![]() |
Azerbaycan Türkü Sözleri |
![]() |
![]() |
#241 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü Sözleri(Aşıg Elesger) Esselamünaleyküm saları sukhan Aşığı möhtekam benadem Veli Arif'i fehminde sahibi ikrar Maksut mecidimdir üstadım Veli (Aşıg Veli) Aleykümeselam şir'i babında Eceb arif iptidasan Elesger Suvara benara nezm i sadünde Sen ziyade iptidasen Elesger (Aşıg Elesger) Aşgın meydanında acaip ersen Katibi deftersen derin hünersen Seddi İskendersen bab-i Heybersen Khop'un kenarı değil edadan Veli (Aşıg Veli) Aşıg meydanında libası fahir Sensin bu mahalda ey derin mahir Arşta mahir alemde oldun zahir Sen ziyade iptidasan Elesger (Aşıg Elesger) Göyçeli Aşıg Elesger de zarıdı Türabın içinde be ikrar idi Gülçü eda çek zülbünde var idi Hata eskik olmaz gededen Veli (Aşıg Veli) Veli her şairin hak-i payıdır Tamamen sözlerim bögür yayıdır Sürurunda çek zülbünde var idir Sen ziyade iptidasan Elesger |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#242 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü Sözleri(Aşıg Elesger) Kada vurdu bahtım taptı tenezzül İkbalim şikara döndü ne döndü Can diyen dostlarım şuh gözellerim Afsun almaz mara döndü ne döndü (Aşıg Veli) Gam bezirganıydım derde giriftar Dünya bana kara döndü ne döndü Bu miskin derdimin dermanı mı var Yandı bağrım nara döndü ne döndü (Aşıg Elesger) Dad senin elinden çarhı çeşmedar Günüm kara geldi işim ah u zar Hay vurdum kuy vurdum getirmez şikar Terlan bahtım sara döndü ne döndü (Aşıg Veli) Sana kurban olam şahım şahbazım Senin isteğinle gazeller yazım Şahin kimi şikar alan şahbazım Küsüb avdan tora döndü ne döndü (Aşıg Elesger) Yazıg Ferhad sevdi Şirin cemalın Şirin dost elinden şirin cam alım Şirince devletim şirince malım Ahır zehrimara döndü ne döndü (Aşıg Elesger) Aşıg Elesger'em budur cevabım Her bir hal ehline bellidir halım Ahır kem talihim lokman kemalin Gada vurdu kara döndü ne döndü (Aşıg Veli) Veli'ye gam kahardı bu gurbet iller Bağımsız bahçede açılmaz güller Uçtu yuvasından şeyde bülbüller Gül evleğin hara döndü ne döndü |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü Sözleri(Aşıg Veli) Ağşam sabah çeşme senin başına Bilirsen mi nice canlar dolanır Alma yanag billur buhag ay gabag Şahmar zülfü perişanlar dolanır (Aşıg Elesger) Ahşam sabah başın olur bahar yaz Bülbül kimi coşa gelir hoş avaz Deste deste beri gelen selvinaz Selvi boylu ne gılmanlar dolanır (Aşıg Veli) Konağımdır yaşılbaşlı sonalar Cellat kimi gıya bakıb can alar Cinsi insan cismi melek-simalar Her tarafdan zer nişanlar dolanır (Aşıg Elesger) Meni goca görüb peçesin açdı Alagözlerine gözüm sataşdı Us başımdan geddi hayalim şaşdı Tor kuruptur Al'Osmanlar dolanır (Aşıg Veli) Meni görüb gözelliğin bildirdi Kaş oynatıb hasta könlüm güldürdü Cilvesi nazından adam öldürdü Gemzesin de nahag ganlar dolanır (Aşıg Elesger) Men oğradım gözellerin suyuna Benzetdim camalın bayram ayına Bir neçe güzelin hak-i payına Menim kimi çoh gurbanlar dolanır (Aşıg Veli) Ab-ı hayat verir onlar nacağa Var mı seyrangahı ayna gabaga Yahşıya yamana kıymet koymağa Veli kimi gövher kamlar dolanır (Aşıg Elesger) Aşıg Elesger'em Göyçe mahalım Dolanım başına gadan men alım Camalın şovgundan hasta hayalım Pervanedir şemistanlar dolanır |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriElin isteyidir menim senetim El senetden senet elden ayrılmaz Könül duygusudur könül hemdemi Onun sesi heç könülden ayrılmaz Onda yatır goç Koroğlu ne'resi Kerem'in Dilgem'in gemi güssesi Gurbani'nin sözü Abbas'ın sesi Ana laylasıdır dilden ayrılmaz Aşığın hemdemi telli sazıdı O bütün ellerin hoş murazıdı Bülbül könüllerin güllü yazıdı Bülbül gülden gül bülbülden ayrılmaz Ustadlar yolundan dönmerem geti Saz senet azigi çekmez zilleti Sinemdeki elin gücü güvveti İmran'ın havası zilden ayrılmaz |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#245 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriNe ganır ne de danışır Dad aman nadan elinden Goymur ara düzelmeye Huligan şeytan elinden Namerd öldürer acından Doymaz dünya heracından Elekber tamah ucundan Döşedi Aslan elinden Sen Murad'san adlı sanlı Gana düşdü Garahanlı Mansırdı boz Bozalganlı Gurtarıb Girzan elinden Hüseyn oldu işden halı Çoh çekibdi gil ü galı İki aylıg materyalı Verdiler pünhan elinden |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#246 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriGöyden öten bölgü bölgü durnalar Bizden salam olsun Ecem eline Yaşıl geymiş sarı telli durnalar Bizden salam olsun Ecem eline Bizi apardılar Tatar hanına Fitva verdiler yesirin ganına Bir name gönderdim Meşhed kanına Bizden salam olsun Ecem eline Biz gönderdiler şahserden Rum ölkesi varid oldu yesirden Ol Şam u Heleb Şehr-i Misir'den Bizden salam olsun Ecem eline Beş gız idik bir arada bu yerde Ya İlahi derman ele bu derde Canım durna her vetende her elde Bizden salam olsun Ecem eline Ahan çaylar yesirlerin yaşıdır Ah u nalem göyde melek eşidir Canım durna çerh ü felek kişidir Bizden salam olsun Ecem eline Budur geldi yesirlerin karvanı Çağırıram ya mövlana ya geni Gara geydi Ecem pir ü cavanı Bizden salam olsun Ecem eline Bizi ayırdılar ata anadan Ye Rebbim sen gurtar bu gemhanadan İstanbul şehrinden Gostantina'dan Bizden salam olsun Ecem eline Bu sözü söyleyen yanar özünden Yaş yerine gan töküler gözünden Melik gan Gilşad'ın sözünden Bizden salam olsun Ecem eline |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü Sözleri(Ülker) Elleri henalı ey gözel keklik Ganad çal gaggılda bahar yaz ara Neş'eler çekmeyin zamanı gelmiş Sevgi ara söhbet ara söz ara (Dilşad) Eşgin deryasına dalan ay aşıg Yayın çalhan çalış guba gaz ara Has bağlar çiçeyi hublar içinden Necib ahtar nazik tanı naz ara (Ülker) Gözeller ülkeri ay çeşm-i humar Yandırar yaharsan alem aşikar Geme gerk olmagdan ahi bir ne var İşve ara gemze ara naz ara (Dilşad) Çohları müştagdı ağ üzde hala Yar gerek yarına ilgarlı gala Gözellik özü de bir yaman bela Derdim çohdur deye bilmem az ara (Ülker) Derdli Ülker kimi ah çekme dilden İrengin artıgdı gönçeden gülden Bir cavan ara bul kendine elden Şirin kame yetiş hoş muraz ara (Dilşad) Gövher heridarı bir gevvas ola Könlüm gem çekmeden serefraz ola İstesen dünyada derdin az ola Get ahtar Dilşad tek anlamaz ara |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriTebiet yaradan beşer oğluyam Heyatım dövranım elsiz olmasın Eller aşikiyem ele bağlıyam Ne canım ne kanım elsiz olmasın Dünya neyleyerdi el olmasaydı Tarih ne deyerdi el olmasaydı Aşık ne söylerdi el olmasaydı Ne şe'rim dastanım elsiz olmasın Eldir seadetim eldir küdretim Eldir mehebbetim eldir hörmetim Eldir merhemetim şanım şöhretim Cahanım zamanım elsiz olmasın Elsiz hakim olmaz ne de hökmdar Ele hain çıhan olar tarimar Elsiz şair olmaz ne de senetkar Ne canım cananım elsiz olmasın Olsam da dünyanın cahi-celalı Olsam da alemin gövher zülalı Olsam da dağların koca kartalı Ne zirvem asmanım elsiz olmasın Azaflı Mikayıl Azaflı kendim Elim Azerbaycan her berem bendim Men elden ohudum elden öyrendim Bu günüm bir anım elsiz olmasın |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriEsdi bad-i sebah rubendin atdı Gözüme bir ağca maye göründü Kelemden çegilmiş kara kaşları Kudret gelamında aye göründü Almas giprigleri kana yeridi Huriler sefinde sana yeridi Yayındı çalkandı yana yeridi Salmadı Seyyada saya göründü Dedim Ülker sennen tanış olar mı Dedi oğlan ele bir iş olar mı Dedim bari bir cüt öpüş olar mı Dedi al derdine dava göründü |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriEşgimiz hazan bilmez bahar olsun O kara gözüne heyranım men O şirin sözüne gurbanam men Gel mene könlünü bir yol aç Gün kimi üstüme şefağ saç Eşgimiz hazan bilmez bahar olsun Men gülüm gülsün çemenler Goy açsın güller gülşenler Sevinsin galbden sevenler Eşgimiz hazan bilmez bahar olsun Men seni her zaman anaram yar Eşginde od tutup yanaram yar Dünyada saadet var olsun Yaşasın mehebbet var olsun Men gülüm gülsün çemenler Goy açsın güller gülşenler Sevinsin galbden sevenler Eşgimiz hazan bilmez bahar olsun |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriMen seni her zaman anaram yar Eşginde od tutub yanaram yar Gel menim könlüme bir yol aç Yaşasın mehebbet var olsun Yaşasın seadet var olsun Men gülüm gülsün çemenler A ceyran sevgilim Goy açsın güller gülşenler Mehriban sevgilim Sevinsin gelbden sevenler Her zaman sevgilim Eşgimiz hazan demez bahar olsun O gara gözlere gurbanam men O şirin sözlere heyranam men Gel menim könlüme bir yol aç Yaşasın mehebbet var olsun Yaşasın saadet var olsun Men gülüm gülsün çemenler A ceyran sevgilim Goy açsın güller gülşenler Mehriban sevgilim Sevinsin gelbden sevenler Her zaman sevgilim Eşgimiz hazan demez bahar olsun |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#252 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriEy bi-mürvet niye menden kümsüsen Dosta can vermeye cesaretim var Men ne dedim deydi senin gelbine Ezelden ki senle zerafetim var Hesret goyma camalına gözümü Eşg elinden itirmişem özümü Üreyimde pünhan olan sözümü İzn versen deyim beyanetim var Men Hindi Memmed'em Mecnun sanında Alışdım eşginden gem ferağında Yeğindir ki dostlarımın yanında Doğru e'tibarım sedagetim var |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriCan demekle candan can eksik olmaz Mehebbet artırar mehriban eyler Çor demeyin nef'i nedi dünyada Abad könülleri perişan eyler Nakes adam danışıgdan saz olar Keremden kem sehavetden az olar Nütfede garışan şeyidbaz olar Merd de sığışdırmaz nahag gan eyler Men isterem e'yan alim yüz ola Gözü hag yolunda doğru düz ola Dahanında sözü üz be üz ola Elesger yolunda can gurban eyler |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#254 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriFaytoncu asta geder Kulağı seste geder Faytonda giden kızın Sedası dosta gider Şeherin yolu taşlı Sağı taş solu taşlı Bu şehiri görene Hatıralar yoldaşı Eyvana sona çıkdı Bürünüp dona çıkdı Sür atını faytoncu Sana yollar açıkdı Her taşta bir nağıl var Nağılında noğul var Asta sür bu şehirin Gül yuhusu dağılar |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Azerbaycan Türkü SözleriŞikar olub elden ele düşmesin Gurulmuş torlara fe'le düşmesin Yaman göze yaman dile düşmesin Gan ağlaram gürbetde galınca Bir vahtlar Gapancı'da sahladın Zabitinin gözlerini bağladın Ebes yere gefil açıb tulladın Dincelmezem ta bir sorag bilince Seyyad olub ov dalınca getmezdim Dünyada çoh gem ü güsse etmezdim Heç bir kesin eteyinden tutmazdım İndi ta yalvarram rüsva olunca Bir seyyadın elden getdi terlanı Ta ömrüne felek saldı nalanı Çağırır her zaman kadir molanı Ağlayıban her dem onu deyince Bahar olcag şahbazım ov eyledin Unutdun menzilin me'van neyledin Ne bir geldin çemen vesfin söyledin Ne seyr etdin gül çiçekler solunca Semender tek od tutuban yansaydın Her bahar ger heyir şerin bilseydin Alıb gucağına bağra bassaydın Keseydin ellerin ondan üzünce Bir müddet gediben gürbetde galdım Her yana bahdıgca heyretde galdım Ne bir ses eşitdim ne sorag aldım Tekebbür eyledim nahag dalınca Ey kaş ki olmayaydı dünyade Ömür me'muresin veriben bade Gem güsse çekmeye olub amade Leng olaydım möhnet suyun içince Vetenden el çekib baş götdü gaçdı Yuvadan çıhuban bal ü per açdı Canımı çoh yanar odlara saçdı Gan ağlaram o gürbetden gelince Ne bilmedi sevda ne de duymadı Ne rahet bir menzilinde uy(u)madı Ne çemenden ne çiçekden doymadı Men de onu bir göreydim doyunca Ay ağalar bir terlanım uçubdur Sağ elimden sol elime alınca Onu tutan heyrin behrin görmesin Men fegirin nalesi var dalınca Peyile ta bir tülegi goymaram İntizardan gözüm humub uy(u)maram Gece gündüz iylemekden doymaram Seyyadıyam o terlanın ölünce Yüz min seyyad olsam tuta bilmerem Dalınca yügürrem çata bilmerem Cılgısın bilmesem yata bilmerem Göz tikerem yollarına gelince Kemine ta elden getdi görmezsen Lezzet ile bir de dövran sürmezsen Ehl-i neş'e zümresine girmezsen Kaş öleydin bu günleri görünce |
![]() |
![]() |
|