Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
elganî, gani

Ganî (El-Ganî):

Eski 09-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ganî (El-Ganî):

GANÎ (El-Ganî):

Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnâsından (güzel isimlerinden) Hiçbir zamanda, hiçbir mekânda, hiçbir hâlde, hiçbir şeye muhtâc olmayan Allahü teâlâya, hiçbir şekilde başkasına muhtaç olmayan mânâsına Ganiy-yi mutlak da denir

Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:

O'na bir yol bulabilenlerin (gücü yetenlerin) Beyti (Kâbe-i muazzamayı) hac (ve ziyâret) etmesi, Allahü teâlânın insanlar üzerinde bir hakkıdır Kim küfrederse, şüphesiz ki Allahü teâlâ âlemlerden ganîdir (Âl-i imrân sûresi: 97)

Rabbin herşeyden ganîdir ve rahmet sâhibidir Eğer dilerse (ey müşrikler) sizi giderir (ortadan kaldırır), arkanızdan da yerinize dileyeceğini getirir Nitekim sizi de başka başka bir kavmin neslinden peydâ etmiştir (En'âm sûresi: 133)

Ey benim kullarım! Şüphesiz siz bana hiçbir zarar veremezsiniz ve bana hiçbir fayda sağlayamazsınız Ben bunlardan münezzeh ve berîyim Ben, ganîy-yi mutlakım siz de fakîr-i mutlaksınız, mutlak muhtaçsınız (Hadîs-i kudsî, Hilyet-ül-Evliyâ)

Allahü teâlâ ganîdir İnsanlara acıdığı için, onlara ihsânı olarak emir ve yasaklarını bildirmiştir Emirlerin ve yasakların faydaları insanlaradır Allahü teâlâya faydası yoktur Allahü teâlânın bunlara ihtiyâcı yoktur Allahü teâlâ Ganiy-yi mutlakt ır Ne kendine, ne sıfatlarına, ne de fiillerine hiçbir sûretle, hiçbir şey lâzım değildir (Ahmed Fârûkî)

Hastalık veya bir musîbet geldiğinde el-Ganîyyü ism-i şerîfi okunduğunda, Allahü teâlâ âfiyet verir ve o belâdan muhâfaza eder (Yûsuf Nebhânî)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com