Ayrılık hasreti ölümden beter *** Gesi bağlarında kaynar kum idim Fener gibi yanan anam mum idim Evel Allah yarim sensin benim ümidim Gel otur yanıma hallerimi söyleyim Halimden bilmiyor ben o yari neyleyim Babasız olarak gelin oluşu,kardeşlerinin ekmeğini yiyerek yetişmesi ,koca evinde başa kakılınca duygulanan gelin alın yazısı hakkında serzenişlerini şöyle dile getirir: Gesi bağlarında tokaştım taşa Gardaş ekmeğini kakarlar başa Yetirip çalıştım emeğim boşa Ne deyim de ağlayım alın yazısı Kader böyle imiş onmaz bazısı İşte bu içten ezgileri dinleyipte duygulanmamak mümkünmü Geçmişte özellikle merhum Ahmet Gazi AYHAN'ın yorumu ile başlayan ve çeşitli sanatçılarla birlikte günümüze kadar gelen bu türkü halen değerini koruyarak zevkle dinlenmektedir Ayrıca türkünün temasının hasret ve gurbet duygusu değil de iki sevgili hasreti gibi gösterilen ve uydurularak türküye atfedilmiş yüzlerce deyiş halen halk arasında söylenmektedir |
|